Γιώργος Ηλιάδης: Mπορούμε και θα είμαστε η θετική έκπληξη των εκλογών

 

«Ο κόσμος είναι καλύτερος όταν τον φτιάχνουμε όλοι μαζί, όταν ενώνουμε τις φωνές μας για να έχουν δύναμη. Η Δημοκρατία έχει νόημα μόνον όταν η Πολιτική παράγεται από τους ίδιους τους Πολίτες. Γι’ αυτό ασχολούμαι, γι’ αυτό συμμετέχω!

Για αυτό καλώ όλους τους Τρικαλινούς και τις Τρικαλινές να προσέλθουν στις κάλπες έχοντας στο νου τους το παρόν και το μέλλον μας. Ο κόσμος θα αλλάξει μόνον όταν αποφασίσουμε να τον αλλάξουμε εμείς! Σε αυτές τις εκλογές η Αλλαγή είναι κυριολεκτικά στο χέρι μας! Ας μην αψηφήσουμε τη δύναμη μας!» αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. Γιώργος Ηλιάδης επισημαίνοντας παράλληλα ότι για το Κίνημα Αλλαγής «πολιτική και το ζήτημα της ενασχόλησης με τα κοινά είναι η προοδευτική αλλαγή της χώρας».

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

-Για δεύτερη φορά υποψήφιος με το ΚΙΝΑΛ. Είσαστε έτοιμος να δώσετε τη μάχη των εκλογών; Το ΚΙΝΑΛ είναι έτοιμο; Βλέπουμε ότι το πολιτικό σκηνικό είναι ιδιαίτερα θερμό το τελευταίο διάστημα…

-Το Κίνημα Αλλαγής, η εξέλιξη της Δημοκρατικής Παράταξης είναι ένας πολιτικός χώρος  που έχει μάθει στα δύσκολα.

Ο χρόνος μέχρι την κάλπη είναι σύντομος ωστόσο είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι για κάθε πολιτική αναμέτρηση. Γιατί για μας πολιτική δεν είναι η αναμέτρηση κομματικών στρατών και οι ρουσφετολογικές ρυθμίσεις λίγο πριν τη λαϊκή ετυμηγορία. Για μας πολιτική και το ζήτημα της ενασχόλησης με τα κοινά είναι η προοδευτική αλλαγή της χώρας. Γι’ αυτό έχουμε διαμορφώσει το πολιτικό μας πρόγραμμα που φέρει και το όνομα του στόχου της προσφοράς μας στη δημόσια ζωή της χώρας. Είναι το πρόγραμμα «Ελλάδα» που μιλά για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, για αλλαγές με γνώμονα τα συμφέροντα των πολιτών, της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Με βάση αυτό το προοδευτικό μανιφέστο απευθύνουμε κάλεσμα σε κάθε δημοκρατικό πολίτη που βλέπει τη δημόσια ζωή να συμπιέζεται ανάμεσα σε 2 μορφές συντήρησης, ανάμεσα σε 2 διαφορετικές αποχρώσεις της Δεξιάς. Και κάθε μέρα αυτό το κάλεσμα μας φέρνει κοντά με ολοένα και περισσότερο κόσμο. Τον κόσμο που περιμένει να τον εκπροσωπήσουμε! Αυτός είναι ο κόσμος που πυκνώνοντας τις γραμμές μας δηλώνει κάθε μέρα πως είμαστε έτοιμοι για κάθε εκλογική μάχη!

«Για μας πολιτική δεν είναι η αναμέτρηση κομματικών στρατών και οι ρουσφετολογικές ρυθμίσεις λίγο πριν τη λαϊκή ετυμηγορία»

-Θεωρείτε ότι η αποπομπή Βενιζέλου θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα;

Δεν υπάρχει καμία αποπομπή. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπήρξε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι ένας κορυφαίος κοινοβουλευτικός άνδρας και έχει γράψει τη δική του ιστορία στην πολιτική ζωή του τόπου. Οι πολίτες και η Δημοκρατική Παράταξη τον τίμησαν πολλές φορές από τη θέση του Βουλευτή και του Υπουργού. Αυτό που προτάθηκε από την κυρία Γεννηματά ήταν να συμμετάσχει ως υποψήφιος σε οποιαδήποτε εκλογική περιφέρεια επιθυμούσε, γεγονός που δεν έγινε δεκτό από τον ίδιο. Και σε αυτό το σημείο οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η διαμόρφωση του ψηφοδελτίου επικρατείας δεν μπορεί να λογίζεται ως τελεσίγραφο αλλά ως ένας κορυφαίος πολιτικός συμβολισμός που από τις συλλογικές μας αποφάσεις συνοψίζεται στο τρίπτυχο: Ενότητα – Ανανέωση  – Διεύρυνση. Υπό αυτό το σκεπτικό και την πολιτική δέσμευση η Φώφη Γεννηματά πήρε την απόφαση για την τοποθέτηση του Γιώργου Καμίνη στο ψηφοδέλτιο επικρατείας αντί άλλων επιλογών με αυστηρά κομματικό άρωμα. Σε κάθε περίπτωση σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς. Δεν μπορεί καμία πικρία ή παρόρμηση της στιγμής να κρατήσει κάθε σύντροφο, κάθε πολιτικό στέλεχος που χρωστά στην Παράταξη, μακριά από τον αγώνα να ξανακερδίσουμε τους προοδευτικούς πολίτες. Και να τους δούμε να επιστρέφουν επιτέλους στο πολιτικό τους σπίτι.

-Έχετε ξεκινήσει ήδη περιοδείες κι επαφές με τον κόσμο. Ποιο είναι το κλίμα που εισπράττετε;

Το κλίμα που εισπράττουμε από τους πολίτες είναι πολύ θετικό! Είναι ίσως για μας η καλύτερη δημοσκόπηση. Ιδιαίτερα μετά τις ευρωεκλογές και το μεγάλο και ηχηρό χαστούκι στον κύριο Τσίπρα και τις πολιτικές πρακτικές του αποκαθηλώθηκε και ο τελευταίος μύθος περί δήθεν ντέρμπι μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ψήφος στον κύριο Τσίπρα πλέον φαίνεται καθαρά πως είναι μια ψήφος χαμένη καθώς δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ και να προστατεύσει τα μικρά και μεσαία εισοδήματα. Πολύ απλά γιατί και ο ίδιος εφάρμοσε τις ίδιες ακριβώς πολιτικές στην κυβέρνηση. Για πολύ κόσμο πλέον έχει γίνει φανερό πως η μόνη προοδευτική εναλλακτική απέναντι στην παλινόρθωση της Δεξιάς που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ισχυρό Κίνημα Αλλαγής. Και αυτό μάλιστα πλέον οι πολίτες μας το δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία. Ιδιαίτερα για τον τόπο μας για τα Τρίκαλα οι απαιτήσεις είναι μεγάλες. Πρέπει να βάλουμε τέλος στην οπισθοδρόμηση, στην εγκατάλειψη και την απουσία πολιτικών που θα ενισχύσουν την περιφερειακή ανάπτυξη και θα ενισχύσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου. Ο πήχης είναι ψηλά και εμείς θα βάλουμε τα δυνατά μας για να τον υπερβούμε.

-Θεωρείτε ότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών είχαν εθνικά χαρακτηριστικά;

Τα αποτελέσματα όχι μόνο των ευρωεκλογών αλλά και των περιφερειακών εκλογών είχαν ένα σαφές πολιτικό μήνυμα. Ήταν ένα ξεκάθαρο όχι, ένα βουβό κύμα διαμαρτυρίας απέναντι σε μια κυβέρνηση που αψήφησε τους πολίτες, υποτίμησε την κρίση και την αξιοπρέπειά τους. Δυστυχώς, αυτό που κατάφερε σε μεγάλο βαθμό ο κύριος Τσιπρας είναι να απαξιώσει την Πολιτική, τη Δημοκρατία και την Αριστερά στο σύνολό της, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια μεγάλη συντηρητική στροφή των πολιτών. Αυτό δυστυχώς αποτυπώθηκε στο χαρτί των εκλογών με το Κίνημα Αλλαγής να είναι το μόνο ανάχωμα στην κυριαρχία του γαλάζιου της ΝΔ. Για αυτό και ως Κίνημα Αλλαγής έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για ανακόψουμε τις συντηρητικές πολιτικές επιλογές, αυτές που χωρίζουν την κοινωνία σε κάστες ανάλογα με τον τόπο κατοικίας. Πολιτικές που πρεσβεύει όπως φροντίζει να μας υπενθυμίζει συνεχώς ο κ. Μητσοτάκης και υπηρέτησε πίστα ως Πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας. Γι’ αυτό και το μήνυμα των εκλογών ήταν η κραυγή των πολιτών απέναντι σε μια διπλή ανάγκη. Ανάγκη για αλλαγή πολιτικής με περισσότερο σεβασμό στη Δημοκρατία και τους Θεσμούς, με περισσότερη Ανάπτυξη και λιγότερους φόρους για τους πολίτες. Αλλά και κάτι ακόμη. Ανάγκη για μια πραγματική προοδευτική Παράταξη στη χώρα. Σε αυτές τις δυο ανάγκες, η απάντηση για τους προοδευτικούς πολίτες είναι το Κίνημά μας.

«Το κλίμα που εισπράττουμε από τους πολίτες είναι πολύ θετικό! Είναι ίσως για μας η καλύτερη δημοσκόπηση»

-Το ΚΙΝΑΛ θα καταφέρει να πάρει τα «πάνω του» σε αυτές τις εκλογές; Το  ποσοστό θα είναι τέτοιο ώστε να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις;

Πιστεύω ότι μπορούμε και θα είμαστε η θετική έκπληξη των εκλογών. Οι θεωρίες περί ντέρμπι έχουν διαψευστεί με τον κύριο Τσίπρα να έχει παραδώσει τη χώρα πλήρως στη Δεξιά. Σε αυτή την πολιτική συγκυρία ο μόνος πολιτικός χώρος που μπορεί και θα αποτελέσει το προοδευτικό αντίβαρο των νεοφιλελεύθερων συνταγών είναι το Κίνημα και αυτό το εισπράττουμε καθημερινά απο τους πολίτες με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή.

Είναι το στοίχημα μας να οδηγήσουμε την Παράταξη μας εκεί που της αξίζει. Ξανά ψηλά ξανά σε ρόλο πρωταγωνιστή στη δημόσια ζωή της Πατρίδας μας. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.

-Είσαστε από εκείνους που επιμένουν στο ΠΑΣΟΚ;

Επιμένω στη Δημοκρατική και Προοδευτική Παράταξη, σε εκείνο το κοινωνικό ρεύμα αλλαγής που έρχεται από πολύ μακριά για να πάει πολύ μακριά. Η ιστορία μας είναι οι αγώνες και οι παρακαταθήκες όλων των προοδευτικών σχηματισμών που πέρασαν από την πολιτική μας ζωή.  Και είμαστε περήφανοι για αυτό. Από τους Φιλελεύθερους του Ελ. Βενιζέλου, την ΕΠΕΚ του Πλαστήρα, την ΕΚ του Γεωργίου Παπανδρέου και από κει στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα, του Γιώργου Γεννηματά και της Μελίνας Μερκούρη. Σήμερα από τα καλύτερα υλικά αυτής της παράταξης φτιάχνουμε τη Νέα Σύγχρονη εκδοχή της. Είναι το Κίνημα Αλλαγής και ήρθε για να μείνει και να γράψει τη δική του ιστορία για τον Τόπο και τους ανθρώπους του.

Γιατί να σας ψηφίσουν οι Τρικαλινοί; Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε;

-Σε μια εποχή που η Πολιτική και οι πολιτικοί έχουν απαξιωθεί σε μεγάλο βαθμό γιατί να ασχοληθεί κανείς με τα κοινά; Γιατί να μη κοιτάξει πρώτα την δουλειά του, τη ζωή του, τους ανθρώπους που κλείνει η πόρτα του σπιτιού του;

Το να γκρινιάζει κανείς σε έναν καναπέ μπροστά από τηλεόραση και να περιμένει τα πράγματα να αλλάξουν είναι ο εύκολος δρόμος. Όμως τα πράγματα δεν θα αλλάξουν. Γι’ αυτό ασχολούμαι, γι’ αυτό συμμετέχω! Γιατί ο κόσμος είναι καλύτερος όταν τον φτιάχνουμε όλοι μαζί, όταν ενώνουμε τις φωνές μας για να έχουν δύναμη. Για να ακουστούν τα αδέρφια μας και οι φίλοι μας που μετανάστευσαν και πρέπει να γυρίσουν πίσω. Για να αποκτήσουν ξανά λόγο οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας που τους γονάτισε η Κρίση, να ξαναβρούν τη φωνή τους οι εργαζόμενοι, οι γυναίκες και η νέα γενιά. Γιατί η Δημοκρατία έχει νόημα μόνον όταν η Πολιτική παράγεται από τους ίδιους τους Πολίτες. Από εκείνους που ζουν καθημερινά τα προβλήματα στους χώρους εργασίας, στις δημόσιες υπηρεσίες, στις γειτονιές μας. Κι όχι από κάποιους για τους οποίους η καθημερινότητα είναι μια προεκλογική εκδρομή κάθε 4 χρόνια. Και για κάτι ακόμη. Γιατί πραγματική Πρόοδος υπάρχει μόνο όταν προχωράμε μπροστά όλοι μαζί, χωρίς αποκλεισμούς.

Για αυτό καλώ όλους τους Τρικαλινούς και τις Τρικαλινές να προσέλθουν στις κάλπες έχοντας στο νου τους το παρόν και το μέλλον μας.

Γιατί αυτός ο κόσμος θα αλλάξει μόνον όταν αποφασίσουμε να τον αλλάξουμε εμείς!

Σε αυτές τις εκλογές η Αλλαγή είναι κυριολεκτικά στο χέρι μας!

Ας μην αψηφήσουμε τη δύναμη μας!

«Για πολύ κόσμο πλέον έχει γίνει φανερό πως η μόνη προοδευτική εναλλακτική απέναντι στην παλινόρθωση της Δεξιάς που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ισχυρό Κίνημα Αλλαγής»

-Θα πρέπει να επιχειρήσει συνεργασίες στο ΚΙΝΑΛ η να συνεχίσει ένα μοναχικό δρόμο;

Είμαστε ο χώρος που πάντα επιζητά τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις όχι για μας αλλά για τη χώρα. Τη ζητήσαμε στα δύσκολα όταν κάποιοι έσκιζαν τα μνημόνια στα Ζάππεια και στην Ομόνοια. Για αυτό και μαθήματα υπευθυνότητας δε δεχόμαστε από κανένα. Ειδικά από εκείνους που όταν έβαλαν στο ζύγι την πατρίδα και τα εκλογικά τους ποσοστά διάλεξαν σταθερά τα ποσοστά τους. Σε αυτές τις λογικές είμαστε σταθερά απέναντι έχοντας επιλέξει μια αυτόνομη προοδευτική πορεία. Με αυτές τις σκέψεις για μας η συμμετοχή σε κυβερνητικά σχήματα δεν είναι αυτοσκοπός. Αυτοσκοπός είναι η προοδευτική αλλαγή της χώρας και αυτό θα γίνει με το να μας δώσουν δύναμη οι πολίτες και να ενώσουν μαζί μας τη φωνή τους.