Γλυκό του κουταλιού σύκο

Υλικά:

  • 50 σύκα
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • αμύγδαλα ξεφλουδισμένα όσα και τα σύκα (και λίγα παραπάνω δεν πειράζει)
  • γαρύφαλλα όσα και τα σύκα
  • χυμό από ένα λεμόνι
  • 6 φλυτζάνες νερό

Εκτέλεση :

  1. Καθαρίζουμε τα σύκα, όχι από την μεριά που είναι το κοτσάνι αλλά από την κάτω, με ένα μαχαιράκι κυκλικά, και τα τρυπάμε με ένα πηρούνι ή ξυλάκι για σουβλάκι σε 2-3 μεριές.
  2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα σύκα και τα βράζουμε για 10 λεπτά. Το νερό πρέπει να είναι μπόλικο για νά έχουν χώρο τα σύκα.
  3. Σουρώνουμε τα σύκα, ξεπλένουμε και ξανασουρώνουμε. Πρέπει να έχουν μαλακώσει λίγο. Από την μεριά που τα κόψαμε (την κάτω μεριά) τους βάζουμε ένα αμύγδαλο. Τα τρυπάμε και με ένα γαρύφαλλο στο πλάι.
  4. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τις φλυτζάνες το νερό, την ζάχαρη και τα σύκα, ώστε να γίνεται το σιρόπι και βράζουν μαζί τα σύκα. Ξαφρίζουμε αν χρειάζεται.
  5. Βράζουμε για 15 λεπτά μόνο και αφήνουμε τα σύκα μέσα στο σιρόπι ολόκληρη την νύχτα.
  6. Την επόμενη μέρα βράζουμε το γλυκό μέχρι να δέσει και προς το τέλος ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού.
  7. Τέλος τα βάζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια , όπως είναι ζεστά.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε ο ξενώνας “Μαργαρίτα”.