Γιώργος Ηλιάδης: Το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ, ήρθε για να μείνει και θα αποτελέσει τον κρίσιμο πολιτικό καταλύτη των εξελίξεων

Ο Γιώργος Ηλιάδης είναι ένας νέος άνθρωπος. Αν κι επιτυχημένος επαγγελματίας αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική και να κατέλθει για δεύτερη φορά ως υποψήφιος βουλευτής στις επερχόμενες εκλογές με το Κίνημα Αλλαγής. Οι δεσμοί που τον συνδέουν με το Κίνημα και την πρόεδρό του πολλοί. Ο ίδιος στήριξε το ΚΙ.ΝΑΛ. στα δύσκολα κι εκτιμά ότι στις επόμενες εκλογές το Κίνημα θα καταφέρει να φέρει το εκλογικό αποτέλεσμα που θα του επιτρέψει να γίνει καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

-Δεν είναι η πρώτη φορά που είσαι υποψήφιος… Το βάπτισμα του πυρός το είχες πάρει στις προηγούμενες εθνικές εκλογές;

Πρώτη μου φορά ως υποψήφιος βουλευτής πάντα από τις γραμμές των δυνάμεων της Προόδου και της Αλλαγής ήταν το 2015 όταν ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα για τη στήριξη της Παράταξης που αγαπώ και εκπροσωπώ, σε μια δύσκολη πολιτική συγκυρία τόσο για το χώρο μας όσο και για την ίδια τη χώρα μας. Ωστόσο, η πολιτική μου ενασχόληση ξεκινά από πιο παλιά. Ήδη από τα φοιτητικά μου χρόνια συμμετείχα ενεργά στο ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΠ της Φιλοσφικής Σχολής του ΑΠΘ και πάντα είχα ενεργό ενδιαφέρον για την πολιτική. Για μένα, για τη δική μου κοσμοθεωρία άλλωστε, στα συλλογικά προβλήματα δεν χωρούν ατομικές λύσεις. Η πολιτική λοιπόν είναι ο μόνος δρόμος για να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα.

-Είναι γνωστό ότι με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά σας συνδέουν φιλικοί δεσμοί. Πως ξεκίνησε αυτή η σχέση;

Με την κ. Γεννηματά μας συνδέει μία μακρά οικογενειακή φιλία πολύ πριν αναλάβει  το τιμόνι  της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ και την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που πραγματικά θαυμάζω από μικρός όχι μόνο για την ευθύτητα και την καθαρότητα των απόψεων της, τη συνεπή της πολιτική θέση όλα αυτά τα χρόνια αλλά κυρίως για το προσωπικό της παράδειγμα και τη στάση ζωή της. Στην κυρία Γεννηματα με έχει εμπνεύσει η αποφασιστικότητα και η προσπάθεια της για ενότητα, διεύρυνση και ανανέωση του κατακερματισμένου χώρου της κεντροαριστεράς. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ και στην αγάπη της για τη νέα γενιά. Η κ. Γεννηματά είναι από τους πολιτικούς που σπανίζουν στις μέρες μας καθώς εννοεί αυτά που λέει και λέει αυτά που εννοεί. Πιστεύω ότι ο ελληνικός Λαός θα την επιβραβεύσει για αυτήν της την επιλογή.

-Τι οδηγεί έναν επιτυχημένο επιχειρηματία να ασχοληθεί με την πολιτική;

-Τα τελευταία χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, έχουμε πολλές φορές, όλοι οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι, γίνει θεατές μια στρεβλής αντιμετώπισης της ίδιας της έννοιας της Δημοκρατίας. Παρατηρούμε να εφαρμόζονται πολιτικές ερήμην των πολιτών, να παίρνονται αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες με προφανή τη μεγάλη λαϊκή δυσαρμονία, από το τοπικό και το περιφερειακό επίπεδο ως το Ελληνικό Κοινοβούλιο και την εκπροσώπηση μας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Στο ερώτημα λοιπόν πως θα αλλάξει αυτή η κατάσταση, η δική μου απάντηση, η απάντηση όλων των προοδευτικών πολιτών πρέπει και μπορεί να είναι η Συμμετοχή. Ιδιαίτερα μάλιστα σε μια περίοδο γενικής απαξίωση της πολιτικής όπου παραμονεύει  ο κίνδυνος οργανωμένα συμφέροντα των λίγων να επηρεάζουν με τις αποφάσεις τους, τη ζωή των πολλών. Γι’ αυτό και προσωπικά επέλεξα να δώσω τη μάχη σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές μαζί με το Κίνημα Αλλαγής, για  την ιδιαίτερη Πατρίδα μου, τα Τρίκαλα, για τη Γενιά μου, για το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου μας που δεν είναι άλλο παρά οι άνθρωποι του.

