TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Διατροφή

H διατροφολόγος συμβουλεύει πώς θα φτιάξουμε υγιεινές και θρεπτικές σούπες σε πέντε βήματα

Δεκ 10, 2019
in Διατροφή
H διατροφολόγος συμβουλεύει πώς θα φτιάξουμε υγιεινές και θρεπτικές σούπες σε πέντε βήματα
Share on FacebookShare on Twitter

Καθώς η θερμοκρασία μειώνεται, μία ζεστή σούπα μπορεί να αποτελέσει μία από τις καλύτερες επιλογές για να μας ζεστάνει και να μας παρέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Πώς θα φτιάξουμε υγιεινές και θρεπτικές σούπες σε πέντε βήματα;

Και φυσικά εννοούμε τις σπιτικές σούπες και όχι τις έτοιμες που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Οι έτοιμες σούπες μπορεί να μην απαιτούν προετοιμασία και να αποτελούν μία πολύ γρήγορη επιλογή, αλλά είναι πολύ πλούσιες σε αλάτι και φτωχές σε θρεπτικά συστατικά.

Πώς θα φτιάξουμε λοιπόν σπιτικές σούπες έτσι ώστε να είναι πλήρεις και νόστιμες;

Βήμα 1ο: Ξεκινάμε με το ζωμό

Ο ζωμός αποτελεί το υπόβαθρο για τη γεύση της σούπας μας. Οι ζωμοί από κοτόπουλο, βόειο κρέας, ψάρι ή λαχανικά είναι οι πιο συνηθισμένοι και θα αποτελέσουν τη βάση για τη σούπα μας. Αποφεύγουμε τους έτοιμους ζωμούς του εμπορίου καθώς ο σπιτικός ζωμός δεν είναι δύσκολο να ετοιμαστεί και είναι πιο γευστικός και υγιεινός. Απλά προσθέτουμε τη βάση που έχουμε επιλέξει σε νερό, το αφήνουμε να βράσει και στη συνέχεια αφαιρούμε τα στερεά συστατικά. Η περίσσεια της ποσότητας μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο ή να καταψυχθεί. Θα χρειαστούμε περίπου 6-8 φλιτζάνια ζωμού για να ξεκινήσουμε και αν χρειαστεί στη συνέχεια θα προσθέσουμε παραπάνω. Υπολογίζουμε ότι για κάθε μερίδα σούπας ως κυρίως πιάτο θα χρειαστούμε περίπου 1-1 ½ φλιτζάνι ζωμού.

Βήμα 2ο: Επιλέγουμε μία πηγή πρωτεΐνης

Τα άπαχα κομμάτια κοτόπουλου, γαλοπούλας, μοσχαρίσιου κρέατος ή ψαριού, θα αποτελέσουν μία πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, ενώ αν αποφεύγουμε τα ζωϊκά προϊόντα μπορούμε να προσθέσουμε όσπρια στις σούπες μας που είναι επίσης πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών, αλλά περιέχουν και φυτικές ίνες. Τα όσπρια ωστόσο θα πρέπει να βράσουν πριν προστεθούν στη σούπα, ενώ μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με το κρέας για να μειώσουμε την ποσότητα λίπους που προσθέτουμε τελικά στη σούπα.

Βήμα 3ο: Προσθέτουμε τα λαχανικά

Μπορούμε να προσθέσουμε πολλά διαφορετικά λαχανικά στη σούπας μας υπολογίζοντας περίπου 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένων λαχανικών για κάθε μερίδα. Καρότα, κρεμμύδια, λάχανο, σέλινο, μπρόκολο, , κολοκυθάκια, μανιτάρια είναι μόνο μερικές από τις επιλογές που έχουμε, άλλα όλα μας παρέχουν βιταμίνες, ανόργανα συστατικά και φυτοχημικά. Λαμβάνουμε υπόψη το χρόνο βρασίματος κάθε λαχανικού και προσθέτουμε αργότερα εκείνα που χρειάζονται το λιγότερο βράσιμο.

soupa1

Βήμα 4ο: Επιλέγουμε μία πηγή αμύλου

Οι πατάτες και οι γλυκοπατάτες είναι μία πολύ καλή πηγή αμύλου και όταν δεν αφαιρούμε το φλοιό τους αυξάνουμε την περιεκτικότητα φυτικών ινών στη σούπα, καθυστερώντας την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Το κριθαράκι, το ρύζι και η κινόα μπορούν να αποτελέσουν επίσης καλές επιλογές, αλλά δεν χρειάζεται να προσθέσουμε μεγάλη ποσότητα ωμού προϊόντος καθώς με το μαγείρεμα ο όγκος τους αυξάνεται. Ένα φλιτζάνι ξηρού προϊόντος είνα αρκετό για 4-6 μερίδες σούπας.

