Γνωρίζεις πώς το κάπνισμα επηρεάζει τη μυοσκελετική σου υγεία;-Και όλες οι αρνητικές επιδράσεις

Γνωρίζεις πώς το κάπνισμα επηρεάζει τη μυοσκελετική σου υγεία;-Και όλες οι αρνητικές επιδράσεις

Εάν σκέφτεσαι να κόψεις το τσιγάρο, τώρα έχεις άλλον ένα λόγο: τη μυοσκελετική σου υγεία.

Οι αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος είναι λίγο πολύ γνωστές σε όλους. Η μυοσκελετική σου υγεία όμως είναι κάτι που ίσως δεν το είχες συνδέσει μαζί του.

Κάπνισμα και υγεία

Το κάπνισμα είναι η πρώτη αιτία θανάτου η οποία είναι δυνατό να προβλεφθεί. Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 440.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Το προσδόκιμο ζωής των καπνιστών είναι από 7 έως 10 χρόνια μικρότερο από τους μη καπνιστές.

Το κάπνισμα συνδέεται με καρδιαγγειακές και αναπνευστικές ασθένειες, καθώς και με διάφορους τύπους καρκίνου. Ωστόσο, οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι το κάπνισμα έχει σοβαρή αρνητική επίδραση στα οστά και τις αρθρώσεις και μπορεί να αυξάνει τις επισκέψεις στον ορθοπαιδικό.

Ποιες επιπτώσεις έχει το κάπνισμα στη μυοσκελετική σου υγεία;

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης

Το αποτέλεσμα είναι η μείωση της οστικής πυκνότητας και η πρόκληση καταγμάτων. Οι ηλικιωμένοι καπνιστές έχουν κατά 30% έως 40% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν κάταγμα στο ισχίο από τους μη καπνιστές συνομήλικούς τους. Το κάπνισμα επηρεάζει τα οστά με διάφορους τρόπους:

Επηρεάζει όμως και τους υπόλοιπους ιστούς που αποτελούν το μυοσκελετικό σύστημα, αυξάνοντας τον κίνδυνο τραυματισμών και παθήσεων:

Το κάπνισμα έχει αρνητική επίδραση στη διαδικασία επούλωσης τραυματισμών

Το κάπνισμα έχει αρνητικές επιδράσεις και στην αθλητική απόδοση

Επιβραδύνει την αναπνευστική λειτουργία, με αποτέλεσμα το οξυγόνο που απαιτείται για τους μυς κατά την άθληση να μην είναι αρκετό. Οι καπνιστές υποφέρουν από δύσπνοια σχεδόν τρεις φορές πιο συχνά από τους μη καπνιστές, ενώ οι επιδόσεις τους στο τρέξιμο και το περπάτημα είναι μικρότερες από αυτές των μη καπνιστών.

Το κάπνισμα προκαλεί έντονη απώλεια βάρους, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο για κατάγματα

Η νικοτίνη στέλνει μηνύματα στον εγκέφαλο έτσι ώστε η λήψη τροφής να είναι περιορισμένη, με αποτέλεσμα η διατροφή να μην είναι επαρκής. Το σωστό σωματικό βάρος έχει μεγάλη σημασία για τη γενικότερη υγεία.

Το κάπνισμα επηρεάζει όλους τους ιστούς στο ανθρώπινο σώμα

Παρόλα αυτά, οι συνέπειές του πολλές φορές μπορεί να είναι αναστρέψιμες. Ο περιορισμός ή η διακοπή του καπνίσματος, μειώνουν τα ποσοστά κινδύνου να προκληθεί κάποια πάθηση. Με τη διακοπή του καπνίσματος, το σώμα μπορεί να επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση και να ανακτήσει τις κανονικές του λειτουργίες.

Εμμανουήλ Μπριλάκης: Ορθοπαιδικός Χειρουργός

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

πηγή :https://www.giatros-in.gr/2021/02/04/gnorizeis-pos-to-kapnisma-epireazei-ti-myoskeletiki-soy-ygeia-oles-oi-arnitikes-epidraseis/