H σωματική και ψυχική ανάπτυξη των παιδιών στο επίκεντρο των εκδηλώσεων της ΤΥΡΑΣ Α.Ε.

Σχολικός εκφοβισμός, γνωστική ανάπτυξη των παιδιών, χρήση διαδικτύου, παιδική παχυσαρκία… αυτά ήταν ορισμένα από τα θέματα που αναπτύχθηκαν κατά τη σημερινή πρώτη μέρα των διήμερων εκδηλώσεων για γονείς και παιδιά που διοργανώνει η  ΤΥΡΑΣ Α.Ε., στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 χρόνων από την ίδρυσή της. Στόχος των εκδηλώσεων είναι η  ενημέρωση για θέματα που αφορούν την σωματική και ψυχική ανάπτυξη των παιδιών κι εκείνοι που έδειξαν ενδιαφέρον για να ενημερωθούν ήταν πολλοί, αν κρίνει κάποιος από την κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Ανάντι, όπου πραγματοποιήθηκε η σημερινή πρώτη εκδήλωση.

Μία εκδήλωση που όπως ανέφερε ο πρόεδρος της «ΤΥΡΑΣ ΑΕ» Δημήτρης Σαράντης στον χαιρετισμό του εντάσσεται στη σειρά εκδηλώσεων που έχει σχεδιαστεί για τα 30χρονα της βιομηχανίας, ως «πακέτο» ως χορηγιών προς την γενέθλια γη.

Το πολυπληθές κοινό ενημέρωσαν με τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εισηγήσεις τους η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Έφη Νικολοπούλου, ο ψυχίατρος Κώστας Γκοτζαμάνης, η αναπτυξιακή ψυχολόγος Ελένη Τζαβέλα, η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Αλεξάνδρα Σολδάτου και η κλινική διατροφολόγος Μαρία Τσουμπη.

Ο σχολικός εκφοβισμός

Η κ. Νικολοπούλου αναφέρθηκε στο σχολικό εκφοβισμό και την καλλιέργεια των απαραίτητων δεξιοτήτων για την αντιμετώπισή του. Όπως τόνισε το σημείο στο οποίο διαφέρει ο σχολικός εκφοβισμός στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης είναι ότι τα περιστατικά πραγματοποιούνται εκτός τάξης, ενώ στο εξωτερικό συμβαίνει κι εντός αλλά και εκτός τάξης.  Κατά την ίδια οι μαθητές που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστούν σχολικό εκφοβισμό είναι εξαιρετικά όμορφα κορίτσια,  κορίτσια  που θεωρούνται  μη ελκυστικά,  αγόρια με μη στερεότυπη αρσενική συμπεριφορά, καλοί μαθητές, παθητικά παιδιά που δεν αντιδρούν. «Ο εκφοβισμός είναι πιο συνηθισμένος ανάμεσα σε μαθητές του ίδιου φύλου απ΄ ότι σε άτομα του αντίθετου φύλου» υποστήριξε, ενώ υπογράμμισε το ρόλο των γονέων στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης.

Ο κ.  Γκοτζαμάνης, αναφέρθηκε στη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών. Χρησιμοποιώντας παραδείγματα από την καθημερινότητα μέσα στην οικογένεια και το οικογενειακό περιβάλλον έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο ρόλο των γονέων και την ενθάρρυνση των παιδιών στην ανάπτυξή τους και στις βάσεις που τίθενται για την εξέλιξη της προσωπικότητάς τους.

Η κ. Τζαβέλα ανέλυσε θέματα που έχουν να κάνουν με την προβληματική χρήση κι εξάρτηση στο Διαδίκτυο με έμφαση στην εφηβεία. Αναφέρθηκε στους κινδύνους και τις επιβλαβείς επιδράσεις, όπως είναι η παραμέληση των σχολικών υποχρεώσεων, οι σωματικές ενοχλήσεις, η έλλειψη ύπνου, τα αρνητικά συναισθήματα που συνδέονται με αρνητικές διαδικτυακές εμπειρίες (εκφοβισμός, διασυρμός) και την κατάχρηση. Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί τους γονείς που έχουν παιδιά ειδικά στην εφηβεία και που στην πλειονότητά τους προβληματίζονται με θέματα χρήσης του διαδικτύου από τα παιδιά τους.

Η κ. Σολδάτου από την πλευρά της στην εισήγησή της καταπιάστηκε με σύγχρονες συστάσεις για την ασφάλεια του παιδιού εξηγώντας ότι η σωματική βλάβη χωρίς πρόθεση δεν είναι ατύχημα και  μπορεί να προβλεφθεί και να προληφθεί.

Τέλος η κ. Τουμπή αναφέρθηκε στο θέμα της παιδικής παχυσαρκίας παρακίνησε τους παραβρισκόμενους να επιλέγουν για τη διατροφή των παιδιών τους τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά αλλά χαμηλά σε θερμίδες, λίπος και ζάχαρη, ενώ δεν παρέλειψε να ενθαρρύνει τις μέλλουσες και νέες μαμάδες να επιλέγουν το μητρικό  θηλασμό.

Την Κυριακή

Να σημειώσουμε ότι οι διήμερες εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 24 Μαϊου και ώρα 12.00, οπότε και θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή εκδήλωση για το κοινό με θέμα «Μαγειρεύοντας Υγιεινά για τα Παιδιά». Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην Κεντρική Πλατεία των Τρικάλων, όπου 4 γνωστές food bloggers θα δώσουν ιδέες, λύσεις και υγιεινές συνταγές για το σπίτι και το σχολείο.