Με απόφαση της γραμματείας Οργανωτικού της ΝΔ ο πολιτευτής του κόμματος Γιώργος Καραβάνας εδώ και λίγο καιρό τοποθετήθηκε γενικός συντονιστής του μητρώου πολιτικών στελεχών του κόμματος στη Θεσσαλία. Ο ίδιος σε συνέντευξή του μας μιλά για τη φιλοσοφία του Μητρώου. Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων το Μητρώο πολιτικών στελεχών αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα προεκλογικής εξαγγελίας που έγινε πράξη.
Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη
-κ. Καραβάνα, οριστήκατε τον περασμένο Δεκέμβριο Γενικός Συντονιστής του Μητρώου πολιτικών στελεχών της ΝΔ στη Θεσσαλία. Πείτε μας σας παρακαλώ, τι είναι το Μητρώο Στελεχών;
-Το Μητρώο πολιτικών στελεχών είναι μια διαδικασία ανανέωσης, αξιολόγησης και διεύρυνσης του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Αποτελεί ένα επιπλέον κανάλι για να ενταχθούν στη μεγάλη οικογένεια της ΝΔ, άνθρωποι που δεν προέρχονται υποχρεωτικά από τις κομματικές της οργανώσεις. Άνθρωποι που έχουν μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία, έχουν ειδικές γνώσεις επάνω στους τομείς όπου δραστηριοποιούνται και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του νέου – τότε – αρχηγού της ΝΔ, για τη συγκρότηση ενός ευρέως μετώπου λογικής και υπευθυνότητας απέναντι στον λαϊκισμό που κυριαρχούσε.
-Τι επιδιώκει η Νέα δημοκρατία μέσα από τη διαδικασία του Μητρώου Στελεχών;
-Βασική επιδίωξη της ΝΔ ήταν η διεύρυνσή της με νέα και καταξιωμένα στον επαγγελματικό τους χώρο στελέχη. Επιδίωξη αποτελούσε επίσης να δοθεί η ευκαιρία σε καινούργιους, όχι προηγουμένως γνωστούς στα κομματικά όργανα ανθρώπους, να δείξουν ποιοι είναι και τι μπορούν να προσφέρουν. Η καινοτομία του Μητρώου έγκειται στο γεγονός ότι αυτό τέθηκε υπό την αιγίδα όχι κομματικών οργανώσεων αλλά αντίθετα επαγγελματιών, ειδικών στην αξιολόγηση και τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού. Έτσι, αντί της συνηθισμένης οδού, μπορεί πλέον κανείς αν το θέλει να συστηθεί απευθείας στο κόμμα, μέσα από συνεντεύξεις που διεξάγονται ανά περίπτωση, από ανθρώπους της αγοράς, από ακαδημαϊκούς και από πολιτικούς πρώτης γραμμής που εκπαιδεύτηκαν ειδικά για αυτή τη δουλειά. Με άλλα λόγια επιδίωξη ήταν να ανοίξει μία καινούργια πόρτα, μια πιο άμεση διαδικασία, που όμως τελικά οδηγεί μέσα στον ίδιο χώρο, που δεν είναι άλλος από την ίδια τη Νέα Δημοκρατία!
-Ποια είναι η διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο; Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για να εγγραφεί κανείς ;
–Όπως εξήγησα και παραπάνω, το Μητρώο είναι μια ανοιχτή και διαρκής διαδικασία. Πρώτο βήμα είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του μητρώου ή/και την κεντρική ιστοσελίδα της ΝΔ. Η εγγραφή εκτός των άλλων στοιχείων περιλαμβάνει την αποστολή βιογραφικού σημειώματος, ενώ ο ενδιαφερόμενος προαιρετικά μπορεί να στείλει ακόμα και βίντεο που περιγράφει τον εαυτό του. Πολλοί μάλιστα έλαβαν πρόσκληση για μία ή περισσότερες συνεντεύξεις γνωριμίας, διαδικασία που εξακολουθεί να τρέχει και σήμερα, με τη βοήθεια των Συντονιστών κάθε διοικητικής Περιφέρειας. Η κατάληξη αυτής της διαδικασίας δεν είναι μια απάντηση αποδοχής ή απόρριψης από την πλευρά του Μητρώου. Δεν μοιάζει με αίτηση που γίνεται δεκτή ή απορρίπτεται. Μοιάζει περισσότερο με μια διαδικασία γνωριμίας, που δεν σταματάει ποτέ να εξελίσσεται!
-Η εγγραφή αφορά μόνο νέα άτομα; Τα παλαιότερα στελέχη θα πρέπει να επανεγγραφούν;
-Μέσα στη φόρμα εγγραφής του Μητρώου υπάρχουν και δύο ερωτήσεις για το αν ο υποψήφιος ενδιαφέρεται για υποψήφιος βουλευτής ή για πολιτικό στέλεχος. Το γεγονός αυτό δημιούργησε σε πολλούς τη λανθασμένη εντύπωση ότι το μητρώο θα αποτελούσε την κύρια ή/και την αποκλειστική(!) δεξαμενή ανθρώπινου δυναμικού, για τη στελέχωση των ψηφοδελτίων και της κρατικής μηχανής. Κάτι τέτοιο όπως αντιλαμβάνεστε θα ήταν τελείως ουτοπικό. Κάθε κομματικός μηχανισμός διατηρεί στη διάθεσή του τόσο τα νέα όσο και τα παλαιότερα στελέχη του. Δεν είναι ποτέ δυνατόν να ξεχάσει ούτε τα μεν ούτε τα δε. Ωστόσο, η λανθασμένη εντύπωση πως το Μητρώο θα αποτελέσει δήθεν την κύρια δεξαμενή για τα παραπάνω, έσπρωξε και πολλά από τα παλαιά στελέχη του κόμματος, να περάσουν μέσα από τη διαδικασία του Μητρώου. Όπως βεβαίως καταλαβαίνετε, ένα παλαιό και ήδη γνωστό στο κόμμα στέλεχος, δεν έχει πολλά να κερδίσει από μια διαδικασία γνωριμίας με το κόμμα! Παρόλα αυτά, το Μητρώο παραμένει ανοιχτό στο κάθε στέλεχος, παλαιό ή καινούργιο, που επιθυμεί να δείξει – ίσως μέσα από έναν άλλο δρόμο – στο κόμμα, το ποιος είναι και το τι μπορεί να κάνει.
Μπορεί κάποιος να καταθέσει αίτηση διαγραφής του από το Μητρώο;
Ασφαλώς!
-Για να γίνει διαγραφή στελέχους από το Μητρώο, ποιοι λόγοι πρέπει να συντρέχουν;
Αν μιλάμε για διαγραφή που γίνεται με πρωτοβουλία της διοίκησης του Μητρώου, μοναδικός λόγος είναι η οποιαδήποτε συμπεριφορά ζημιώνει αντί να προάγει τη λειτουργία του κόμματος. Μην ξεχνάτε πως το Μητρώο αποτελεί διαδικασία εθελοντικής ένταξης σε κομματικό όργανο – αυτό του Τομέα Πολιτικής Υποστήριξης – θα ήταν συνεπώς τελείως αντιφατικό, όπως και απαράδεκτο, το να επιθυμεί κάποιος να βλάψει έναν οργανισμό, στον οποίο έχει εθελοντικά ενταχθεί! Εννοείται πως η αντίθετη άποψη όπως και η καλόπιστη κριτική είναι ευπρόσδεκτες στο Μητρώο (όπως συμβαίνει άλλωστε και σε ολόκληρη τη ΝΔ) αρκεί να μην ξεπερνούνται τα όρια πέρα των οποίων, η κριτική και η δυσαρέσκεια καθίσταται τοξικές για τους σκοπούς και τη λειτουργία της ομάδας και του κόμματος. Βασική αξία της Νέας Δημοκρατίας και βεβαίως του Μητρώου είναι ο Σεβασμός – και αυτό αποτελεί αδιαπραγμάτευτη «κόκκινη» γραμμή.
-«Αν δύο λέξεις συμβολίζουν τη φιλοσοφία του Μητρώου, αυτές είναι οι λέξεις ευκαιρίες και αξιολόγηση», είχε πει (το 2017) ο Πρόεδρος του κόμματος και νυν Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τρία χρόνια μετά, είναι η ίδια φιλοσοφία;
–Η παραπάνω φιλοσοφία όχι μόνο δεν έχει αλλάξει αλλά αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα προεκλογικής εξαγγελίας που έγινε πράξη! Ενδιαφέρον εγγραφής στο Μητρώο εκδήλωσαν περίπου 5000 άτομα, από την αρχή της λειτουργίας του μέχρι σήμερα. Στην ερώτηση «επιθυμείτε να είστε υποψήφιος στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές», θετικά απάντησαν περίπου 400. Από αυτούς, στον Πρόεδρο προτάθηκαν από τους επικεφαλής του Μητρώου για ένταξη σε ψηφοδέλτια 80 και τελικά, 57 μέλη του Μητρώου ήταν υποψήφιοι με τη ΝΔ στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Δεκάδες είναι και τα μέλη του Μητρώου που στελέχωσαν την δημόσια διοίκηση. Θέλω όμως με την ευκαιρία που μου δίνετε να τονίσω το εξής: πολλά, ίσως τα περισσότερα, ήταν και τα στελέχη του Μητρώου, που δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν ούτε συμμετοχή σε ψηφοδέλτιο, ούτε ρόλο στη δημόσια διοίκηση. Βασικό τους κίνητρο αποτελούσε η ανιδιοτελής τους συνεισφορά, στη γενικότερη προσπάθεια να αποκτήσει η χώρα μας μια σύγχρονη, σοβαρή και αποφασισμένη κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που θα μας κάνει να ξεχάσουμε γρήγορα τις παλινωδίες, τις αυταπάτες και τις ιδεοληψίες του παρελθόντος της χώρας, ενός παρελθόντος εξαιτίας του οποίου πολύ υποφέραμε όλοι. Και φρονώ πως η συνεισφορά μας σε αυτό αποτέλεσε και την σημαντικότερη δικαίωση για τη συντριπτική μας πλειοψηφία.
-Ποιος ο ρόλος του Μητρώου στις τοπικές κοινωνίες;
–Όπως σας προανέφερα το Μητρώο αποτέλεσε αφορμή για τη δημιουργία μιας τεράστιας δεξαμενής ανθρώπινου δυναμικού πολύ υψηλής ποιότητας. Το δυναμικό αυτό καλούμαστε τώρα να ενεργοποιήσουμε και να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Προσωπική μου φιλοδοξία είναι η διοργάνωση μιας σειράς εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου, που θα βάλουν στο τραπέζι της συζήτησης κρίσιμα σύγχρονα προβλήματα, θα συστήσουν τα μέλη του Μητρώου στην ευρύτερη κοινωνία και θα αναδείξουν την ιδεολογική υπεροχή των ιδεών που πρεσβεύει η φιλελεύθερη παράταξη. Κι επειδή όπως είπα και στην αρχή, το Μητρώο αποτελεί μια διαρκή διαδικασία γνωριμίας των μελών του με το κόμμα αλλά και την ευρύτερη κοινωνία, πεδίο δόξης λαμπρό για όποιον αισθάνεται πως έχει κάτι να πει, κάτι να δείξει, κάτι να δώσει στην παράταξη και τη χώρα!
Γενικός Συντονιστής του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλία κ. Καραβάνας Γεώργιος.
Τοπικός Συντονιστής του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Καρδίτσας κ. Μπούσδρας Σωτήριος.