Γιατί η άδικη υπερφορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, το μεγάλο έλλειμμα χρηματοδότησης των νέων επιχειρηματιών -που έχουν ιδέες αλλά όχι το κεφάλαιο να τις υλοποιήσουν-, τα μεγάλα ζητήματα που βρίσκουν καθημερινά μπροστά τους οι αγρότες μας, οι άνθρωποι της παραγωγής και η αίσθηση εγκατάλειψης της ελληνικής περιφέρειας μπορούν να αλλάξουν μόνο αν εμείς ασχοληθούμε μαζί τους.

Αν καταπιαστούμε με την επίλυση των κοινών μας προβλημάτων, άνθρωποι που γνωρίζουμε από κοντά τα θέματα και τους πολίτες που τα αντιμετωπίζουν. Ο δικός μου αγώνας, η δική μου συμμετοχή στον πολιτικό στίβο, έχει το πρόσωπο όλων αυτών των ανθρώπων που μέχρι σήμερα αισθάνονται πως η φωνή τους δεν έχει τη δύναμη να ακουστεί. Είναι μια πραγματικά κοπιώδης διαδικασία. Πιστεύω όμως πως με σκληρή δουλειά, σχέδιο, όραμα και κυρίως ακούγοντας τη φωνή των συμπολιτών μας, θα τα καταφέρουμε.

«Η όποια υποτιθέμενη νίκη ή ήττα των κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη δεν προκύπτει από το ποσοστό που θα λάβει ο ένας ή ο άλλος σε αυτές τις εκλογές αλλά από το ποσοστό και τη θέση του θα καταλάβει το Κίνημα μας, το Κίνημα αλλαγής»

-Το τελευταίο διάστημα ο κόσμος του ΚΙΝΑΛ συσπειρώνεται;

-Ο κόσμος που διαχρονικά στήριζε τη Μεγάλη Προοδευτική παράταξη και στηρίζει το Κίνημα Αλλαγής συσπειρώνεται γιατί βλέπει σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση μία μεγάλη πολιτική ευκαιρία. Αντιλαμβάνεται ότι η όποια υποτιθέμενη νίκη ή ήττα των κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη δεν προκύπτει από το ποσοστό που θα λάβει ο ένας ή ο άλλος σε αυτές τις εκλογές αλλά από το ποσοστό και τη θέση του θα καταλάβει το Κίνημα μας, το Κίνημα αλλαγής. Και αυτό γιατί το Κίνημα Αλλαγής είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να ελέγξει αποτελεσματικά με τον κοινοβουλευτικό του λόγο, με την παρουσία του στην αυτοδιοίκηση, στα Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα, στους χώρους εργασίας, τόσο τη δεξιά όσο και την αριστερή συντήρηση που εκπροσωπούν οι αρχηγοί της Κυβέρνησης και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αντιλαμβάνονται όμως και κάτι ακόμα. Την πραγματική και ειλικρινή προσπάθεια που γίνεται για την πολιτική, ιδεολογική και βιολογική ανανέωση του χώρου μας με στόχο την αναγέννηση της Μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης που πέτυχε τόσα για τη χώρα μαζί με τον ελληνικό λαό. Όπως επίσης έχει γίνει κατανοητό το βήμα που δίδεται πλέον στη Νέα Γενιά, στα νέα στελέχη της πολιτικής μας οικογένειας τα οποία αναλαμβάνουν διαρκώς ολοένα και περισσότερους ρόλους και υπεύθυνες θέσεις. Αυτή την κορυφαία πολιτική επιλογή προσπαθώ και εγώ να εκπροσωπήσω με τη σειρά μου στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, τα Τρίκαλα, μέσα από τη συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού μας Κινήματος.

Κι είναι αυτή είναι αυτή η προσπάθεια που δεν μπορεί παρά να πιστωθεί στην Πρόεδρο μας και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά η οποία άνοιξε το δρόμο μέσα από μία -πρωτοφανή για τα δεδομένα της εποχής- εκλογική διαδικασία στην οποία συμμετείχαν 212.000 συμπολίτες μας και αγκάλιασε εξαρχής τους νέους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική.

Η συσπείρωση λοιπόν της Παράταξης μας, είναι ακριβώς το αποτέλεσμα, η επιβράβευση αυτών των πολιτικών μας επιλογών. Της επιλογής μας για ανοικτές δημοκρατικές διαδικασίες, αυτόνομη πολιτική πορεία και εμπιστοσύνη στους νέους ανθρώπους που επιθυμούν να αγωνιστούν για μια πιο Δίκαιη και Ανθρώπινη Κοινωνία.

-Θεωρείς ότι το  ποσοστό που θα λάβει το Κίνημα Αλλαγής θα είναι τέτοιο ώστε να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις;

-Το Κίνημα Αλλαγής είναι για μένα ένας χώρος που έρχεται από μακριά και θα πάει πολύ μακριά. Δεν είναι μόνο τα χρώματα, οι σημαίες μας ή τα σύμβολα μας αλλά κάτι πολύ περισσότερο. Στα δύσκολα αυτά χρόνια που η χώρας μας βρισκόταν και βρίσκεται σε μεγάλη οικονομική ύφεση, ο χώρος αυτός δέχθηκε εν πολλοίς μια κριτική βάναυση από τους πολιτικούς του αντιπάλους με γνώμονα όχι την επίλυση των οικονομικών μας προβλημάτων που δημιούργησε η καταστροφική διακυβέρνηση της χώρας από τον κ. Κώστα Καραμανλή αλλά την επίδοση τους στις επόμενες εκλογές. Θέλησαν να τελειώσουν με τη Δημοκρατική Παράταξη ως πολιτικό τους αντίπαλο και λίγο έλειψε να τελειώσουν την ίδια τη χώρα και τους πολίτες της. Άλλωστε το δεξιό και το δήθεν «αριστερό» αντιμνημονιακό παραμύθι έχει πλέον κατάπεσει όταν μετά την εκλογή τους ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έσκισαν αντί για το μνημόνιο όπως έλεγαν, το υποτιθέμενο προεκλογικό τους πρόγραμμα.

Το Κίνημα Αλλαγής πρέπει και μπορεί να φέρει εκείνο το εκλογικό αποτέλεσμα που θα μας επιτρέψει να γίνουμε ο καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων. Όχι για τη νομή της εξουσίας και το μοίρασμα της καρέκλας αλλά με στόχο την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της Πατρίδας μας, την πολιτική περιθωριοποίηση της ακροδεξιάς, την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων, την ενίσχυση της εργασίας  και την παροχή ίσων ευκαιριών για τους νέους μας. Με μια λέξη, η επιδίωξη μας είναι να επηρεάσουμε τα πράγματα για την Προοδευτική Διακυβέρνηση της χώρας. Πάντα με όρους πολιτικούς και όχι ποδοσφαιρικούς του τύπου «φύγε εσύ – έλα εσύ» και με πυξίδα μας το πρόγραμμα μας, το «Σχέδιο Ελλάδα». Ένα πολιτικό πρόγραμμα Αλλαγής της Ελλάδας προς το καλύτερο. Σε αυτή την πορεία, βρισκόμαστε ήδη προς τη σωστή κατεύθυνση και θα έχουμε τους πολίτες μαζί μας.

Στο ερώτημα λοιπόν πως θα αλλάξει αυτή η κατάσταση, η δική μου απάντηση, η απάντηση όλων των προοδευτικών πολιτών πρέπει και μπορεί να είναι η Συμμετοχή

Τελευταία ζήσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Μικρά κόμματα διαλύονται. Θα αιφνιδιαστούν όσοι πιστεύουν ότι το ΚΙΝΑΛ θα έχει μία αντίστοιχη πορεία;

-Όπως σας ανέφερα και προηγούμενα, στο Κίνημα Αλλαγής το δικό μας πολιτικό οπλοστάσιο και ο συνεκτικός μας κρίκος ήταν και είναι οι ιδέες μας. Ιδέες που έχουν μακρά πορεία μέσα στο χώρο και το χρόνο και διαθέτουν βαθιές ρίζες στην ψυχή και τις πεποιθήσεις των Ελλήνων πολιτών. Για αυτό το λόγο θεωρώ πως είναι ίσως άκαιρο να συγκρίνουμε το Κίνημα Άλλαγής, ένα χώρο που προέρχεται ιστορικά από τη μήτρα της Δημοκρατικής Παράταξης που άλλαξε την πορεία της χώρας και φιλοδοξεί να την επανεκπροσωπήσει, με ευκαιριακά πολιτικά σχήματα της εποχής μας. Άλλωστε οι επιθέσεις που έχουμε δεχτεί τα τελευταία χρόνια ακόμη και με τη μορφή της χάραξης προσωπικών στρατηγικών και της μεταγραφής πρώην στελεχών του χώρου μας, αποδεικνύει ακριβώς αυτήν μας την ανθεκτικότητα. Τα “μακκιαβελικά” τεχνάσματα του κύριου Τσίπρα και η σύμπλευση του με γυρολόγους της κεντροαριστεράς καθώς και η απόπειρα παραχάραξης της πολιτικής ιστορίας του τόπου μας από τον κύριο Μητσοτάκη και η αποσιώπηση των τεράστιων ευθυνών της Νέας Δημοκρατίας για την οικονομική κατάσταση της χώρας κατά την εξαετία Καραμανλή, θα μας βρουν όπως πάντα σθεναρά απέναντι. Όποιος λοιπόν νομίζει ότι το Κίνημα Αλλαγής συγκροτήθηκε για να αποτελέσει διάττοντα αστέρα στα πολιτικά πράγματα της χώρας μας, θα διαψευστεί πανηγυρικά, αρχής γενομένης από τις τρεις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις που έχουμε μπροστά μας. Το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ, ήρθε για να μείνει και θα αποτελέσει τον κρίσιμο πολιτικό καταλύτη των εξελίξεων.

-Οι νέοι έχουν γυρίσει την πλάτη στην πολιτική και στους πολιτικούς. Γιατί πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν αυτή τη φορά;

-Ένας μεγάλος προοδευτικός Αμερικανός πολιτικός συνήθιζε να λέει “μη ρωτάς τι κάνει η πατρίδα σου για σένα, ρώτα εσύ τι κάνεις για την πατρίδα σου”. Αυτό είναι και το δικό μου μήνυμα ως προς την έννοια της συμμετοχής και της ενασχόλησης των νέων ανθρώπων με τα συλλογικά μας προβλήματα. Κατανοώ ότι υπάρχει μεγάλη απαξίωση και απογοήτευση για το πώς φτάσαμε ως εδώ. Όμως δεν είναι δυνατόν να πορευθούμε βουτηγμένοι μέσα στην πολιτική μελαγχολία, τη συλλογική κατάθλιψη και την εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας. Είναι η ώρα να κάνουμε την οργή μας όχι μεμψιμοιρία αλλά Ελπίδα και ουσιαστική Πολιτική Πρόταση για το Μέλλον. Να αφήσουμε πίσω μας ό,τι μας κρατά δεμένους με το παρελθόν και να διαμορφώσουμε το παρόν μας αξίζει. Η κοινωνία και οικονομία άλλωστε είναι στο σύνολό τους δημιουργήματα του ανθρώπου για αυτό και ό,τι δεν μας αρέσει μπορούμε και πρέπει να το αλλάξουμε. Σε αυτόν τον αγώνα η Νέα Γενιά οφείλει να έχει τον πρώτο λόγο.

Δημοσιευμένη στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