Η αγάπη για τα άλογα ενώνει τα μέλη του Ιππικού Συλλόγου Βουκεφάλας-Ετοιμάζονται για τη 12η Πανελλήνια Ιππική Συγκέντρωση στις 12-14 Ιουλίου στο Περτούλι

Μπορεί να δείχνει εκτός εποχής και κάποιοι να θεωρούν ότι πρόκειται για ένα χόμπι που απευθύνεται σε… ρομαντικούς, η αλήθεια όμως είναι ότι οι περισσότεροι θαυμάζουν τα άλογα και θα ήθελαν ασχοληθούν εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Εβδομήντα και πλέον Τρικαλινοί το έχουν τολμήσει κι αποτελούν τα μέλη του Ιππικού Συλλόγου «Βουκεφάλας».

Της Βιβής Μαργαρίτη

Ήταν ένα απόγευμα πριν από χρόνια όταν είδα για πρώτη φορά μέσα στους δρόμους της πόλης να καλπάζουν περήφανα άλογα με τους αναβάτες τους. Μία εικόνα που μπορεί να φαντάζει «περίεργη» και παράταιρη με τους καθημερινούς ρυθμούς της, αλλά σίγουρα εντυπωσιακή. Άλογα κι αυτοκίνητα σε μία συνύπαρξη διαφορετική. Ο κόσμος απαθανάτισε τη στιγμή και κοντοστάθηκε να βγάλει φωτογραφίες. Ήταν μία από τις βόλτες των μελών του Ιππικού Συλλόγου Βουκεφάλα για να τιμήσουν τους προστάτες τους, τους Αγίους Θεοδώρους. Πέρασαν αρκετά χρόνια από τότε… Ο σύλλογος δυνάμωσε, απέκτησε περισσότερα μέλη και διοργανώνει όλο και περισσότερες εκδηλώσεις, ανάμεσα στις οποίες και η Πανελλήνια Ιππική Συνάντηση που διοργανώνεται ανελλιπώς τα τελευταία 12 χρόνια. Ένας σύλλογος που γεννήθηκε από μία ολιγομελή παρέα κι εξελίχθηκε σε ένα δραστήριο σύλλογο στον οποίο μπορεί να συμμετέχουν ενεργά λίγοι, αλλά εντυπωσιάζει πολλούς. Η αγάπη για τα άλογα και το μεράκι των ανθρώπων του «Βουκεφάλα» (άνδρες και γυναίκες) είναι τα βασικά στοιχεία που συναποτελούν στην ανάπτυξη του Ιππικού Συλλόγου που χρόνο με το χρόνο διευρύνει τις δραστηριότητές του βάζοντας ψηλά τον πήχη που αφορά στη διάδοση κι ανάπτυξή του στην περιοχή.

Πανελλήνια Ιππική Συγκέντρωση

Μάλιστα, τα μέλη του ετοιμάζονται για την επόμενη Πανελλήνια Συνάντησή τους. Η 12η Πανελλήνια Ιππική Συγκέντρωση του «Βουκεφάλα» θα πραγματοποιηθεί στο Περτούλι. Τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου θα βρεθούν με τα άλογά τους στην περιοχή από την Παρασκευή 12 ως και την Κυριακή 14 Ιουλίου με επίκεντρο το Κερκέτιο που διαθέτει τους χώρους του και με αρωγούς τον Δήμο Πύλης και το Δασαρχείο. Το   πρόγραμμα   είναι   πλούσιο   και   περιλαμβάνει   περιηγήσεις   στην  ευρύτερη   περιοχή   κι αγωνίσματα, σεμινάρια κι άλλες εκδηλώσεις με στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων των μελών και τη γνωριμία με την ευρύτερη περιοχή

Ο πρόεδρος του Ι.Σ. «Βουκεφάλας» κ. Κρανιάς

Πως γεννήθηκε η ιδέα

Το καταστατικό του Ι.Σ Τρικάλων συντάχθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2007 με τη βοήθεια του Κων/νου Αγγέλη κι άλλων 42 ιδρυτικών μελών. Η ιδέα γεννήθηκε  από τον Κων/νο Αγγέλη (ο οποίος υπήρξε κι ο πρώτος πρόεδρος του Ι.Σ), μετά από μία ιππική διαδρομή Τρίκαλα-Καλλιρρόη Ασπροποτάμου τον Ιούνιο του 2006, μαζί με τον Κων/νο Παπαευθυμίου (δεύτερος πρόεδρος Ι.Σ) και τον επί πολλά έτη πρόεδρο του Συλλόγου Μίλτο Κρανιά ενώ την ιδέα στήριξαν ο Δημήτριος Μπακρατσάς κι ο Ηλίας Ψιλούτσικος. Στόχος ήταν η οργάνωση προκειμένου τα μέλη του να έρθουν σε επαφή με τους κατόχους αλόγων, όχι μόνο της περιοχής, και να διοργανώνονται περισσότερες ιππικές εξορμήσεις και γενικότερα να υπάρξει μεγαλύτερη πληροφόρηση γύρω από τα άλογα.

Μετά από 12 χρόνια

Από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια. Τα μέλη έχουν αυξηθεί κι αριθμούν πάνω από 70, όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος του Ιππικού Συλλόγου Τρικάλων Μίλτος Κρανιάς. Κοινό σημείο αναφοράς τους είναι η μεγάλη αγάπη τους για τα άλογα. «Άλλωστε μέλη του Ιππικού Συλλόγου Τρικάλων μπορούν να γίνουν όλοι είτε διαθέτουν άλογο είτε όχι» εξηγεί.

Χόμπυ για ρομαντικούς

«Δείχνει εκτός εποχής ένας νέος άνθρωπος να ασχολείται με τα άλογα. Συνηθίσαμε να ασχολούμαστε με την τεχνολογία. Το συγκεκριμένο «χόμπι» είναι για ρομαντικούς;» απευθύνω το ερώτημα στον κ. Κρανιά.

«Δείχνει εκτός εποχής αλλά δεν είναι!!! Απλά λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης έφυγε από το χώρο εργασίας, αλλά διατηρήθηκε σαν χόμπι κι άθλημα για λίγους τα προηγούμενα χρόνια. Σιγά, σιγά εντάχθηκε σε περισσότερους γιατί το κόστος συντήρησης ενός αλόγου είναι λιγότερο από ένα πακέτο τσιγάρα. Η ιππασία είναι ίσως η τρίτη κατά σειρά άθληση και είναι και για ρομαντικούς» μου απαντά.

Ενδιαφέρον

Όπως μου επισημαίνει ο κ. Κρανιάς οι Τρικαλινοί  και γενικότερα οι Θεσσαλοί έχουν ιδιαίτερη εκτίμηση και δείχνουν  ενδιαφέρον στο σύλλογο και γενικότερα στο άλογο. «Οι περισσότεροι μας επικροτούν αλλά υπάρχει κι ένα μικρό ποσοστό, κυρίως οδηγοί αυτοκινήτων, που θα έπρεπε να μας προσέχουν λίγο περισσότερο γιατί κυκλοφορούμε νόμιμα εντός εθνικών οδών».

Χόμπι με ιδιαιτερότητες

Κι αν κάποιος νομίζει ότι πρόκειται για ένα ακριβό… χόμπι ο κ. Κρανιάς τονίζει ότι τα οφέλη είναι πολλαπλά. «Το κόστος συντήρησης ενός αλόγου δεν είναι ασήμαντο, αλλά για όσους είναι καπνιστές κι αποφασίσουν να το ελαττώσουν κατά ένα πακέτο ημερησίως, μπορούν να συντηρούν  ένα άλογο και να αθλούνται εντελώς δωρεάν!!! Δύο σε ένα!!» εξηγεί.

Με διπλώματα και άδειες

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια ο Σύλλογος έχει κινηθεί ώστε όσοι ενδιαφέρονται να μπορούν να πάρουν διπλώματα αξαξοδήγησης και άδειες κυκλοφορίας. Μάλιστα ήδη έχουν δοθεί 14 διπλώματα και 4 άδειες, μία στην Καλαμπάκα και μία στην Πύλη.

Από ποια ηλικία

Ο κ. Κρανιάς παροτρύνει τους γονείς για τα παιδιά τους, αλλά και για τους ίδιους, να ασχοληθούν με τα άλογα. «Δεν είναι τυχαίο ότι βοηθούν στη ψυχοθεραπεία και θεραπευτική ιππασία, που με καμάρι θα έλεγα ότι στην πόλη μας ήδη ξεκίνησαν κάποια μέλη να το ασκούν επαγγελματικά και με πολύ ζήλο και καλό ρυθμό» εξηγεί.

Όσο για το από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κάποιος; «Για μια απλή βόλτα με τη βοήθεια συνοδού ένα παιδί μπορεί ν’ ανέβει σε άλογο από δύο (2) ετών αλλά να το καθοδηγήσει  μόνο του πρέπει να είναι πέντε (5) ετών και πάνω κι αυτό μέσα κλειστό (”μανέζ”) κι όχι ελεύθερη ιππασία» μας πληροφορεί.

Εκδηλώσεις

Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από τον Ιππικό Σύλλογο «Βουκεφάλας» σε όλη τη διάρκεια του χρόνου όπως των Αγίων Θεοδώρων (προστάτες του Ι.Σ.) που είναι το πρώτο Σάββατο της Σαρακοστής, με αρτοκλασία στον Προφήτη Ηλία και παρέλαση σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Το τριήμερο με κατασκήνωση και διαδρομές πανελλαδικής εμβέλειας στα μέσα του Ιουνίου σε τοποθεσία που αποφασίζεται. Μία εμφάνιση με άλογα και πόνυ στον Μύλο των ξωτικών και την τελευταία Κυριακή του χρόνου στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων για ξενάγηση και πρώτη επαφή με τον όμορφο κόσμο των αλόγων. Επίσης, κατά καιρούς διοργανώνονται σεμινάρια-ομιλίας κτηνιατρικού και ιστορικού περιεχομένου με ελεύθερη  είσοδο για όλους, ενώ φέτος πραγματοποιήθηκαν και σεμινάρια θεραπευτικής ιππασίας.

Επικοινωνία

Όποιος θέλει να αντλήσει οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να απευθυνθεί στα γραφεία του Ι.Σ. που είναι στην οδό Καλαμπάκας στην πράσινη γωνιά δίπλα στο e-trikala, κάθε Πέμπτη 9μμ με 11μμ σχολική σεζόν. Στη σελίδα του facebook Ιππικός Τρικάλων Βουκεφάλας και για τηλεφωνική επικοινωνία στο προσωπικό τηλέφωνο 6944 127 157.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΡΕΥΝΑ