Θρίλερ επικρατεί στην Ιταλία τις τελευταίες μέρες με την δολοφονία δύο φοιτητριών 22 ετών. Κάτι που φυσικά δεν είναι άγνωστο στην Ελλάδα αφού και στην χώρα μας κατά διαστήματα έχουν σημειωθεί εγκλήματα ή και αυτοκτονίες που έχουν σοκάρει την χώρα και έχουν δημιουργήσει οργή και πόνο. Ποιος μπορεί να ξεχάσει άλλωστε τις υποθέσεις της Ελένης Τοπαλούδη και του Βαγγέλη Γιακουμάκη;
Με αφορμή τα δύο στυγερά εγκλήμα στην Ιταλία που αποκαλύφθηκαν μέσα σε λίγες ώρες, το athensmagazine.gr κάνει μια αναδρομή και σας παρουσιάζει τους 9 θανάτους φοιτητών στην Ελλάδα που συγκλονίζουν μέχρι και σήμερα. Αναμεσά τους η σφαγή της φοιτήτριας Ιατρικής στη Λάρισας με 104 μαχαιριές, που ανατριχιάζει…
Οι 9 θάνατοι φοιτητών που σόκαραν το Πανελλήνιο
- Δολοφονία Εύης Γατίδου στη Λάρισα
Η Εύη Γατίδου ήταν Ελληνίδα φοιτήτρια της ιατρικής που δολοφονήθηκε με 104 μαχαιριές στη κατοικία όπου διέμενε στη Λάρισα.
Για την άγρια δολοφονία της Γατίδου κατηγορήθηκε ο Γ.Ζ., ο οποίος το 2005 πρωτόδικα καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη με ψήφους 7-0, αλλά αθωώθηκε στη συνέχεια από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας πάλι με ψήφους 7-0.
Η Εύη Γατίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Δράμα και ήταν κόρη των εκπαιδευτικών Βασίλη και Ροδής Γατίδου. Μετά την αποφοίτησή της από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έδωσε πανελλαδικές εξετάσεις και πέρασε στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το 1994.
Η Γατίδου βρέθηκε δολοφονημένη στο σπίτι της το βράδυ της 1ης Οκτωβρίου του 1997 από τέσσερις συμφοιτητές της, οι οποίοι είχαν αρχίσει να ανησυχούν, καθώς η Γατίδου δεν είχε δώσει κανένα σημείο ζωής από το Σάββατο στις 27 Σεπτεμβρίου. Όταν οι συμφοιτητές της μπήκαν μέσα στο διαμέρισμα με τη βοήθεια ενός κλειδαρά, αντίκρισαν ένα αποτρόπαιο θέαμα, με τη Γατίδου να βρίσκεται κάθετα στο κρεβάτι της κατακρεουργημένη μέσα σε μια λίμνη αίματος. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Δημήτρη Ψαρούλη που ανέλαβε τη νεκροψία, η Γατίδου είχε δεχθεί 104 μαχαιριές, πιθανότατα από χαρτοκόπτη, με τις 48 από αυτές να είναι γύρω από την καρδιά της.
Στην έκθεσή του ο Ψαρούλης εκτίμησε ότι η Γατίδου δολοφονήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στις 27 Σεπτεμβρίου 1997 με απώτερο χρόνο θανάτου το μεσημέρι της Κυριακής. Ωστόσο οι δύο ιατροδικαστές Φίλιππος Kουτσάφτης και Nίκος Kαλόγριας που κλήθηκαν στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας κατέθεσαν ότι ο χρόνος θανάτου με βάση τα δεδομένα της έκθεσης Ψαρούλη, αλλά και τα στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν εκείνες τις ημέρες στη Λάρισα (θερμοκρασία 26 βαθμών κελσίου και με υγρασία πάνω από 60%), εκτίμησαν ότι η Εύη Γατίδου δολοφονήθηκε την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου και με απώτερο χρόνο θανάτου το μεσημέρι της Δευτέρας 29 Σεπτεμβρίου.
Οι έρευνες από τις διωκτικές αρχές για τον εντοπισμό του δολοφόνου δεν είχαν αποτέλεσμα και η υπόθεση μπήκε το 1999 στο αρχείο. Ωστόσο το 2003, οι γονείς της δολοφονημένης φοιτήτριας κατέθεσαν υπόμνημα στις δικαστικές αρχές της Λάρισας, υποδεικνύοντας ως δολοφόνο τον 26χρόνο τότε Γ.Ζ., ο οποίος αν και είχε εξεταστεί από την πρώτη στιγμή δεν θεωρήθηκε βασικός ύποπτος.
H Εύη Γατίδου γνώρισε τον Γ.Ζ. στην Ευαγγελική Εκκλησία της Λάρισας, όπου και οι δύο πήγαιναν, το 1994. Εκείνος, που τότε εργαζόταν ως διανομέας στην τοπική εφημερίδα της Λάρισας «Ημερήσιος Κήρυκας», είχε δείξει να ενδιαφέρεται για τη Γατίδου και της είχε κάνει τρεις προτάσεις γάμου, με την τελευταία να ήταν το βράδυ της Παρασκευής, 26 Σεπτεμβρίου 1997. Το γεγονός ότι η Γατίδου απέρριψε και τις τρεις προτάσεις γάμου κρίθηκε από τις διωκτικές αρχές ως το κίνητρο του τότε 26χρονου για να τη δολοφονήσει.
Παραπέμφθηκε σε δίκη και το 2005 καταδικάστηκε πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη, αλλά αθωώθηκε από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας. Έπειτα από αναίρεση του ίδιου δικαστηρίου αθωώθηκε και το 2010. Μετά από τη νέα αίτηση αναίρεσης, από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου του ίδιου έτους, ο Γ.Ζ. δικάστηκε για τέταρτη φορά τον Ιανουάριο του 2013 και πάλι από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας το οποίο τον αθώωσε εκ νέου, όπου και ακολούθησε η τελευταία αναίρεση από τον Άρειο Πάγο που είχε ως αποτέλεσμα την αμετάκλητη αθώωσή του το 2014.
- Θάνατος Βαγγέλη Γιακουμάκη στα Ιωάννινα
Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης ήταν Έλληνας φοιτητής κρητικής καταγωγής που φοιτούσε στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων. Εξαφανίστηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 2015 και βρέθηκε νεκρός περίπου ένα μήνα αργότερα, στις 15 Μαρτίου, με τραύματα από μαχαίρι. Στοιχεία και μαρτυρίες που βγήκαν στο φως έδειξαν ότι, ήδη πριν τον θάνατό του, υπήρξε θύμα σωματικής και λεκτικής βίας από συμφοιτητές του, και συγκεκριμένα από ομάδα συντοπιτών του με έντονη παραβατική συμπεριφορά. Η υπόθεσή του απασχόλησε έντονα τα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα λόγω του τραγικού θανάτου του. Για τον θάνατό του έχει ασκηθεί δίωξη από την εισαγγελία για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως από τον Ιούνιο του 2015.
Κατά τη διάρκεια των ερευνών αποκαλύφθηκαν τα περιστατικά βίας και εκφοβισμού εναντίον του Γιακουμάκη, τα οποία θεωρείται ότι ήταν τα αίτια που τον ώθησαν να εξαφανιστεί.
Στις 15 Μαρτίου του 2015, έπειτα από περίπου 40 μέρες ερευνών, το πτώμα του Γιακουμάκη εντοπίστηκε 800 μέτρα μακριά από την Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων. Το πτώμα αναγνωρίστηκε από τον θείο του θύματος. Η είδηση συγκλόνισε το πανελλήνιο και χιλιάδες άτομα αποχαιρέτησαν τον Γιακουμάκη μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Κηδεύτηκε δύο ημέρες μετά, στις 17 Μαρτίου.
Οι έρευνες για τον θάνατο του Γιακουμάκη συνεχίστηκαν, καθώς και οι αποκαλύψεις για την άσκηση εκφοβισμού εναντίον του. Αποκαλύφθηκε επίσης και η εμπλοκή εξωσχολικού προσώπου μέλους της παρέας, το οποίο ενοχλούσε τον Γιακουμάκη. Μετά την εύρεση του πτώματός του, διοργανώθηκαν συγκεντρώσεις εναντίον της βίας και του εκφοβισμού σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας στη μνήμη του, ενώ συνέχεια αποκαλύπτονταν νέα περιστατικά βίας προς το πρόσωπό του,με αποκορύφωμα την δημοσίευση ενός βίντεο, στις 4 Ιουλίου 2016, στο οποίο μια παρέα παιδιών του ασκούσε λεκτική και σωματική βία.
Ο διαχειριστής και δύο επισκέπτες του ιστολόγιου “to fresko”, ο φοιτητής Φ.Σ. 25 χρονών που φοιτούσε στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας τμήμα πληροφορικής, ο φοιτητής Ε.Τ. 28 χρονών μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και ο Ν.Α. 50 χρονών από Θεσσαλονίκη, ταυτοποιήθηκαν ως οι χρήστες του διαδικτύου, οι οποίοι ανήρτησαν στο ιστολόγιο του διαδικτύου “to fresko” υβριστικά σχόλια για το Βαγγέλη Γιακουμάκη λίγες ώρες από τη στιγμή που εντοπίσθηκε νεκρός. Για τους δύο φοιτητές κινήθηκε τακτική διαδικασία, δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου, και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία πλημμεληματικού χαρακτήρα για δημόσια υποκίνηση βίας και μίσους μέσω διαδικτύου. Για τον 50άχρονο, ο οποίος έχει απασχολήσει και κατά το παρελθόν τις Αρχές για κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα-βιασμό, ληστεία, παράνομη οπλοφορία-οπλοκατοχή κ.α., όταν αστυνομικοί τον εντόπισαν στο σπίτι του και επιχείρησαν τη σύλληψή του τότε μόλις χτύπησαν την πόρτα του διαμερίσματός του πήδηξε από το μπαλκόνι και τράπηκε σε φυγή, σε βάρος του ο αρμόδιος εισαγγελέας του άσκησε συμπληρωματική δίωξη για απείθεια.
Τον Απρίλιο του 2015 ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε δύο στελέχη της σχολής του φοιτητή, στον πρώην διευθυντή της Σχολής και στην υπεύθυνη της Εστίας, για συνεχή παραβίαση των καθηκόντων τους και για τους χειρισμούς τους απέναντι στην υπόθεση του Γιακουμάκη. Στις 10 Ιουνίου 2015, ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση έπειτα από αιτιάσεις της οικογένειας του Γιακουμάκη. Στις 23 Ιουνίου 2016, αποφασίστηκε η παραπομπή σε δίκη του πρώην υπουργού και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστου Μαρκογιαννάκη, με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος λόγω της παρέμβασης του προς τον διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων. Ειδικότερα ο πρώην υπουργός φέρεται να παρενέβη στη διοίκηση της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων ώστε να αποφύγει την τιμωρία της προσωρινής αποβολής ενός εκ των Κρητικών φοιτητών, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση Γιακουμάκη. Να σημειωθεί ότι η τιμωρία των Κρητικών δεν σχετιζόταν με την υπόθεση Γιακουμάκη αλλά αφορούσε περιστατικό φθοράς του κτιρίου. Μαζί με τον Μαρκογιαννάκη παραπέμφθηκαν σε δίκη και ο πρώην διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σχολής Κώστας Μάντζαρης και η υπεύθυνη της Φοιτητικής Εστίας με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.
Στις 20 Οκτωβρίου 2016 άρχισε η διεξαγωγή της δίκης στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ στις 24 Οκτωβρίου 2016 κατέθεσε για την υπόθεση ως μάρτυρας η δημοσιογράφος Έλενα Ακρίτα. Τη Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016 το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων έβγαλε απόφαση που απάλλαξε από τις κατηγορίες την υπεύθυνη της Εστίας και τον πρώην υπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης ενώ κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε για παράβαση καθήκοντος ο πρώην διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων Κώστας Μάντζαρης έχοντας για δικηγόρο τον Αλέξη Κούγια.
Τον Δεκέμβριο του 2018 έλαβαν χώρα οι απολογίες των οκτώ ατόμων που κατηγορούνταν για πρόκληση σωματικών βλαβών και άσκηση παράνομης βίας κατά του Γιακουμάκη, κι έπειτα αφέθηκαν ελεύθεροι. Η δίκη των 9 Κρητικών σπουδαστών συμφοιτητών του Βαγγέλη Γιακουμάκη ξεκίνησε τη 8 Απριλίου 2019 στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων, όπου συνολικά κλητεύτηκαν ως μάρτυρες για να καταθέσουν 20 άτομα, ωστόσο κατά την πρώτη ημέρα διεξαγωγής της Δίκης, οι κατηγορούμενοι δεν παρουσιάστηκαν αυτοπροσώπως στο Δικαστήριο και εκπροσωπήθηκαν δια των συνηγόρων τους, όπως τους δίνει το δικαίωμα ο Νόμος. Δυο εκ των μαρτύρων, κατά την προσφώνηση των ονομάτων, τέως σπουδαστές της Γαλακτοκομικής Σχολής, δεν παρουσιάστηκαν, και για τους συγκεκριμένους δύο μάρτυρες διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή τους στο Δικαστήριο. Οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν με κατηγορίες για επικίνδυνες σωματικές βλάβες από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη.
