Μια ξεχωριστή πολιτιστική και λογοτεχνική βραδιά έζησαν όσοι βρέθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στο Μουσείο Τσιτσάνη, όπου παρουσιάστηκε το νέο συγκλονιστικό μυθιστόρημα του Θοδωρή Δεύτου με τίτλο «Γυναίκες από ατσάλι». Η εκδήλωση οργανώθηκε με μεράκι και σύμπνοια από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Ν. Τρικάλων, την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών Ν. Τρικάλων, το βιβλιοπωλείο Τσιοπελάκος και τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη.
Στις σελίδες του βιβλίου, τέσσερις ηρωίδες, μέσα από διαφορετικές αφετηρίες –από τον Πόντο, την Ήπειρο, τη Σμύρνη– διασταυρώνονται με την Ιστορία και το πεπρωμένο τους. Γυναίκες που κουβαλούν στις πλάτες τους τη μοίρα, το πείσμα, την αγάπη, την απώλεια, μα και τη δύναμη να ξανασηκωθούν. Μορφές ατσάλινες, ανθρώπινες και τόσο αληθινές.
Η Ευτυχία, της οποίας τα όνειρα διακόπηκαν από τις ιταλικές σφαίρες,
η Σοφία, που ταξιδεύει από τα βάθη της Ανατολής στην αγκαλιά της Ελλάδας,
η Εραστή, μια νέα κοπέλα με ρίζες στη Μικρά Ασία, που η μοίρα της γράφεται μέσα στις φλόγες της καταστροφής,
και η Θεανώ, που ζει έναν έρωτα πέρα από κάθε όριο, στα ερείπια του Ολοκαυτώματος.
Ξεχωριστή συγκίνηση προκάλεσε η αναφορά της εκπαιδευτικού κας Αθανασίας Τσιοτινού στην ιστορία της Εραστής, η οποία, όπως σημείωσε, συνδέεται βαθιά με τα Τρίκαλα. Όχι μόνο ως τόπος προσωρινής διαμονής, αλλά ως γη επανένωσης με την αγάπη της ζωής της. Ο συγγραφέας περιγράφει με ζωντάνια και σεβασμό τους ανθρώπους των Τρικάλων –φιλόξενοι, γενναιόδωροι, με ήθος– που αγκάλιασαν την Εραστή. Ανάμεσα στις σελίδες, ξεπροβάλλει και ο πατέρας του Βασίλη Τσιτσάνη, όπως και ο ίδιος ο μεγάλος συνθέτης, σε μια νεανική του εκδοχή, πριν πάρει τον δρόμο για τη μουσική αθανασία.
Η Εραστή, η γοητευτική, μορφωμένη, δυνατή Μικρασιάτισσα, γίνεται η φωνή και η καρδιά του βιβλίου. Μια γυναίκα-σύμβολο, μέσα από την οποία ο Θοδωρής Δεύτος μας ταξιδεύει με τη γνωστή του ικανότητα: μεστός, ευαίσθητος, ουσιαστικός. Ένα έργο που μιλά για τον έρωτα, τη ρίζα, την επιβίωση, την ταυτότητα. Μια πραγματική ιστορία αγάπης και επιμονής που συγκλονίζει.
Ο ψυχίατρος κ. Αχιλλέας Οικονόμου ανέδειξε την πολυδιάστατη προσέγγιση του συγγραφέα στον γυναικείο ρόλο μέσα στον χρόνο: από τον 19ο αιώνα έως τα τέλη του 20ού, οι γυναίκες αυτές δεν είναι μόνο στυλοβάτες των οικογενειών, αλλά γίνονται γέφυρες πολιτισμών και γενεών, ζωτικά κύτταρα της συνέχειας του έθνους.
Στην παρουσίαση συμμετείχαν επίσης η εκπαιδευτικός κα Μαρία Ηλιάδου, η οποία μίλησε για το έργο, και η κα Βάσω Γκουγκαρά που διάβασε χαρακτηριστικά αποσπάσματα, μεταφέροντας το κοινό στο σύμπαν των ηρωίδων. Τον συντονισμό της βραδιάς είχε ο δικηγόρος κ. Βασίλης Φουντανόπουλος.
Η εκδήλωση εμπλουτίστηκε με παραδοσιακά τραγούδια του Πόντου από μέλη της Ευξείνου Λέσχης και χορούς της Ηπείρου από το χορευτικό του Συλλόγου Ηπειρωτών, ενώ στο τέλος ο συγγραφέας συνομίλησε με το κοινό και υπέγραψε βιβλία, χαρίζοντας στιγμές ουσιαστικής επαφής με τους αναγνώστες του.