Γλυκό κουταλιού κυδώνι πελτέ

Κυδώνι πελτές… Για να τον φτιάξουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα αποκαθαρίδια δηλαδή τα φλούδια και τις καρδιές με τα σποράκια των κυδωνιών που καθαρίσαμε για άλλες χρήσεις. Εγώ επειδή έκανα πολύ λίγο γλυκό φέτος και ήταν λίγα τα αποκαθαρίδια μου, έβαλα και 3 κυδώνια ολόκληρα.

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την συνταγή http://www.cretangastronomy.gr/…/%CE%BA%CF%85%CE%B4%CF%8E%…/

Υλικά:
Τα φλούδια και το εσωτερικό των κυδωνιών που καθαρίσαμε για άλλες χρήσεις, και λίγα ολόκληρα κυδώνια κομμένα σε κομμάτια .

Ζάχαρη (η ποσότητα καθορίζεται παρακάτω)

2-3 φύλλα αμπερόζα (αρμπαρόριζα)

Χυμό λεμονιού

Εκτέλεση :
Πλένουμε πολύ καλά τα κυδώνια , τα καθαρίζουμε για τη χρήση που τα προορίζουμε και κρατάμε τα φλούδια και το εσωτερικό τους.Αν χρησιμοποιήσουμε και ολόκληρα, βγάζουμε μόνο το εσωτερικό και τα κόβουμε σε κομμάτια.

Δένουμε σε τουλπάνι, (καλό είναι και ένα μεγάλο τούλι) τις καρδιές και τα σπόρια και τα βάζουμε με τα φλούδια και τα κομμάτια των κυδωνιών σε κατσαρόλα με νερό που να τα σκεπάζει περίπου 2 δάκτυλα. Βάζουμε να βράσουν ως ότου μαλακώσουν. Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε το μάτι να σιγοβράζουν ώστε να μαλακώσουν χωρίς να εξατμιστεί το νερό τους. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα σουρώνουμε με τουλπάνι.
Εγώ κάνω το παρακάτω «εργαλείο» διήθησης εκ των ενόντων:
Σουρωτήρι με τούλι, βαμβάκι ,και ξανά τούλι.

Έτσι περνά το υγρό που μου έμεινε από το βράσιμο των κυδωνιών μου, χωρίς ίχνος ανεπιθύμητου υλικού.Δεν πιέζουμε τα κυδώνια και τα λοιπά για να μη θολώσει το σιρόπι μας.Πετάμε το τούλι με τα σπόρια.Με τα υπόλοιπα –αν έχουμε βάλει και κυδώνια- φτιάχνουμε ωραιότατο κυδωνόπαστο.

Μετράμε το ζουμάκι μας και προσθέτουμε ζάχαρη σε αναλογία 2:1. Δηλαδή για κάθε 2 μέρη υγρού, 1 μέρος ζάχαρης. Τα βάζουμε να βράσουν καινα δέσουν. Εγώ είχα 4 κούπες υγρό οπότε έβαλα δύο κούπες ζάχαρη, το χυμό μισού λεμονιού και 3 μικρά φύλλα αμπερόζας. Δοκιμάζουμε το δέσιμο ως εξής; Αφήνουμε μια σταγόνα να πέσει σε ποτήρι με νερό και αν φτάσει στο πάτο αφήνοντας ευδιάκριτη γραμμή, είναι δεμένο (μέθοδος μαμάς μου). Αλλιώς, γεμίζουμε ένα κουταλάκι, το αδειάζουμε στην κατσαρόλα και τις τελευταίες σταγόνες τις στάζουμε σε πιατάκι. Ωστόσο απομακρύνουμε τον πελτέ από το μάτι. Αν μείνουν στρογγυλές οι σταγόνες και σε 1-2 λεπτά έχουν υφή ζελέ έχουμε τελειώσει. Αν όχι, το δέσιμο συνεχίζεται…(μέθοδος Vita).
Όταν τελειώσει, βγάζουμε την αμπερόζα και σερβίρουμε σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα κατά προτίμηση ρηχά. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν δοκιμάσουμε.
Παρατήρηση:
Οι πρώτες μου απόπειρες –πριν από χρόνια- ήταν πλήρως αποτυχημένες όσον αφορά το παρασκεύασμα που λέγεται «κυδώνι πελτές». Κάποτε έγινε κάτι που θύμιζε λίγο τσίχλα γιατί το τραβούσα από το μπόλ και έσερνε κόρδες (χορδές) και μια άλλη φορά έμοιαζε με μαρμελάδα. Δηλαδή έβγαζα ένα κουταλάκι και το κενό που άφηνε ξαναγέμιζε αμέσως. Και στις δύο περιπτώσεις φαγώθηκε γιατί ούτως ή άλλως είναι πεντανόστιμος μυρωδάτος και με υπέροχο χρώμα.Επίσης χρησιμοποιήθηκε για γλασσάρισμα τάρτας φρούτων και ήταν υπέροχος.

Καλή επιτυχία.
Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Μαίρη Καρακασίδη ή αλλιώς Γιαγια Μαίρη εν δράση  (τις συνταγές της οποίας μπορείτε να βρείτε και εδώ http://giagiamairi.dimosbox.gr/ και στην σελίδα https://www.facebook.com/%CE%93%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%9C%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B7-%CE%B5%CE%BD-%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7-725351180896546/).