Στις 28 Ιουνίου 2019, ανακοινώθηκαν από το δικαστήριο οι ποινές που επιβλήθηκαν στους οκτώ από τους εννέα κατηγορούμενους της υπόθεσης οι οποίοι κατηγορούνταν για επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού κατ’ εξακολούθηση στο Βαγγέλη Γιακουμάκη, στους τρεις κατηγορούμενους, που ήταν ανήλικοι κατά τον χρόνο τέλεσης των πράξεων, καταλογίστηκε ποινή κοινωνικής εργασίας 150 ωρών στον τόπο διαμονής τους, ενώ για τους υπόλοιπους πέντε φυλάκιση 36 μηνών χωρίς αναστολή, εξαγοράσιμη σε 5 ευρώ την ημέρα, με ανασταλτικό χαρακτήρα στην ασκηθείσα έφεση. Ο ένατος κατηγορούμενος αθωώθηκε. Για την υπόθεση εκκρεμεί η δικογραφία για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατ’αγνώστου.
Στις 10 Ιουνίου 2021 ξεκίνησε σε δεύτερο βαθμό η δίκη στο Εφετείο με κατηγορούμενους οκτώ σπουδαστές της Γαλακτοκομικής Σχολής των Ιωαννίνων που πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί για περιστατικά βίας σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη, αλλά η δίκη διακόπηκε για της 6 Ιουλίου 2021 λόγω σοβαρού και έκτακτου κωλύματος στην Εισαγγελέα της έδρας.Στις 7 Ιουλίου 2021 οι κατηγορούμενοι στη δίκη για την υπόθεση με τον Βαγγέλη Γιακουμάκη κρίθηκαν ένοχοι και σε δεύτερο βαθμό από το δικαστήριο ‒όπως και πρωτόδικα‒ οι 5 από τους 8 κατηγορούμενους, ενώ και για τους υπόλοιπους τρεις, που εκείνη την περίοδο ήταν ανήλικοι, το δικαστήριο απεφάνθη ότι τέλεσαν τις πράξεις που κατηγορούνται.
Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) Ιωαννίνων το 2023 πραγματοποίησε σειρά θεατρικών παραστάσεων με έργο θέμα την υπόθεση αυτή.
- Δολοφονία Ελένης Τοπαλούδη – Ρόδος
Η Ελένη Τοπαλούδη ήταν Ελληνίδα τεταρτοετής φοιτήτρια Μεσογειακών Σπουδών στη Ρόδο με καταγωγή από το Διδυμότειχο ‘Εβρου. Στις 28 Νοεμβρίου 2018 βιάστηκε ομαδικώς και δολοφονήθηκε από δύο άντρες στο νησί της Ρόδου.
Ύστερα από πολύμηνη δίκη, οι δολοφόνοι Μανώλης Κούκουρας και Αλέξανδρος Λούτσαϊ καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη και 15 χρόνια έκαστος για ομαδικό βιασμό και ανθρωποκτονία από πρόθεση χωρίς ελαφρυντικά.
Το άψυχο σώμα της Ελένης Τοπαλούδη βρέθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2018, από κλιμάκιο του Λιμενικού στη Λίνδο, στην περιοχή «Φώκια» στους Πεύκους Το προηγούμενο βράδυ οι Μανώλης Κούκουρας και Αλέξανδρος Λούτσαϊ ζήτησαν από την φοιτήτρια να συνευρεθούν ερωτικά στο σπίτι του ενός εκ των δύο. Η ίδια ακολούθησε τους δύο άντρες, αλλά αρνήθηκε οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή, κάτι που οδήγησε σε βίαιη αντίδραση των δραστών.
Σύμφωνα με την ιατροδικαστική μελέτη, η Ελένη Τοπαλούδη βιάστηκε ομαδικώς. Εν συνεχεία δέχθηκε επίθεση με σιδερένιο αντικείμενο και έχασε τις αισθήσεις της, κάτι που οδήγησε τους δύο άντρες να μεταφέρουν το σώμα της στη παραλία σε κοντινή περιοχή και να την πετάξουν στη θάλασσα. Με στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον ιατροδικαστή έγινε γνωστό ότι η Ελένη Τοπαλούδη ήταν ακόμα ζωντανή. Το θύμα δέχθηκε χτύπημα στο κεφάλι που «ήταν πολύ βαρύ και προκάλεσε κάταγμα στο κρανίο και εγκεφαλική αιμορραγία».Ύστερα από πτώση σε βράχια, που προκάλεσαν οι δύο άντρες, έχασε εντελώς τις αισθήσεις της λόγω σοβαρού τραύματος και πνίγηκε στη θάλασσα. Στο αυτοκίνητο του ενός δράστη βρέθηκε DNA υλικό της φοιτήτριας
Οι δράστες συνελήφθησαν από τις αρχές ύστερα από εξέταση οπτικοακουστικού υλικού και DNA, που οδήγησε στον εντοπισμό τους στις 5 Δεκεμβρίου 2018. Αρχικά, και οι δύο νεαροί ομολόγησαν τις πράξεις τους. Σύμφωνα με ενημέρωση των αρχών τον ίδιο μήνα, ένας εκ των δραστών είχε βίαιο παρελθόν με πολλαπλές καταγγελίες στις αρχές. Ο Αλέξανδρος Λούτσαϊ στη κατάθεση του στις 5 Δεκεμβρίου 2018 ανέφερε ότι η Ελένη Τοπαλούδη βασανίστηκε στο σπίτι και παρακάλεσε τους δύο δράστες να την μεταφέρουν στο νοσοκομείο, λίγο πριν τον θάνατο της.
Η ανακριτική διαδικασία διήρκησε συνολικά 10 μήνες, ενώ η δίκη των δύο κατηγορουμένων ξεκίνησε στις 13 Ιανουαρίου 2020. Κατά τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας οι δύο δράστες υπέπεσαν σε αντιφατικές καταθέσεις, ενώ επιχείρησαν να επιρρίψουν ευθύνες ο ένας στον άλλο. Λόγω της σοβαρότητας του εγκλήματος και με δικαστική απόφαση αμφότεροι παρέμειναν σε κράτηση μέχρι την έναρξη της δίκης. Η συλλογή στοιχείων και ο φάκελος της υπόθεσης έκλεισαν οριστικά στις 15 Ιουνίου 2019, με τους ανακριτές να έχουν συλλέξει απαραίτητο υλικό και στοιχεία εν όψει της δίκης.
Η εκδίκαση της υπόθεσης διήρκεσε σχεδόν 5 μήνες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών και με την ολοκλήρωση της υπόθεσης στις 15 Μαίου 2020, ανακοινώθηκαν οι ποινές της ισόβιας κάθειρξης και 15 ετών στους δύο δράστες. Κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι για ομαδικό βιασμό και ανθρωποκτονία από πρόθεση από κοινού. Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας δήλωσε: «Είπα στον πατέρα της Ελένης Τοπαλούδη, μην ανησυχείτε. Εγώ ζω με αυτήν την κοπέλα. Εγώ παιδιά δεν έχω. Έχω όμως δικογραφίες με παιδιά. Θέλω και εγώ να βγει η αλήθεια. Αυτό που απηχεί καλύτερα την αλήθεια που θέλετε να ακούσετε είναι ότι το παιδί σας ήχθη ως πρόβατο επί σφαγή και ως αμνός άμωμος. Ας επικρατήσει Δικαιοσύνη και ας χαθεί ο κόσμος όλος. Αυτό εκφράζει την Εισαγγελέα της έδρας».
Τον Ιούνιο του 2020 ξεκίνησε νέα δίκη του Αλέξανδρου Λούτσαϊ για βιασμό 19χρονης ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%. Η συγκεκριμένη πράξη έλαβε χώρα 4 ημέρες μετά τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη. Η δίκη ολοκληρώθηκε στις 12 Ιουνίου όταν το δικαστήριο ανακοίνωσε τη καταδίκη του Αλέξανδρου Λούτσαϊ και ποινή κάθειρξης 15 ετών.
Η ωμότητα της δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη, καθώς και ο βιασμός που προηγήθηκε, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις φεμινιστικών κινημάτων και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο εντός αλλά και εκτός συνόρων. Η περίπτωση της Ελένης Τοπαλούδη αποτέλεσε αφορμή συζητήσεων για την πραγματική διάσταση γυναικοκτονιών που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα, με επίκεντρο τον σεξισμό, την ελευθερία και ασφάλεια των γυναικών στον 21ο αιώνα.
Η αγόρευση της εισαγγελέως στις 13 Μαΐου 2020 αποτέλεσε, σύμφωνα με πολλούς δημοσιογράφους, σταθμό στον φεμινιστικό αγώνα απέναντι σε εγκλήματα κατά των γυναικών.
Πολλά ΜΜΕ χρησιμοποίησαν τότε για πρώτη φορά στην ελληνικά χρονικά τον όρο «γυναικοκτονία» για την αμεσότερη περιγραφή της δολοφονίας αυτής, με κύριο σκοπό την ευαισθητοποίηση κατά της έμφυλης βίας εις βάρος γυναικών.Είναι εντυπωσιακό ότι η δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη ήταν η αφορμή να εισαχθεί το 2019 για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία ο όρος «γυναικοκτονία» στην ελληνική γλώσσα, όρος που εισήχθη τότε ως νεολογισμός (καινούρια λέξη) από τα Μέσα Ενημέρωσης και από τότε καθιερώθηκε μόνιμα στα ΜΜΕ της χώρας για όλες τις δολοφονίες εις βάρος γυναικών (όταν ο θύτης είναι άντρας και ιδίως όταν υποκρύπτονται μισογυνικά κίνητρα).
Η αναρχική ομάδα Ρουβίκωνας παρενέβη στο γραφείο του δικηγόρου υπεράσπισης του Μανώλη Κούκουρα, κατηγορώντας τον για προστασία στους δολοφόνους της Ελένης Τοπαλούδη και απόπειρα παραποίησης της αλήθειας.Προηγουμένως, ο δικηγόρος είχε δεχθεί έντονη κριτική από ΜΜΕ για τη στάση του στη δίκη.
Η οικογένεια της Ελένης Τοπαλούδη, στη πρώτη τους συνέντευξη μετά τη δίκη, κάλεσαν σε ευαισθητοποίηση την Ελληνική κοινωνία και έκαναν έκκληση στην δικαιοσύνη με σκοπό την μελλοντική τήρηση ποινών που επιβάλλονται σε αντίστοιχα εγκλήματα. Επίσης, έκαναν λόγο για τη σπουδαιότητα της ποινής στη περίπτωση της κόρης τους και την ανάγκη καταγγελιών εγκλημάτων κατά γυναικών.
- Revenge porn – Η τραγική υπόθεση της Λίνας Κοεμτζή
Τον Νοέμβριο του 2016, η ελληνική κοινωνία συγκλονίστηκε από μια υπόθεση εκδικητικής πορνογραφίας (revenge porn). Η Λίνα Κοεμτζή, μόλις 22 ετών, έβαλε τέλος στη ζωή της, πηδώντας από τον ένατο όροφο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, έπειτα από τη δημοσιοποίηση προσωπικών φωτογραφιών της στο διαδίκτυο.
Στις 13 Δεκεμβρίου 2021, οι αποκαλύψεις σχετικά με τον γνωστό παρουσιαστή Στάθη Παναγιωτόπουλο προκάλεσαν νέο σοκ. Ο ίδιος παραδέχτηκε πως είχε δημοσιεύσει βίντεο και εκατοντάδες φωτογραφίες της πρώην συντρόφου του σε ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου, χωρίς τη συγκατάθεσή της.
Η υπόθεση της Λίνας Κοεμτζή είχε χαρακτηριστεί αυτοκτονία και έκλεισε τον Σεπτέμβριο του 2020, καθώς η δικογραφία αρχειοθετήθηκε. Ωστόσο, οι γονείς της ποτέ δεν δέχτηκαν την εκδοχή της αυτοχειρίας, επιμένοντας ότι η κόρη τους είχε πέσει θύμα εκβιασμού και ότι ο θάνατός της ήταν δολοφονία, με φυσικούς ή ηθικούς αυτουργούς.
Η ιστορία της Λίνας ξεκινά όταν, σε νεαρή ηλικία, πόζαρε ημίγυμνη για έναν φίλο της φωτογράφο στα Γιαννιτσά, ο οποίος υποσχέθηκε ότι οι φωτογραφίες θα παραμείνουν ιδιωτικές. Παρόλα αυτά, λίγο καιρό αργότερα, οι εικόνες κυκλοφόρησαν ευρέως στην περιοχή. Η Λίνα έγινε στόχος εκβιασμών, χλευασμού και δημόσιας διαπόμπευσης. Το 2015, φέρεται να δέχτηκε απειλές από άτομα του Πανεπιστημίου, οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι είχαν στην κατοχή τους τις φωτογραφίες και θα τις δημοσίευαν. Ωστόσο, η Λίνα δεν απευθύνθηκε τότε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αλλά στράφηκε στην οικογένειά της για στήριξη.
Ο δικηγόρος της οικογένειας, Αντώνης Ξυλουργίδης, είχε δηλώσει μετά τον θάνατό της ότι η Λίνα είχε υποστεί κοινωνικό αποκλεισμό στη γενέτειρά της, καθώς οι φωτογραφίες της είχαν διοχετευτεί στα Γιαννιτσά εννέα μήνες πριν από τον θάνατό της. Οι έρευνες που ακολούθησαν οδήγησαν σε κατηγορίες εις βάρος τριών ατόμων για παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Στη δίκη που διεξήχθη στο Πλημμελειοδικείο Γιαννιτσών, δύο από τους κατηγορούμενους αθωώθηκαν, ενώ ο φωτογράφος που είχε τραβήξει τις εικόνες καταδικάστηκε σε 120 ημέρες κοινωνικής εργασίας. Παρόλα αυτά, ο αντιεισαγγελέας Εφετών αρχειοθέτησε την υπόθεση, καθώς δεν θεώρησε ότι υπήρχαν στοιχεία εγκληματικής ενέργειας.
Ακόμα χειρότερα, η οικογένεια της Λίνας δέχτηκε απειλές. Η μητέρα της αποκάλυψε ότι δύο άγνωστοι την ακολούθησαν στο κοιμητήριο, όπου την απείλησαν λέγοντας πως θα της «κόψουν τον λαιμό» αν δεν σταματήσει να ερευνά τις συνθήκες του θανάτου της κόρης της. Παρόμοιες απειλές δέχτηκε και η μικρότερη κόρη της, μέσω μηνυμάτων στα social media, όπου την προειδοποιούσαν ότι θα έχει την ίδια τύχη με τη Λίνα αν συνεχιστούν οι προσπάθειες διαλεύκανσης της υπόθεσης. Η οικογένεια ενημέρωσε τις αρχές, αλλά εξακολουθεί να πιστεύει ακράδαντα ότι η Λίνα ήταν θύμα εγκληματικής ενέργειας.
Η τραγική αυτή ιστορία ανέδειξε την ανάγκη για καλύτερη προστασία των θυμάτων εκδικητικής πορνογραφίας, καθώς και για τη δημιουργία ενός δικαιότερου και αποτελεσματικότερου νομικού πλαισίου για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.
- Θάνατος φοιτητή στην Κάλυμνο – Στοιχεία που «φωνάζουν» για δολοφονία
Στις 25 Νοεμβρίου συμπληρώθηκαν επτά χρόνια από τη μέρα που ο Νίκος Χατζηπαύλου, ένας 21χρονος φοιτητής, βρέθηκε νεκρός στην Κάλυμνο κάτω από περιστάσεις που μοιάζουν να φωνάζουν «δολοφονία». Παρ’ όλα αυτά, η υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη.
Ο νεαρός είχε ταξιδέψει από την Αθήνα στο νησί για ένα Σαββατοκύριακο, με σκοπό να συναντήσει τη μητέρα του, η οποία εργαζόταν μόνιμα ως καθηγήτρια στην Κάλυμνο. Το μεσημέρι της Κυριακής, 19 Νοεμβρίου, είπε για τελευταία φορά: «Μαμά, πάω μια βόλτα με το ποδήλατο και επιστρέφω». Από εκείνη τη στιγμή χάθηκαν τα ίχνη του, μέχρι που η σορός του βρέθηκε λίγες μέρες αργότερα.
Η αρχική ιατροδικαστική έκθεση έκανε λόγο για αργό θάνατο από πτώση, αλλά η οικογένεια, αμφισβητώντας το πόρισμα, ανέθεσε την υπόθεση σε δικό της πραγματογνώμονα. Τα νέα ευρήματα οδήγησαν τον ιατροδικαστή Σωκράτη Τσαντίρη σε διαφορετικό συμπέρασμα. Όπως είχε δηλώσει στο Star: «Είναι αδύνατο ο θάνατος να οφείλεται σε κακώσεις από πτώση οποιασδήποτε μορφής. Οι ανακριτικές αρχές πρέπει να συνεχίσουν τις έρευνες, γιατί, κατά τη γνώμη μου, έχουν χαθεί πολύτιμα στοιχεία. Εάν υπήρχε πτώση, θα είχαν εντοπιστεί τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές κακώσεις».
Παρόμοιες ήταν και οι δηλώσεις του δικηγόρου της οικογένειας, Γιάννη Γλύκα, ο οποίος τόνισε: «Πρόκειται ξεκάθαρα για εγκληματική ενέργεια. Η πρώτη ιατροδικαστική έκθεση είναι εντελώς λανθασμένη. Η δεύτερη μας δικαιώνει, καθώς κατέληξε σε διαφορετικά ευρήματα, και η τρίτη επιβεβαιώνει ξανά ότι δεν πρόκειται για πτώση».
Η τρίτη έκθεση, του ιατροδικαστή Παναγιώτη Μαδιά, απορρίπτει κατηγορηματικά την πιθανότητα πτώσης στο βράχο Λαγγά. Όπως εξήγησε, «αν είχε πέσει, το σώμα του θα είχε διαλυθεί». Αντίθετα, τα ευρήματα υποδεικνύουν βίαιο θάνατο.
Οι γονείς του Νίκου επιμένουν ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια, που συνέβη σε διαφορετικό σημείο του νησιού, με τη σορό του να μεταφέρεται αργότερα στο σημείο όπου βρέθηκε. Συνδέουν τη δολοφονία με κάτι που ίσως είδε ο νεαρός εν αγνοία του, πιθανότατα μια παράνομη δραστηριότητα, καθώς η περιοχή θεωρείται εστία παρανομίας.
Παρά τα χρόνια που πέρασαν, οι γονείς ζητούν δικαιοσύνη, επιμένοντας ότι ο θάνατος του Νίκου δεν ήταν ατύχημα αλλά αποτέλεσμα εγκληματικής πράξης.
Σύμφωνα με τους συγγενείς υπάρχουν 5 στοιχεία που συνηγορούν σε αυτήν την εξέλιξη.
- Κατάθεση μάρτυρα που υποστήριξε ότι είχε περάσει από το σημείο που βρέθηκε το πτώμα, αλλά δεν το συνάντησε. Αντίθετα, μάλιστα, κατέθεσε ότι είδε στο ίδιο σημείο ένα μικρό λευκό ή ασημί τζιπ, στο οποίο επέβαιναν ένας άντρας και μία γυναίκα.
- Στο ίδιο μήκος κύματος και δήλωση εθελοντή πυροσβέστη που έλαβε μέρος στις έρευνες. Ανέφερε ότι από το σημείο ανεύρεσης της σορού είχε περάσει τουλάχιστον 10 φορές, χωρίς να δει οτιδήποτε.
- Συνάδελφός του κατέθεσε επίσης ότι στην πλαγιά πάνω από το σημείο που βρέθηκε το πτώμα, είδε ένα σημάδι που έμοιαζε να προέρχεται από παπούτσι. Μάλιστα, μετά από υπόδειξη της αστυνομίας τοποθέτησε ένα κέρμα ώστε να φωτογραφηθεί το σημάδι σε σχέση µε το μέγεθος του κέρματος.
- Κάτοικος της περιοχής κατέθεσε ότι η μέρα ανεύρεσης του πτώματος ήταν η μοναδική που δεν έγιναν έρευνες στο σημείο. Επιπλέον τονίζει ότι εάν εκεί βρισκόταν ένας νεκρός, λίγα μέτρα μακριά από το μαντρί της, θα είχαν μαζευτεί κοράκια και μύγες και θα είχε γίνει αντιληπτό.
- Και άλλος μόνιμος κάτοικος που διατηρεί μαντρί στην περιοχή, κατέθεσε κάτι ανάλογο. Ότι θα ήταν αδύνατο να μην έχει αντιληφθεί την ύπαρξη πτώματος, τόσο κοντά… αντιληπτό.
Παρά τα παραπάνω και όλα τα νέα στοιχεία που προέκυψαν στην πορεία, η υπόθεση του Νίκου Χατζηπαύλου παραμένει ανεξιχνίαστη…
Από την αρχή, η υπόθεση γέννησε πολλά ερωτήματα. Τα διαθέσιμα στοιχεία υποδείκνυαν ότι το ενδεχόμενο κακόβουλης ενέργειας δεν μπορούσε να αγνοηθεί και απαιτούσε διερεύνηση.
Στο διάστημα που ακολούθησε, κυκλοφόρησαν πληθώρα θεωριών. Μια από τις πρώτες αφορούσε την πιθανότητα ατυχήματος, αλλά οι συγγενείς του δεν πείστηκαν ποτέ. Ακόμα και όταν ο εισαγγελέας της Κω εξέφρασε την πρόθεση να κλείσει τον φάκελο, αποδίδοντας τον θάνατο σε μοιραία πτώση, εκείνοι παρέμειναν ανένδοτοι.
Κατά την άποψή τους, τα τραύματα στο κεφάλι, στο σώμα και στα χέρια του δεν συμβάδιζαν με την εκδοχή του ατυχήματος. Οι εικόνες που είχαν τότε δημοσιευτεί προκάλεσαν σοκ, όπως και τα ευρήματα της ιατροδικαστικής έκθεσης.
- Μυστηριώδης θάνατος φοιτητή στα Σπάτα
Ο Νικόλας Ντουρτουρέκας βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιο του σπιτιού του στα Σπάτα, στις 14 Ιουλίου του 2022. Ήταν κρεμασμένος από το πόμολο της ντουλάπας, δεμένος σφιχτά πισθάγκωνα. Είχε προηγηθεί την νύχτα με την μεγαλύτερη πανσέληνο του χρόνου.
Ο μυστηριώδης θάνατος του Νίκολα οδήγησε τον πατέρα του σε μια μήνυση κατά παντός υπευθύνου για το θάνατο του γιου του, που χαρακτηρίζει ανθρωποκτονία και ζητά την άσκηση ποινικής δίωξης. Με την υπόθεση ασχολήθηκε το «Φως στο Τούνελ» της Αγγελικής Νικολούλη στο Mega, όπου και μίλησε ο πατέρας.
«Ζητάω να κληθούν και να καταθέσουν η μητέρα, η γιαγιά και η θεία, που όπως αναφέρθηκε στην εκπομπή σας, είδαν και μίλησαν με το Νικόλα εκείνο το πρωί. Επίσης θεωρώ πολύ χρήσιμη τη βοήθεια αυτού του ανθρώπου, του συντρόφου της μητέρας, της κυρίας Βάζου, που εκείνο τον καιρό φιλοξενείτο στο σπίτι της να μας καταθέσει αν έχει πέσει κάτι στην αντίληψή του. Κάτι μπορεί να είδε, να άκουσε, αν γνώριζε κάτι. Ήταν το προηγούμενο βράδυ εκεί, γιατί πέρασα να πάρω τον μικρό μου γιο το απόγευμα και το αυτοκίνητο ήταν απ’ έξω, οπότε υποθέτω ότι ήταν εκεί».
Ο πατέρας του άτυχου Νικόλα ζητά και την άρση απορρήτου, μέσα από την μήνυση που έχει καταθέσει, ώστε να μπορέσουν να μάθουν ποια κινητά βρίσκονταν στο σπίτι εκείνη την ώρα. «Θεωρώ ότι είναι άμεσο να γίνει και το ζητάω αυτό από τις αρχές να το προχωρήσουν».
Μιλά για τους ανθρώπους που είδε στο σπίτι, όταν πήγε εκεί, μετά την ενημέρωση πως το παιδί του βρέθηκε νεκρό.Μιλά και για το ημερολόγιο του γιου του με τις περίεργες σημειώσεις που είχε. «Δεν κατάλαβα αν είναι άντρας ή γυναίκα, αλλά έλεγε ότι αν μάθουν για τη σχέση του με αυτό το άτομο, θα γίνει χαμός. Τώρα το χαμός δεν ξέρω τι μπορεί να σημαίνει, αλλά σίγουρα ήταν κάτι το οποίο θα συγκλόνιζε το οικογενειακό περιβάλλον, το κοινωνικό, δεν ξέρω. Σίγουρα, έγραφε πάντως ότι αν μάθουν ποιος είναι θα γίνει χαμός».
Τι είδε ο ιατροδικαστής
Συμπληρωματικές καταθέσεις σχετικά με τα όσα αντίκρυσαν πρόσωπα –«κλειδιά» στον τόπο του μαρτυρίου του άτυχου Νικόλα Ντουρτουρέκα στα Σπάτα αλλά και αναπαράσταση του σκηνικού θανάτου του, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, ζητά και ο τεχνικός σύμβουλος του πατέρα, ιατροδικαστής Χαράλαμπος Κούτσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Τούνελ», στο πλαίσιο της γνωμοδότησής του ο ιατροδικαστής παρατηρεί τα εξής στοιχεία που χρήζουν διερεύνησης και «δείχνουν» εγκληματική ενέργεια:
– Το κάταγμα του υοειδούς οστού
Σύμφωνα με την βιβλιογραφία, η ανεύρεση κατάγματος του υοειδούς είναι εξαιρετικά σπάνια σε απαγχονισμούς ή οφείλεται αποκλειστικά σε ενδεχόμενο στραγγαλισμό πριν τον απαγχονισμό.
Ο άτυχος Νικόλας βρέθηκε απαγχονισμένος δεμένος στους καρπούς των χεριών πισθάγκωνα και ιδιαίτερα σφιχτά. Αυτό ως γεγονός καθιστά εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο τον απαγχονισμό με αυτοχειρία, καθώς το άτομο έχοντας δεμένα τα χέρια του πίσω από την πλάτη δεν είναι ικανό να περάσει τον βρόχο στον λαιμό του.
– Η περίδεση των χεριών
Η υπόθεση του να έχει περάσει τον βρόγχο αρχικά στον λαιμό του και στην συνέχεια να δέσει το ίδιο άτομο τα χέρια του πίσω από την πλάτη κρίνεται ακόμα πιο δύσκολη έως αδύνατη καθώς όπως καταγράφεται η περίδεση στα χέρια του ήταν δεμένη ιδιαίτερα σφιχτά. Η υπόθεση συμμετοχής άλλου ατόμου στον απαγχονισμό είναι πιθανή. Ταυτοχρόνως συμμετοχή άλλου ατόμου καθιστά ιδιαίτερα πιθανή την εγκληματική ενέργεια. Έχοντας τα χέρια του δεμένα πισθάγκωνα ιδιαίτερα σφιχτά η τοποθέτηση του βρόγχου στον λαιμό του θύματος είναι εύκολη από άλλο άτομο καθώς δεν είναι δυνατόν να φέρει αντίσταση.
Σε κάθε περίπτωση, ο ιατροδικαστής, από την στιγμή που δεν διενεργήθηκε αυτοψία του χώρου από συνάδελφό του, θεωρεί σκόπιμη και αναγκαία την αναπαράσταση και αυτοψία, παρουσία ειδικών.
Η αδερφή της γιαγιάς του 19χρονου φοιτητή βιοϊατρικών επιστημών που βρέθηκε κρεμασμένος από το πόμολο της ντουλάπας του στο δωμάτιο του τον Ιούλιο του 2022, μίλησε στο «Τούνελ».
«Μου είχε πει η μητέρα του, ότι ασχολούταν με την μαγεία. Την προηγούμενη μέρα ξενύχτησε και δεν ξέρω μην είχε φέρει κάποιον μαζί του και έκαναν ό,τι έκαναν. Πώς αλλιώς να δέσει τα χέρια του και μετά να κρεμαστεί; Φοβάμαι μην είχε μπλέξει πουθενά», λέει χαρακτηριστικά.
Αναφέρει πως η γιαγιά του και αδερφή της, του είχε γράψει σπίτι και αυτοκίνητο και ότι η ανιψιά της τον λάτρευε και ήταν απίστευτα δεμένοι.
θεία της μητέρας του άτυχου Νικόλα, υποστηρίζει ότι λίγη ώρα πριν βρεθεί νεκρός ο 19χρονος, είχε μιλήσει μαζί του.
«Δεν μου άρεσε ο τρόπος που μου μίλησε στο τηλέφωνο, φοβισμένο να τον πω, ταραγμένο να τον πω, βιαστικό να ανέβει επάνω; Δεν ήταν όπως τον είχα συνηθίσει. Τον είδα προβληματισμένο. Μου είπε η αδερφή μου και γιαγιά του ότι ξενύχτησε το προηγούμενο βράδυ. Εκείνο το πρωινό η μητέρα του δούλευε όταν έγιναν όλα».
Η θεία της μητέρας του 19χρονου μιλά για τη στιγμή που έμαθε πως το παιδί είναι νεκρό και ποια πρόσωπα είδε στο σπίτι όταν έφτασε. Ανάμεσα του ήταν και ο φίλος της μητέρας του που φιλοξενούσε.
- Αρετή Ζαχαροπούλου: Η φοιτήτρια που βρέθηκε νεκρή μέσα στο σπίτι της – Αποκαλύψεις για τους σατανιστές έκανε ο πατέρας της
«Οδήγησαν την κόρη μου στον θάνατο», υποστηρίζει ο πατέρας της Αρετής Ζαχαρόπουλου. Όπως αναφέρει ο Δημήτρης Ζαχαρόπουλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews, η αστυνομία διαθέτει αυτή τη στιγμή ονόματα στα χέρια της και προσπαθεί να δέσει την εμπλοκή τους στην υπόθεση.
Η νεαρή φοιτήτρια είχε βρεθεί το Σάββατο 23 Μαρτίου του 2019 νεκρή μέσα στο διαμέρισμά της στο Αιγάλεω. Παρά το γεγονός ότι η αρχική εικασία ήταν ότι πρόκειται για αυτοκτονία οικογένεια της στη συνέχεια ανακάλυψε φωτογραφίες της σε site σαν τα μυστικών τελετών. σε αυτές απεικονίζεται από κοινού με μία μελαχρινή φίλη της. σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο πατέρας της, οι επερχόμενες αποκαλύψεις θα βοηθήσουν «Τους νέους να ξεφύγουν από τα πλοκάμια αυτών των κυκλωμάτων που δρουν στο σκοτάδι. Μέσα από το διαδίκτυο αυτές οι οργανώσεις άνθισαν και γιγαντώθηκαν. πρέπει να σώσουμε τα παιδιά που έχουν παγιδευτεί.
Ο κ. Ζαχαρόπουλος εστιάζει στο πρόσωπο το οποίο στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου διέγραψε «τις προηγούμενες κλήσεις και τα μηνύματα από το κινητό της και το Facebook, ενώ το τηλέφωνο της έμεινε ανοιχτό μέχρι το βράδυ του Σαββάτου σε εννέα το βράδυ όταν η αστυνομία μπήκε στο διαμέρισμα και τη βρήκε νεκρή από τις 12:00 και μετά στο κινητό της υπήρχαν Οι δικές μας κλήσεις που την ψάχναμε συνεχώς».
- Μυστήριο με τον 21χρονο φοιτητή που βρέθηκε απαγχονισμένος στο Μετσόβιο
Ερωτηματικά γεννά η αποκάλυψη της αυτοκτονίας ενός 21 ετών φοιτητή που βρέθηκε απαγχονισμένος στον προαύλιο χώρο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στου Ζωγράφου στις αρχές του 2016.
«Μάνα θα τελειώσω τη σχολή και μετά που θα πάω; Τι θα κάνω; Αυτό που ζούμε λέγεται ζωή;» ρώταγε τη μητέρα του ο Βασίλης Αντώνου.
Η μητέρα του φοιτητή μίλησε στο protothema.gr και είπε: «Σαν μαχαιριά στην καρδιά ήταν το άκουσμα της είδησης για το θάνατο του γιου μου. Δεν είχε κανένα πρόβλημα το παιδί μου, όπως διαδίδουν κάποιοι. Ήταν αριστούχος φοιτητής. Είχε όμως κοινωνικές αναζητήσεις. Μου έλεγε “μάνα θα τελειώσω τη σχολή και μετά που θα πάω; Τι θα κάνω; Αυτό που ζούμε λέγεται ζωή;”. Το παιδί μου ήταν ευαίσθητο και είχε κοινωνικές ευαισθησίες»
Όπως περιγράφει η μητέρα του, ο Βασίλης δεν αυτοκτόνησε γιατί είχε ψυχολογικά προβλήματα, όπως βιάστηκαν κάποιοι να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, ούτε γιατί έχασε τον πατέρα του πριν από δυο χρόνια εντελώς ξαφνικά από εγκεφαλικό.
Τα ερωτήματα γύρω από το θάνατο του φοιτητή που έχει προκαλέσει σοκ στη φοιτητική κοινότητα είναι πολλά, ενώ εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα ακόμα και σήμερα τηρεί σιγή ιχθύος, αφού η είδηση είδε το φως της δημοσιότητας από την ιστοσελίδα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr.
Ο Βασίλης πήγαινε στη σχολή μαζί με τον αδερφό του, Νίκο, ο οποίος είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και οι συμφοιτητές του τον περιγράφουν ως ένα ταλαντούχο παιδί, που αναζητούσε ένα καλύτερο μέλλον ενώ παράλληλα τον χαρακτηρίζουν φιλεύσπλαχνο,. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι το χαρτζιλίκι του το μοίραζε σε όσους του άπλωναν το χέρι μέσα στο μετρό ή στα παγκάκια της Αθήνας.
Από τα παιδικά του χρόνια ήταν ένας άριστος μαθητής, με ιδιαίτερη κλίση στα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες. Υπήρξε απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών, ενώ πέρασε στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών με 19.145 μόρια.
Ευρισκόμενος στο 4ο έτος, πολύ σύντομα θα κρατούσε στα χέρια του το πτυχίο του με έναν καλό βαθμό, αφού οι βαθμολογίες που είχε συγκεντρώσει έως τώρα στα μαθήματα ήταν αρκετά υψηλές.
«Το Σάββατο το βράδυ είχαμε πάει κάπου μαζί. Μετά έφυγε και από τότε δεν τον ξαναείδα. Περίμενα να επιστρέψει στο σπίτι κάποια στιγμή, αλλά δεν ήρθε και ανησύχησα. Την Κυριακή πήγα στο αστυνομικό τμήμα και δήλωσα την εξαφάνισή του. Ο αδερφός του, Νίκος, μοίραζε φωτογραφίες του Βασίλη στους φοιτητές του Πανεπιστημίου, μήπως τον είχε δει κάποιος, λίγο πριν μάθουμε από την αστυνομία τι συνέβη» λέει η κυρία Ελένη Αντώνου και συνεχίζει, περιγράφοντας με παράπονο το διάλογο μεταξύ της αστυνομίας και του γιου της:
«Τηλεφώνησαν στο γιο μου, τον Νίκο, από το Τμήμα Ζωγράφου και του είπαν:
– Εντάξει, τον βρήκαμε.
– Είστε σίγουροι, φοράει γκρι φούτερ και μαύρα παπούτσια;
– Ναι, έτσι είναι.
– Ωραία, δώστε τον μου (εννοεί στο τηλέφωνο), να του μιλήσω.
– Δεν κατάλαβες, είναι απαγχονισμένος».
- Ιωνάς Καρούσης: Έλληνας φοιτητής πέφτει νεκρός από τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ
Μόλις στα 26 του χρόνια κόπηκε το νήμα της ζωής του Ιωνά Καρούση, που περπατούσε ανυποψίαστος στη Γιάφα στο Τελ Αβίβ κι έπεσε νεκρός κατά την τρομοκρατική επίθεση σε σταθμό τραμ τον περασμένο Οκτώβριο.
Η οικογένεια του νεαρού φοιτητή Ιωνά Καρούση, που σκοτώθηκε στο Τελ Αβίβ τη στιγμή της τρομοκρατικής επίθεσης, λίγα μόλις λεπτά πριν το Ιράν εκτοξεύσει τους πυραύλους στο Ισραήλ, έχει βυθιστεί σε βαρύ πένθος. Ο άτυχος Ιωνάς, που είχε μια ζωή να διανύσει μπροστά του, είχε βρει δουλειά κι ετοιμαζόταν να εργαστεί σε αυτή, αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβε.
Μάλιστα πριν από μερικές μόλις ημέρες ήταν στη Χαλκιδική για τις διακοπές του και ανυπομονούσε να γυρίσει στην Ελλάδα σύμφωνα με την τελευταία του ανάρτηση, πριν από περίπου μία εβδομάδα, όπου γιόρτασε και τα γενέθλιά του.
Ο πατέρας του 26χρονου Ιωνά, Δημήτρης Καρούσης, διακεκριμένος Έλληνας Νευρολόγος και ερευνητής στο Ισραήλ, μίλησε στο Live News, περιγράφοντας μεταξύ άλλων τη δραματική στιγμή, όταν ενημερώθηκε για τον χαμό του παιδιού του, που απλά περνούσε από το σημείο όπου χτύπησαν οι τρομοκράτες.
Όπως είπε ο κ. Καρούσης, δεν μπορούσε να μάθει νέα του γιου του, καθώς δεν είχε μπαταρία στο κινητό του και στις 12 το βράδυ ενημερώθηκε από τις Αρχές για τα δυσάρεστα.
«Πήγε να κάνει μια εργασία στην αρχιτεκτονική, σπούδαζε στο τελευταίο έτος, για να χαρτογραφήσει διάφορους σταθμούς του μετρό στο Τελ Αβίβ και τον πυροβόλησαν. Τρομοκρατική ενέργεια στις 7 το απόγευμα στη Γιάφα, στο Τελ Αβίβ. Το βράδυ δεν είχαμε καμία επαφή μαζί του και αναγκαστήκαμε να τον ψάχνουμε.
Ο Ιωνάς Καρούσης, κάτοικος της Ιερουσαλήμ με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, ήταν το μοναχοπαίδι του νευρολόγου Δημήτρη Καρούση και της παιδιάτρου, Ράνιας Καρούση. Το ζευγάρι ζει μόνιμα στο Ισραήλ από το 1988.
Ο Ιωνάς γεννήθηκε δέκα χρόνια αργότερα, το 1998. Το 2020 εισήχθη στο Azrieli School of Architecture, στο Τελ Αβίβ. Από παιδί φάνηκε η κλίση του στις τέχνες.
Σε ηλικία 12 ετών ξεκίνησε μαθήματα πιάνου, ενώ παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στο Ισραηλινό Εθνικό Μουσείο. Ο Ιωνάς υπηρέτησε τη θητεία του στον ισραηλινό στρατό αφού έχει διπλή υπηκοότητα. Στο βιογραφικό του, ο αδικοχαμένος 26χρονος περιέγραφε τον εαυτό του ως κοινωνικό άτομο, ενώ αγαπούσε τα αθλήματα και ιδιαίτερα το μπάσκετ.
Επισκεπτόταν συχνά τη Θεσσαλονίκη, όπως πριν από μερικές ημέρες, και ήταν οπαδός του ΠΑΟΚ. Μάλιστα, είχε παρευρεθεί τον Μάιο στη φιέστα κατάκτησης του πρωταθλήματος στην Τούμπα.