Γλυκό κουταλιού κεράσι, μία παραδοσιακή συνταγή από το κερασοχώρι Βοδενό Έδεσσας

Τα περίφημα τραγανά κεράσια Βοδενών (Εδέσσης δηλ.), από το όμορφο καρασοχώρι μου, έγιναν εξαιρετικό γλυκό κουταλιού.

 

Υλικά :

1 κιλό κεράσια

1 κιλό ζάχαρη

1 μέτριο νεροπότηρο νερό

2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη

1 κουταλία χυμό λεμόνι

1-2 βανίλιες

Εκτέλεση:
Ξεκουκουτσιάζω πάνω από μια κατσαρόλα 1 κιλό κεράσια. Ρίχνω πάνω τους 1 κιλό ζάχαρη και τ’αφήνω έτσι όλη τη νύχτα. Το άλλο πρωί προσθέτω 1 μέτριο νεροπότηρο νερό και τα βράζω σε δυνατή φωτιά για ένα τέταρτο περίπου, από την ώρα που θα κοχλάσουν. Ξαφρίζω καλά και τα αφήνω να σταθούν ως το βράδυ ή ως το επόμενο πρωί, τους δίνω μια δυνατή βράση πάλι, μέχρι να δέσει το σιρόπι, προσθέτω 2 κουταλιές σούπας γεμάτες γλυκόζη, 1 κουταλιά χυμό λεμόνι, βάζω και μια-δυο βανίλιες, ανακατεύω και σβήνω το μάτι. Κλείνω το γλυκό καυτό σε αποστειρωμένα βάζα και μέχρι να κρυώσει τα ανακινώ, για να πάρουν τα κεράσια σιρόπι μέσα τους και να στέκονται φουσκωτά.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Μαρία Ν. Κίτσου.