Γλυκό κουταλιού φράουλα Νο 2

Γλυκό κουταλιού φράουλα Νο 2

 

Υλικά:
1.100 γραμμάρια, φράουλα ακαθάριστη
700 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
χυμός από μισό λεμόνι

Εκτέλεση :

1) Βάζουμε τις φράουλες με τα κοτσανάκια,
σε μπόλικο κρύο νερό και τις αφήνουμε να σταθούν για μισή ώρα.
Δεν αφαιρούμε τα κοτσανάκια, γιατί έτσι δεν απορροφούν νερό!

2) Στραγγίζουμε καλά τις φράουλες.

3) Κόβουμε τα κοτσανάκια με προσοχή, χωρίς να αφαιρέσουμε πολλή σάρκα και τραυματιστούν τα φρούτα!

4) Στο 1 κιλό καθαρισμένες φράουλες, ζυγίζουμε 700 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική.

5) Προσθέτουμε 1 κρασοπότηρο νερό, για να βοηθήσουμε το γρήγορο ξεκίνημα του βρασμού, χωρίς να καεί η ζάχαρη λόγω της αρχικής υψηλής θερμοκρασίας!

6) Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Από την αρχή κουνάμε την κατσαρόλα,
για να βοηθήσουμε τη ζάχαρη να αρχίσει να λιώνει χωρίς να καεί!

7) Μόλις δούμε ότι δεν ανεβαίνει άλλο, αποσύρουμε ΑΜΕΣΩΣ από τη φωτιά και κλείνουμε το μάτι.
Δεν παιδεύουμε παραπάνω τις φράουλες! Θέλουμε μόνο να λιώσει η ζάχαρη!!!!

8 ) Αφήνουμε εκτός φωτιάς να σταματήσει εντελώς ο βρασμός και παρατηρούμε ότι ο αφρός μειώνεται κατά πολύ!
Ανακινούμε την κατσαρόλα κυκλικά και την γέρνουμε ώστε να πάρουμε όση ζάχαρη εξακολουθεί να υπάρχει στα τοιχώματα!
Το σιρόπι καίει πολύ και την παρασύρει, λιώνοντάς την! Προσπαθούμε να πάρουμε λίγο αφρό αν μπορούμε,
αλλιώς αφήνουμε το γλυκό και περιμένουμε ως την άλλη μέρα! Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσετούλα κουζίνας.

9) Την άλλη μέρα, ανακινούμε πάλι την κατσαρόλα και με μια τρυπητή κουτάλα, αφαιρούμε μόνο τις φράουλες στραγγίζοντας τες, όσο το δυνατόν περισσότερο!

10) Τις βάζουμε να στραγγίζουν σε ένα σουρωτήρι, με μια λεκανίτσα από κάτω, για να συγκεντρώνουμε το σιρόπι που έχουν απορροφήσει.
Τις αφήνουμε για μισή με μία ώρα το πολύ.

11) ‘Οσο αφήνουμε τις φράουλες να στραγγίξουν, το ζουμάκι που βγάζουν, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο σιρόπι.

12) Βάζουμε το σιρόπι να βράσει.

13) Μετά από 5 λεπτά, αποσύρουμε για λίγο από τη φωτιά και καθαρίζουμε τον περισσότερο αφρό! Αφήνουμε να βράσει καλά για 10-15 λεπτά. Καθώς βράζει,
προσθέτουμε όσο σιρόπι βγάζουν ακόμα οι φράουλες.

14) Το σιρόπι είναι καθαρό και σχεδόν έτοιμο να δεχθεί τις φράουλες….

15) Προσθέτουμε το χυμό από μισό λεμόνι.

16) Ελέγχουμε το δέσιμο του σιροπιού. ‘Οταν ρίξουμε μια σταγόνα σε ένα πιάτο και στέκεται σαν μπαλίτσα, καταλαβαίνουμε ότι είναι πολύ καλά δεμένο!

17) Ρίχνουμε μέσα τις φράουλες, ανακινούμε πολύ καλά και ελέγχουμε, μήπως αραίωσε το σιρόπι.
Αυτό προλαβαίνουμε να το δούμε, γιατί οι φράουλες είναι κρύες και “κόβουν” το βρασμό! Δεν θέλουμε να ξαναβράσουν!!
‘Ισα να ζεσταθούν! Αν το σιρόπι έχει δέσει πολύ καλά, τότε δεν αραιώνει!!!
Αφαιρούμε το σκεύος από τη φωτιά και μαζεύουμε τον αφρό και τα κουκουτσάκια του λεμονιού που ίσως μας ξέφυγαν!!!

18 ) Αν βουτήξουμε μια ξύλινη κουτάλα πριν δέσει το σιρόπι, έχει αυτήν ακριβώς την όψη! Αλλού είναι βρεγμένη και αλλού είναι στεγνή!

19) ‘Οταν βουτήξουμε την κουτάλα στο πολύ καλά δεμένο σιρόπι, τότε βλέπουμε ότι καλύπτεται όλη η επιφάνειά της,
σαν να είναι παχύ λούστρο! Αυτό το κολπάκι, μαζί με τη σταγόνα που στέκεται.
είναι οι καλύτερες αποδείξεις μας για το αν πετύχαμε καλό δέσιμο στο σιρόπι!!

20) ‘Ετοιμο το βάζο με τη φράουλα γλυκό κουταλιού!
Πώς τα αποστειρώνουμε:
Tα βάζα είναι πλυμμένα και ξεβγαλμένα καλά, πάνω στη σχάρα του φούρνου.
Τα βάζουμε βρεγμένα σε προθερμασμένο φούρνο στους 130-150 βαθμούς, με το στόμιο προς τα κάτω και τα καπάκια “ανάσκελα”.
Τα αποστειρώνουμε για 15 λεπτά, τα βγάζουμε πάνω σε πετσέτα με μια λαβίδα και τα γεμίζουμε έχοντας και το γλυκό ζεστό και τα βάζα.

21) Γεμίζουμε μέχρι πάνω, κλείνουμε καλά και το αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσει!
‘Επειτα μπορούμε να το φυλάξουμε στο ψυγείο, γιατί η φράουλα είναι πολύ ευαίσθητο γλυκάκι!

Μια συνταγή από την φίλη μου Maria Chatzisimou
Μαράκι μου σ’ ευχαριστώ πολύ για την συνταγούλα σου…

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Μαίρη Καρακασίδη ή αλλιώς Γιαγια Μαίρη εν δράση  (τις συνταγές της οποίας μπορείτε να βρείτε και εδώ http://giagiamairi.dimosbox.gr/ και στην σελίδα https://www.facebook.com/%CE%93%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%9C%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B7-%CE%B5%CE%BD-%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7-725351180896546/).