Η αγάπη δεν πονά… Η συγγραφέας Μελίνα Τούντα μας παρουσιάζει την τραγική ιστορία της Τρικαλινής ηρωίδας του βιβλίου της

Η Μαρία Βαγενά γεννήθηκε στα Τρίκαλα και υιοθετήθηκε στην τρυφερή ηλικία των δύο χρόνων. Μεγαλώνοντας σ’ ένα πολύ αυστηρό περιβάλλον ονειρευόταν να αποκτήσει κάποτε δική της οικογένεια και να δώσει στα παιδιά της την αγάπη, τη θαλπωρή και την ασφάλεια που η ίδια δεν είχε νιώσει ποτέ. Ύστερα από περιπλανήσεις και ατυχείς σχέσεις πίστεψε πως βρήκε τον άνθρωπο που θα της πρόσφερε όσα είχε στερηθεί. Αλλά είχε κάνει λάθος για άλλη μια φορά. Το χαμόγελο αντικαταστάθηκε σύντομα από το κλάμα και το χάδι από την κάθε μορφής βία. Οι στιγμές που έζησε είναι βγαλμένες από ταινία τρόμου, αλλά δυστυχώς, η ιστορία αυτή είναι πέρα για πέρα αληθινή. Αυτή είναι η ιστορία της Τρικαλινής ηρωίδας της ζωή της οποίας μας μεταφέρει η συγγραφέας Μελίνα Τούντα στο βιβλίο της με τίτλο «Η αγάπη δεν πονάει» (ΕΚΔΟΣΕΙΣ πνοή). Η συγγραφέας με αφορμή την ιστορία της Μαρίας Βαγενά μας μιλά για την ενδοοικογενειακή βία, αλλά μας μεταφέρει και το αισιόδοξο μήνυμα ότι «η αγάπη δεν πονάει»…

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

-κ. Τούντα μιλήστε μας για το νέο σας βιβλίο με τίτλο «η αγάπη δεν πονάει». Ποια είναι η υπόθεση;

-Η αγάπη ΔΕΝ πονάει είναι ένα βιβλίο που πραγματεύεται την ενδοοικογενειακή βία. Η ηρωίδα μεγάλωσε σ’ ένα πολύ αυστηρό οικογενειακό περιβάλλον κι ονειρευόταν ν’ αποκτήσει κάποτε δική της οικογένεια και να δώσει στα παιδιά της την αγάπη, τη θαλπωρή και την ασφάλεια που η ίδια δεν είχε νιώσει ποτέ. Ύστερα από περιπλανήσεις κι ατυχείς σχέσεις πίστεψε πως βρήκε τον άνθρωπο που θα της πρόσφερε όσα είχε στερηθεί. Όμως το χαμόγελό της αντικαταστάθηκε σύντομα από το κλάμα και το χάδι από κάθε μορφής βίας.

Πρόκειται για αληθινή ιστορία;

-Δυστυχώς αυτή η ιστορία είναι αληθινή και όλα όσα έζησε στα χέρια του ανθρώπου που πίστεψε πως κοντά του είχε βρει την ευτυχία είναι βγαλμένες από ταινία τρόμου.

-Η ηρωίδα σας έχει ιδιαίτερη σχέση με την πόλη μας… Είναι Τρικαλινή;

-Η ηρωίδα του βιβλίου γεννήθηκε στα Τρίκαλα κι όταν υιοθετήθηκε στην τρυφερή ηλικία των δύο χρόνων από συγγενικά πρόσωπα των βιολογικών της γονιών μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη.

