TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Μαγειρική

Γλυκό κουταλιού κυδώνι πελτέ

Οκτ 11, 2019
in Μαγειρική
Γλυκό κουταλιού κυδώνι πελτέ
102
SHARES
Share on FacebookShare on Twitter

Κυδώνι πελτές… Για να τον φτιάξουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα αποκαθαρίδια δηλαδή τα φλούδια και τις καρδιές με τα σποράκια των κυδωνιών που καθαρίσαμε για άλλες χρήσεις. Εγώ επειδή έκανα πολύ λίγο γλυκό φέτος και ήταν λίγα τα αποκαθαρίδια μου, έβαλα και 3 κυδώνια ολόκληρα.

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την συνταγή http://www.cretangastronomy.gr/…/%CE%BA%CF%85%CE%B4%CF%8E%…/

Υλικά:
Τα φλούδια και το εσωτερικό των κυδωνιών που καθαρίσαμε για άλλες χρήσεις, και λίγα ολόκληρα κυδώνια κομμένα σε κομμάτια .

Ζάχαρη (η ποσότητα καθορίζεται παρακάτω)

2-3 φύλλα αμπερόζα (αρμπαρόριζα)

Χυμό λεμονιού

Εκτέλεση :
Πλένουμε πολύ καλά τα κυδώνια , τα καθαρίζουμε για τη χρήση που τα προορίζουμε και κρατάμε τα φλούδια και το εσωτερικό τους.Αν χρησιμοποιήσουμε και ολόκληρα, βγάζουμε μόνο το εσωτερικό και τα κόβουμε σε κομμάτια.

Δένουμε σε τουλπάνι, (καλό είναι και ένα μεγάλο τούλι) τις καρδιές και τα σπόρια και τα βάζουμε με τα φλούδια και τα κομμάτια των κυδωνιών σε κατσαρόλα με νερό που να τα σκεπάζει περίπου 2 δάκτυλα. Βάζουμε να βράσουν ως ότου μαλακώσουν. Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε το μάτι να σιγοβράζουν ώστε να μαλακώσουν χωρίς να εξατμιστεί το νερό τους. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα σουρώνουμε με τουλπάνι.
Εγώ κάνω το παρακάτω «εργαλείο» διήθησης εκ των ενόντων:
Σουρωτήρι με τούλι, βαμβάκι ,και ξανά τούλι.

Έτσι περνά το υγρό που μου έμεινε από το βράσιμο των κυδωνιών μου, χωρίς ίχνος ανεπιθύμητου υλικού.Δεν πιέζουμε τα κυδώνια και τα λοιπά για να μη θολώσει το σιρόπι μας.Πετάμε το τούλι με τα σπόρια.Με τα υπόλοιπα –αν έχουμε βάλει και κυδώνια- φτιάχνουμε ωραιότατο κυδωνόπαστο.

Μετράμε το ζουμάκι μας και προσθέτουμε ζάχαρη σε αναλογία 2:1. Δηλαδή για κάθε 2 μέρη υγρού, 1 μέρος ζάχαρης. Τα βάζουμε να βράσουν καινα δέσουν. Εγώ είχα 4 κούπες υγρό οπότε έβαλα δύο κούπες ζάχαρη, το χυμό μισού λεμονιού και 3 μικρά φύλλα αμπερόζας. Δοκιμάζουμε το δέσιμο ως εξής; Αφήνουμε μια σταγόνα να πέσει σε ποτήρι με νερό και αν φτάσει στο πάτο αφήνοντας ευδιάκριτη γραμμή, είναι δεμένο (μέθοδος μαμάς μου). Αλλιώς, γεμίζουμε ένα κουταλάκι, το αδειάζουμε στην κατσαρόλα και τις τελευταίες σταγόνες τις στάζουμε σε πιατάκι. Ωστόσο απομακρύνουμε τον πελτέ από το μάτι. Αν μείνουν στρογγυλές οι σταγόνες και σε 1-2 λεπτά έχουν υφή ζελέ έχουμε τελειώσει. Αν όχι, το δέσιμο συνεχίζεται…(μέθοδος Vita).
Όταν τελειώσει, βγάζουμε την αμπερόζα και σερβίρουμε σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα κατά προτίμηση ρηχά. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν δοκιμάσουμε.
Παρατήρηση:
Οι πρώτες μου απόπειρες –πριν από χρόνια- ήταν πλήρως αποτυχημένες όσον αφορά το παρασκεύασμα που λέγεται «κυδώνι πελτές». Κάποτε έγινε κάτι που θύμιζε λίγο τσίχλα γιατί το τραβούσα από το μπόλ και έσερνε κόρδες (χορδές) και μια άλλη φορά έμοιαζε με μαρμελάδα. Δηλαδή έβγαζα ένα κουταλάκι και το κενό που άφηνε ξαναγέμιζε αμέσως. Και στις δύο περιπτώσεις φαγώθηκε γιατί ούτως ή άλλως είναι πεντανόστιμος μυρωδάτος και με υπέροχο χρώμα.Επίσης χρησιμοποιήθηκε για γλασσάρισμα τάρτας φρούτων και ήταν υπέροχος.

Καλή επιτυχία.
Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Μαίρη Καρακασίδη ή αλλιώς Γιαγια Μαίρη εν δράση  (τις συνταγές της οποίας μπορείτε να βρείτε και εδώ http://giagiamairi.dimosbox.gr/ και στην σελίδα https://www.facebook.com/%CE%93%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%9C%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B7-%CE%B5%CE%BD-%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7-725351180896546/).
ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Μυζηθρόπιτες
Μαγειρική

Μυζηθρόπιτες

Απρ 25, 2025
Αλμυρά μπισκοτάκια
Μαγειρική

Αλμυρά μπισκοτάκια

Απρ 24, 2025
Μηλόπιτα στο τηγάνι
Μαγειρική

Μηλόπιτα στο τηγάνι

Απρ 24, 2025
Μία πίτα που τη λένε…Πισπιλίτα
Featured

Μία πίτα που τη λένε…Πισπιλίτα

Απρ 23, 2025
Μπουγάτσα
Μαγειρική

Μπουγάτσα

Απρ 23, 2025
Πάστα με περισσεύματα από το Πάσχα της Έφης
Μαγειρική

Πάστα με περισσεύματα από το Πάσχα της Έφης

Απρ 23, 2025
Next Post
Καιρός τώρα: Με βροχές και 30 βαθμούς η Παρασκευή – Πότε υποχωρούν τα φαινόμενα

Καιρός τώρα: Με βροχές και 30 βαθμούς η Παρασκευή - Πότε υποχωρούν τα φαινόμενα

Τουρκική εισβολή στη Συρία: Τουλάχιστον 277 νεκροί – Απειλές Τραμπ για στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ

Τουρκική εισβολή στη Συρία: Τουλάχιστον 277 νεκροί - Απειλές Τραμπ για στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ

Θεσσαλονίκη: Μεθυσμένος έδειρε τη σύζυγό του κι απήγαγε το 5χρονο παιδί τους

Θεσσαλονίκη: Μεθυσμένος έδειρε τη σύζυγό του κι απήγαγε το 5χρονο παιδί τους

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd