Γλυκόξινο κοτόπουλο

Κλασικό πιάτο της κινεζικής κουζίνας. Ιδιαίτερο για όλους εμάς που έχουμε μάθει την μεσογειακή διατροφή. Οι παραλλαγές στη σύνταγής πολλές από τον κάθε μάγειρα.  Εγώ πάντα ακολουθώ την παρακάτω.

Υλικά

800 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλο
3 κ.σ. σάλτσα σόγιας
60 γρ. ξίδι βαλσαμικό
40 γρ. ξίδι από λευκό κρασί
50 γρ. κέτσαπ
60 γρ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι μεγάλο χοντροκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά
1/2 πιπεριά τσιλι
1.κ.γ. τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
8 φέτες ανανά κομμένες στα 6 η κάθε μια
200 ml κρασί γλυκό
40 γρ. σούπας μέλι

Εκτέλεση

Κόβω τα φιλέτα σε μικρές μπουκιές.
Σε ένα μπολάκι ρίχνω τη σάλτσα σόγιας, τα δύο είδη ξιδιού, την κέτσαπ και τα χτυπάω με σύρμα.

Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το κοτόπουλο και το κρεμμύδι τις πιπεριές και τον ανανα για 4 – 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το κοτόπουλο.

Προσθέτω το τζίντζερ, ανακατεύω απαλά και σβήνω με το κρασί. Αφήνω για περίπου 4 λεπτά, μέχρι το αλκοόλ να εξατμιστεί.

Ρίχνω το μίγμα ξιδιών και σόγιας, χαμηλώνω τη φωτιά και μαγειρεύω για 5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, ώσπου η σάλτσα να σκουρύνει και να μελωσει.
Τέλος, ρίχνω το μέλι, ανακατεύω απαλά για να διαλυθεί και μαγειρεύω για 2 λεπτά ακόμα.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Μαρία Καρανικόλα.