-Ξέρω ότι σας δένει μία δυνατή φιλική σχέση. Πως γνωριστήκατε;

-Με τη Μαρία γνωριστήκαμε στο φροντιστήριο ξένων γλωσσών όπου διατηρώ πριν από δέκα χρόνια. Είχε έρθει να γράψει τα παιδιά της για την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας. Ήταν η μοναδική μητέρα που τα περίμενε στην αίθουσα αναμονής μέχρι να σχολάσουν. Πολύ αργότερα μου αποκάλυψε πως της άρεσε να μοιράζεται μαζί τους το δεκάλεπτο διάλειμμα  χωρίς τις ατελείωτες εντάσεις που δημιουργούσε ο τότε σύντροφός της στο σπίτι τους. Έτσι ξεκίνησε η γνωριμία μας που εξελίχτηκε σε δυνατή φιλία.

-Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε μέσα από την αφήγηση της  ιστορίας του βιβλίου σας;

-Ο τίτλος του βιβλίου είναι ένας τίτλος με κοινωνικό μήνυμα και σημαίνει πως όποιος αγαπάει δεν πονάει ούτε λεκτικά, ούτε ψυχολογικά, ούτε σωματικά αυτόν που αγαπάει.

-Έχετε πει ότι δυσκολευτήκατε να γράψετε το βιβλίο. Τι ήταν αυτό που σας δυσκόλεψε;

-Είχα προσπαθήσει να γράψω αυτό το βιβλίο πριν από πέντε χρόνια αλλά είχα διαπιστώσει πως ήταν αδύνατον να μπω στον ψυχισμό της ηρωίδας μου. Στο διάστημα που μεσολάβησε έζησα από κοντά πολλές από αυτές τις δύσκολες καταστάσεις με αποτέλεσμα να καταφέρω εντελώς άθελά μου να μπω στον ψυχισμό της. Έτσι, το καλοκαίρι που μας πέρασε κατάφερα να ολοκληρώσω αυτό το πόνημα.

-Πόσο δύσκολο είναι μία γυναίκα να ξεφύγει από καταστάσεις ενδοοικογενειακής βίας;

-Θεωρώ πως είναι πολύ δύσκολο για μια γυναίκα να ξεφύγει από καταστάσεις ενδοοικογενειακής βίας τη στιγμή μάλιστα που την υφίσταται από την παιδική της ηλικία. Κάνω έκκληση στους γονείς να μεγαλώνουν τα παιδιά τους μόνο με αγάπη και να μη χρησιμοποιούν ούτε καν τη λεκτική βία. Ένα παιδί που μεγαλώνει με αγάπη γίνεται ενήλικας που δίνει αγάπη και θεωρεί δεδομένο πως θα την εισπράξει. Όταν όμως ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στην ενδοοικογενειακή βία γίνεται ενήλικας που μπορεί να την ασκήσει ή ενήλικας που μπορεί να τη δεχτεί αδιαμαρτύρητα γιατί δυστυχώς(!) αυτού του είδους η συμπεριφορά του είναι οικεία.

-Τελικά η… αγάπη δεν πονάει;

-Η αγάπη ΔΕΝ πονάει!!!! Η αγάπη από μόνη της μας παραπέμπει σ’ ένα τρυφερό και ταυτόχρονα ευχάριστο συναίσθημα. Πως μπορεί λοιπόν να είναι συνυφασμένη με τον πόνο που μας παραπέμπει σ’ ένα συναίσθημα αρνητικό για τον ψυχισμό μας;

Η συγγραφέας

Η Μελίνα Τούντα γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι μητέρα δύο παιδιών. Είναι καθηγήτρια γαλλικών και ιδιοκτήτρια φροντιστηρίων ξένων γλωσσών σε περιοχές της Αττικής. Το 2013 απέσπασε το 3ο βραβείο παραμυθιού στον λογοτεχνικό διαγωνισμό Κερατσινίου με το παραμύθι Νίνα η ιστορία μιας όμορφης κίτρινης πεταλούδας. Από τις Εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα «Έτσι κι αλλιώς… καλημέρα», «Μια αγάπη δυο ζωές» και από τις Εκδόσεις Βασιλείου «Το πεντάγραμμο του πάθους», «Ζητείται μια δεύτερη ευκαιρία». «Η αγάπη δεν πονάει» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.