Βήμα 5ο: Προσθέτουμε μυρωδικά και καρυκεύματα

Είναι καλύτερο να προσθέτουμε τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά προς το τέλος του μαγειρέματος έτσι ώστε οι γεύσεις της πρωτεΐνης, του αμύλου και του ζωμού να έχουν αναδειχθεί και να γνωρίζουμε καλύτερα ποια μυρωδικά ταιριάζουν καλύτερα. Θυμάρι, ρίγανη, μαϊντανός και δάφνη είναι μερικές επιλογές, ενώ αυξάνουν τη θρεπτική αξία της σούπας μας με αντιοξειδωτικά συστατικά. Προσθέτουμε αλάτι με φειδώ, ενώ το μαύρο πιπέρι και το κάρυ θα κάνει τη σούπα μας πικάντικη.

Δεν ξεχνάμε ότι η ποσότητα σούπας που θα περισσέψει μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο μέχρι 3 ημέρες, ενώ αν καταψυχθεί έως και 3 μήνες αποτελεί μια γρήγορη και θρεπτική λύση όταν δεν έχουμε χρόνο για να μαγειρέψουμε.

Περιμένω τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: [email protected]

πηγή :https://www.mothersblog.gr/themata-diatrofis/story/86333/pos-tha-ftiaxoyme-ygieines-kai-threptikes-soypes-se-pente-vimata

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Τι προσφέρουν στην υγεία μόλις 30 γραμμάρια αμύγδαλα καθημερινά
Διατροφή

Τι προσφέρουν στην υγεία μόλις 30 γραμμάρια αμύγδαλα καθημερινά

Απρ 27, 2025
3 σούπερ-υγιεινά και θρεπτικά φρούτα για να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας διατροφή
Διατροφή

3 σούπερ-υγιεινά και θρεπτικά φρούτα για να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας διατροφή

Απρ 26, 2025
Μαγνήσιο: Η καλύτερη ώρα για να πάρετε το συμπλήρωμα και τι να προσέξετε
Διατροφή

Μαγνήσιο: Η καλύτερη ώρα για να πάρετε το συμπλήρωμα και τι να προσέξετε

Απρ 25, 2025
Οι 15 τροφές με το περισσότερο κάλιο – Πώς υποστηρίζουν την υγεία σας
Διατροφή

Οι 15 τροφές με το περισσότερο κάλιο – Πώς υποστηρίζουν την υγεία σας

Απρ 24, 2025
Γιατί να μην καταναλώνετε τον κουρκουμά με αυτόν τον τρόπο – Χάνετε τα οφέλη του
Διατροφή

Γιατί να μην καταναλώνετε τον κουρκουμά με αυτόν τον τρόπο – Χάνετε τα οφέλη του

Απρ 23, 2025
Τρέξιμο και διατροφή – 8 τρόφιμα και ροφήματα που πρέπει να αποφεύγουμε
Διατροφή

Τρέξιμο και διατροφή – 8 τρόφιμα και ροφήματα που πρέπει να αποφεύγουμε

Απρ 22, 2025
Next Post
Χριστουγεννιάτικο δέντρο από… απαγορευμένα αντικείμενα

Χριστουγεννιάτικο δέντρο από… απαγορευμένα αντικείμενα

Πρόσκληση συστράτευσης και συσπείρωσης από τον Αλέξη Τσίπρα στα Τρίκαλα (φωτο-βίντεο)

Πρόσκληση συστράτευσης και συσπείρωσης από τον Αλέξη Τσίπρα στα Τρίκαλα (φωτο-βίντεο)

Απάτη «μαμούθ» ύψους 2,3 εκατ. ευρώ στο Βόλο

Απάτη «μαμούθ» ύψους 2,3 εκατ. ευρώ στο Βόλο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd