Η αγαπητικιά… Η Σόφη Θεοδωρίδου μας μιλά για το νέο της ιστορικό-κοινωνικό μυθιστόρημα με άρωμα εποχής

Σε μία Ελλάδα παρελθούσα η οποία σπαράσσεται από τον Εθνικό Διχασμό, μία τολμηρή και ξεχωριστή γυναίκα δε θα διστάσει να απαρνηθεί τα προνόμια της κοινωνικής της θέσης και να πάει κόντρα στα επικρατούντα ήθη, ακολουθώντας τα προστάγματα της καρδιάς της. Η Σόφη Θεοδωρίδου με το νέο της βιβλίο με τίτλο «Η αγαπητικιά» (εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ) μας ταξιδεύει σε μία εποχή για την οποία γνωρίζουμε ελάχιστα. «Η ανάγκη μου να εξερευνήσω τις σκληρές εκείνες μέρες που οι Έλληνες και η Ελλάδα μοιράστηκαν στα δύο και ψυχολογικά και κυριολεκτικά, αλλά και να περιγράψω τα ήθη μιας εποχής που αντιμετώπιζε τη γυναίκα ως άβουλο ον, με οδήγησε στη συγγραφή της Αγαπητικιάς» μου απαντά η συγγραφέας όταν τη ρωτώ να μου πει ποιο ήταν το έναυσμα για να γράψει το νέο της βιβλίο.

 Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη  

-«Η αγαπητικιά» είναι το νέο σας βιβλίο. Μιλήστε μας εν συντομία για την υπόθεση του.

Η Αγαπητικιά περιγράφει τη ζωή μιας πολύ ξεχωριστής και τολμηρής γυναίκας, κόρη καλής αθηναϊκής οικογένειας, στα ταραγμένα χρόνια του Εθνικού Διχασμού και του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου.

-Η «αγαπητικιά» είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα με άρωμα εποχής (όπως μας προϊδεάζει κι ο τίτλος άλλωστε);

-Προσωπικά θα το χαρακτήριζα ιστορικό-κοινωνικό μυθιστόρημα με άρωμα όντως εποχής. Ο τίτλος, όπως το επισημαίνετε και εσείς, είναι χαρακτηριστικός μιας άλλης εποχής, οπότε προϊδεάζει τον αναγνώστη μαζί με το εξώφυλλο ότι θα τον ταξιδέψει σε μια παρελθούσα Ελλάδα.

-Τι αποτέλεσε το έναυσμα για να γράψετε την «αγαπητικιά»;

Κατ’ αρχάς, να επισημάνω ότι η Ρόσα «γεννήθηκε», όταν έγραφα το βιβλίο μου «Τα χρόνια της χαμένης Αθωότητας». Την ένιωσα ολοζώντανη από την πρώτη στιγμή και τόσο δυναμική, όσο την περιγράφω και στην «Αγαπητικιά». Ξενάγησε μια από τις τότε ηρωίδες μου στη ζωή της μέσα από τις φωτογραφίες που στόλιζαν τον κομό της κι η ίδια βρισκόταν άλλοτε στο πλευρό του Βενιζέλου κι άλλοτε στο πλευρό του βασιλιά Κωνσταντίνου και της μίλησε για τα χρόνια του Εθνικού Διχασμού που είχε βιώσει η ίδια ως νεαρή κοπέλα. Μάντεψα αμέσως ότι θα γίνει και η δική μου ξεναγός στην τόσο σημαντική εκείνη για την ιστορία μας εποχή, για την οποία όμως γνωρίζουμε ελάχιστα. Η ανάγκη μου, λοιπόν, να εξερευνήσω τις σκληρές εκείνες μέρες που οι Έλληνες και η Ελλάδα μοιράστηκαν στα δύο και ψυχολογικά και κυριολεκτικά, αλλά και να περιγράψω τα ήθη μιας εποχής που αντιμετώπιζε τη γυναίκα ως άβουλο ον, με οδήγησε στη συγγραφή της Αγαπητικιάς.

-Η Ρόσα είναι μία γυναίκα ανυπότακτη και φλογερή σαν το κόκκινο των μαλλιών της. Είναι υπαρκτό ή φανταστικό πρόσωπο;

Ας πούμε ότι είναι φανταστικό πρόσωπο, που όμως αρκετά από τα στοιχεία του χαρακτήρα της «έκλεψα» από κάποιο υπαρκτό πρόσωπο.

-Αξίζει να εγκαταλείπεις τα πάντα προς χάριν του έρωτα;

-Αυτή είναι πάντα μια προσωπική επιλογή. Εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του καθενός. Για κείνην άξιζε, παρότι γνώριζε εκ των προτέρων ότι το τίμημα που θα πληρώσει θα είναι σκληρό. Σίγουρα δεν ήταν μια απόφαση που πήρε εν αγνοία των συνεπειών που θα την ακολουθούσαν και, το σημαντικότερο, δεν το μετάνιωσε ποτέ.

-Χρονικά η ιστορία σας τοποθετείται στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τούδε, σε μία περίοδο που η Ελλάδα σπαράσσεται από τον εθνικό διχασμό. Ήταν εύκολη η συλλογή των στοιχείων;

-Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα, το ομολογώ. Όχι μόνο η συλλογή των στοιχείων, αλλά και γιατί έπρεπε να τα εμπεδώσω πρώτα προσωπικά, για να μπορέσω να τα μεταφέρω κατόπιν στη ζωή των ηρώων μου, καθώς πρόκειται για μια εποχή πολύ πυκνή σε γεγονότα.

-Μία εποχή που απέχει πολύ από τη σημερινή. Τα επικρατούντα ήθη και οι συνήθειες εντελώς διαφορετικές από σήμερα. Τι σας εντυπωσιάζει περισσότερο σε αυτή;

-Θα σας ομολογήσω ότι η Ελλάδα εκείνη έμοιαζε πολύ με την Ελλάδα που γνώρισα ως παιδί, τουλάχιστον όσον αφορά τα ήθη, τις συνήθειες, τον τρόπο αντιμετώπισης της γυναίκας. Εκείνο που με εντυπωσίασε πραγματικά είναι η «κατάρα» της Διχόνοιας, που ακόμη και σήμερα γυρεύει μιαν αφορμή για να αντρωθεί και να μας παρασύρει και πάλι στον όλεθρο. Μια και εκείνη η διχόνοια- δεν ξέρω πόσο το έχουμε συνειδητοποιήσει αυτό- είχε ως συνέπεια τη Μικρασιατική Καταστροφή.

-Η ιστορία της Ρόσας και του Χάρη μας «ξεναγεί» στα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της Ελλάδας τον 20ο αιώνα;

-Δε μας ξεναγεί σε ολόκληρο τον 20ό αιώνα, αν και πιάνει ακροθιγώς και τον Εμφύλιο. Μας ξεναγεί όμως πράγματι στα πολύ σημαντικά ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στα πρώτα τριάντα χρόνια του 20ού αιώνα. Γεγονότα που σημάδεψαν και τη μετέπειτα πορεία μας κατά την προσωπική μου άποψη.

Η συγγραφέας

Η ΣΟΦΗ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ κατάγεται από την Αλμωπία, μια μικρή επαρχία του Νομού Πέλλας. Σπούδασε νηπιαγωγός στη Θεσσαλονίκη κι εγκαταστάθηκε κατόπιν στην περιοχή καταγωγής της, όπου διαμένει μέχρι σήμερα με την οικογένειά της. Λατρεύει τη ζωγραφική και τη λογοτεχνία, και πιστεύει πως η αγάπη της για την τελευταία την οδήγησε τελικά στη συγγραφή. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν συνολικά εννέα μυθιστορήματά της.