Γιώργος Ευθυμίου: «Βασικός στόχος του Σ.ΕΝ.Α.Τ. είναι η κατασκευή ενός σύγχρονου και ασφαλούς skatepark στην πόλη μας»

Τα αθλήματα του skate, του bmx και των rollers είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα κι ασκούν σημαντική επιρροή στη νεολαία και στη νεανική κουλτούρα. Χαρακτηρίζονται ως εναλλακτικά αθλήματα πόλης  ή αθλήματα δράσης και σήμερα βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης και διάδοσης. Η ενσωμάτωση του bmx και του skate στο αθλητικό πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, η επιρροή που ασκούν στη νεολαία και στη νεανική κουλτούρα και η πρόσφατη εξάπλωση του εναλλακτικού αθλοτουρισμού αποτελούν παραδείγματα της προσπάθειας που διεξάγεται για την ανάπτυξη των εναλλακτικών αθλημάτων πόλης. Ο Σ.ΕΝ.Α.Τ. (Σύλλογος Εναλλακτικού Αθλητισμού Τρικάλων) ιδρύθηκε στα Τρίκαλα το Σεπτέμβριο του 2017 και μέχρι σήμερα αποτελεί το μοναδικό σύλλογο στην Ελλάδα και για τα τρία εναλλακτικά αθλήματα πόλης. «Iδρύθηκε με σκοπό την ανάπτυξη του skate και του bmx, καθώς και του αθλήματος των rollers στην περιοχή κι από τους βασικούς στόχους του είναι η δημιουργία ενός ασφαλούς και σύγχρονου skatepark στην πόλη μας» όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Ευθυμίου με τον οποίο είχαμε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

-Πότε Ιδρύθηκε ο Σύλλογος Εναλλακτικού Αθλητισμού Τρικάλων (Σ.ΕΝ.Α.Τ.);

Ο Σ.ΕΝ.Α.Τ. ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2017 και μέχρι σήμερα είναι ο μοναδικός σύλλογος στην Ελλάδα και για τα τρία εναλλακτικά αθλήματα πόλης.

-Πόσα είναι τα μέλη του;

-Ο αριθμός των ιδρυτικών μελών ήταν 36, ενώ έχει πλέον αυξηθεί στα 48.

-Από ποιους εκπροσωπείται;

-Ο σύλλογος εκπροσωπείται από τα πέντε μέλη του Δ.Σ.. Γεώργιος Ευθυμίου (πρόεδρος), Αθανάσιος Κορκόβελος (αντιπρόεδρος), Νικόλαος Καρατζούνης (γενικός γραμματέας), Απόστολος Γιαννής (ταμίας), Άννα Μπέλτσιου (έφορος).

Το δημοτικό skatepark Τρικάλων στο πρώην στρατόπεδο «Παπαστάθη»

-Ποιοι είναι οι στόχοι του;

-Ο Σ.ΕΝ.Α.Τ. ιδρύθηκε με σκοπό την ανάπτυξη των –ήδη ολυμπιακών αθλημάτων- του skate και του bmx, καθώς και του αθλήματος των rollers στα Τρίκαλα. Από τους βασικούς στόχους του είναι η δημιουργία ενός ασφαλούς και σύγχρονου skatepark στην πόλη μας.

-Ποια είναι τα εναλλακτικά αθλήματα πόλης ή αθλήματα δράσης;

-Τα τρία βασικά εναλλακτικά αθλήματα πόλης είναι το skate (τροχοσανίδα, πατίνι), η ποδηλασία τύπου motocross (bmx) και τα rollers (τροχοπεδιλισμός) και αποτελούν μορφές αθλημάτων δράσης (extreme sports).

Από τις πρώτες δράσεις του συλλόγου ήταν η πρόταση στο Δήμο Τρικκαίων για ανάπλαση του δημοτικού skate park που κατατέθηκε τον Οκτώβριο του 2017. Σε συνέχεια της αρχικής αυτής πρότασης, παραδόθηκε το Μάιο του 2018 μελέτη με αναλυτικά σχέδια ενός πάρκου ασφαλές στη χρήση του, που θα ικανοποιούσε τις ανάγκες των αθλητών του skate, του bmx και των rollers.

-Στα Τρίκαλα το περισσότερο διαδεδομένο είναι το Skate;

-Σήμερα, και τα τρία αυτά αθλήματα εξασκούνται στην πόλη των Τρικάλων, ιδιαίτερα ανάμεσα σε νέους και νέες. Εντούτοις, ιστορικά το skate ήταν, και συνεχίζει να είναι, το πιο διαδεδομένο στην πόλη μας.

-Skate: Ένα παιχνίδι χωρίς κανόνες;

Ως προς το αθλητικό κομμάτι, τα αθλήματα αυτά δεν έχουν κανόνες όπως έχουν το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ κ.ο.κ. Αυτό δίνει στον αθλητή μια ελευθερία να δημιουργήσει και να χρησιμοποιήσει τη φαντασία του για νέα κόλπα. Όσον αφορά τη φύση τους, αποτυπώνεται στα λόγια του Βαγγέλη Νεοφώτιστου από το ομώνυμο βιβλίο, «Ένα παιχνίδι χωρίς κανόνες»: «Το πατίνι, όπως και αρκετά άλλα παιχνίδια που πραγματοποιούνται σε πλατείες και δημόσιους χώρους, διεπόταν από έναν, σχεδόν μοναδικό και ειρωνικά ιδιαίτερο κανόνα: «εδώ το παιχνίδι αυτό απαγορεύεται». Ένας από τους λόγους ύπαρξης αυτής της απαγόρευσης ήταν οι ενδεχόμενες ζημιές και καταστροφές της δημόσιας περιουσίας. Ωστόσο, το αστικό τοπίο με τις συμπαγείς κατασκευές του, θεωρήθηκε από εμάς κατάλληλο: μαρμάρινα πεζούλια, σκαλιά, παγκάκια, απότομες κλίσεις σε κτίρια και οτιδήποτε άλλο φαινόταν δελεαστικό ώστε να πειραματιστούμε πάνω του… Το δικαίωμα στο παιχνίδι ήταν η καθημερινότητα και η διαφυγή μας από οτιδήποτε «τετράγωνο» και συγκεκριμένο υπήρχε γύρω μας και σταδιακά έγινε, για εμάς, τρόπος ζωής».

-Είναι λίγο παρεξηγημένο από πολλούς;

Υπάρχει ακόμα μια μερίδα κόσμου που δε «βλέπει το πατίνι με καλό μάτι». Ευτυχώς, η κοινή γνώμη έχει βελτιωθεί αισθητά. Πλέον, χαιρόμαστε να ακούμε πως «δίνουμε με την παρουσία μας φρεσκάδα στη βραδινή όψη της πόλης» (από το άρθρο της Ελευθερίας Αλαβάνου στην Καθημερινή «Στα Τρίκαλα στα δυο στενά» http://www.kathimerini.gr/899791/article/ta3idia/sthn-ellada/sta-trikala-sta-dyo-stena)

-Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται;

Δεν υπάρχει ηλικιακός περιορισμός, αρκεί να το θέλει το μυαλό και να το υποστηρίζει το σώμα. Στα Τρίκαλα, οι περισσότεροι αθλητές είναι μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Βεβαίως, πολλά μέλη του συλλόγου είμαστε ενεργοί αθλητές, είτε ως φοιτητές ή ως εργαζόμενοι ενήλικες. Στο εξωτερικό,  είναι ιδιαίτερα σύνηθες να ξεκινούν το skate από μικρή ηλικία, μέχρι και 3 ετών!

-Είναι ένα άθλημα που ασκεί ιδιαίτερη επιρροή στη νεολαία και στη νεανική κουλτούρα.

Ναι, το skate ασκεί σημαντική επιρροή στη νεολαία και στη νεανική κουλτούρα. Αυτό φαίνεται κυρίως στη νεανική μόδα, καθώς πολλές νεαρές και πολλοί νέοι προτιμούν προϊόντα ένδυσης και υπόδησης εταιριών του χώρου αυτού.

-Έχει ενταχθεί στο αθλητικό πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων;

Το bmx με τη μορφή αγώνα ταχύτητας αποτελεί ολυμπιακό άθλημα ήδη από το 2008. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκυο θα ενταχθούν στο αθλητικό πρόγραμμα επίσης το skate και το bmx με τη μορφή freestyle. Η ένταξη των δύο αθλημάτων αυτών στους Ολυμπιακούς αποσκοπεί στην προσέλκυση του νεανικού κοινού σε αυτούς, λόγω της ευρείας απήχησης που έχουν τα αθλήματα αυτά στη νεολαία.

-Είναι ένα επικίνδυνο άθλημα;

Ναι, τα αθλήματα αυτά είναι ένα επικίνδυνα, όπως και όλα τα υπόλοιπα αθλήματα, καθώς σχετίζονται άμεσα με τραυματισμούς του μυοσκελετικού συστήματος. Εντούτοις, η χρήση προστατευτικού εξοπλισμού και η άθληση σε πιστοποιημένους για την ασφάλεια τους ειδικούς χώρους (τα skateparks) μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες τραυματισμού. Επίσης, οι τραυματισμοί αποφεύγονται όταν ο αθλητής γνωρίζει και δεν ξεπερνάει τα όρια και τις ικανότητες του.

Ως δράση γνωριμίας του συλλόγου με το τρικαλινό κοινό, ο Σ.ΕΝ.Α.Τ. διοργάνωσε το Φεβρουάριο του 2018 τριήμερη έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Τσιτσάνη με τίτλο «Ένα παιχνίδι χωρίς κανόνες». Η έκθεση βασίστηκε στο ομότιτλο βιβλίο του φωτογράφου και skater Βαγγέλη Νεοφώτιστου. Την έκθεση επισκέφτηκαν αρκετοί Τρικαλινοί και Τρικαλινές, μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος Τρικκαίων και μέλη του δημοτικού συμβουλίου της πόλης.

-Ποια τα οφέλη του;

Τα οφέλη των εναλλακτικών αθλημάτων πόλης ως μορφή άθλησης είναι αρκετά, τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία των αθλητών. Εν συντομία, αποτελούν μια φυσική, αεροβική δραστηριότητα υψηλής έντασης, βοηθώντας στην εκγύμναση όλου του σώματος. Ακόμα, αποτελούν ιδανικό τρόπο ανακούφισης από το άγχος, δημιουργούν έντονα αισθήματα παραγωγικότητας, αυξάνουν την αυτοπεποίθηση και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας.

-Υπάρχουν στην Ελλάδα κατάλληλοι χώροι άθλησης;

-Οι ειδικοί χώροι άθλησης για εναλλακτικά αθλήματα πόλης ονομάζονται skateparks. Τέτοιοι χώροι υπάρχουν στην Ελλάδα, όμως είτε δεν είναι ασφαλείς ή δεν καλύπτουν της αθλητικές ανάγκες των αθλητών. Το καλύτερο και πιο σύγχρονο skatepark  στην Ελλάδα βρίσκεται στα Ιωάννινα. Η κατασκευή του τελείωσε πριν δύο μήνες και ήδη αποτελεί αθλητικό προορισμό για πολλούς αθλητές από όλη την Ελλάδα.

Εικόνα του νέου δημοτικού skatepark Τρικάλων, όπως προτάθηκε στο Δήμο Τρικκαίων

-Στα Τρίκαλα χρόνια τώρα ήταν πάγιο αίτημα των νέων που ασχολούνται με το skate η δημιουργία ενός skatepark. Σήμερα υπάρχει ένας χώρος στον στρατόπεδο Παπαστάθη. Είναι ικανοποιητικός;

Δυστυχώς, ο χώρος αυτός δεν ικανοποιεί τις αθλητικές ανάγκες μας ανάγκες. Επιπλέον, η συντήρηση του, την οποία έχουμε αναλάβει εμείς οι αθλητές, κοστίζει ακριβά εξαιτίας της φθοράς των κατασκευών ύστερα από τόσα χρόνια χρήσης. Για παράδειγμα, το 2015 καταφέραμε να αγοράσουμε νέους προβολείς και ξύλα για ανανέωση των κατασκευών έπειτα από εκδήλωση που διοργανώσαμε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα skate (21 Ιουνίου).

-Αίτημά σας είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου skatepark στα Τρίκαλα;

Ναι, βασικός στόχος του Σ.ΕΝ.Α.Τ. είναι η κατασκευή ενός σύγχρονου και ασφαλούς skatepark στην πόλη μας. Για το λόγο αυτό έχουμε καταθέσει πρόταση ανάπλασης του δημοτικού skatepark στο Δήμο Τρικκαίων. Η ανταπόκριση της δημοτικής αρχής είναι ιδιαίτερα θετική, και αυτό μας κάνει αισιόδοξους.

-Τί θα προσφέρει στην περιοχή μας;

-Η δημιουργία ενός οργανωμένου και ασφαλούς skatepark στα Τρίκαλα μπορεί να αποτελέσει φλέβα χρυσού, παρέχοντας ευκαιρίες στην Τρικαλινή νεολαία να αναπτύξει έναν υγιή και δραστήριο τρόπο ζωής. Παράλληλα, δεδομένο ότι τα οργανωμένα skateparks σπανίζουν στην Ελλάδα, το skatepark Τρικάλων θα μπορούσε να αποτελέσει το σημείο διεξαγωγής πανελλαδικών αγώνων με σκοπό την ανάδειξη των αθλητών και αθλητριών που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

-Πολλοί γονείς δεν ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με τα εναλλακτικά αθλήματα. Τι θα τους λέγατε;

-Οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό γενικά, επειδή τα οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία είναι ανεκτίμητα. Ποδόσφαιρο ή skate, τένις ή bmx, στίβος ή αναρρίχηση δεν έχει σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις, να το κάνεις με ασφάλεια και αυτό να σε «γεμίζει» ψυχικά.

-Στα Τρίκαλα υπάρχει μεγάλος αριθμός νέων που ασχολούνται;

-Υπάρχουν αρκετοί νέοι που ασχολούνται με το skate, τα rollers και το bmx, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες και, μάλιστα, ο αριθμός των νέων αθλητών είναι σχετικά υψηλός σε σχέση με άλλες θεσσαλικές πόλεις. Μας χαροποιεί πολύ που υπάρχουν και κορίτσια που ασχολούνται, κυρίως με το skate και τα rollers, επειδή αποδεικνύουν πως τα αθλήματα αυτά δεν είναι μονάχα για αγόρια.

-Είναι ένα ακριβό άθλημα; Ο εξοπλισμός κοστίζει;

-Όπως σε όλα τα υπόλοιπα αθλήματα, το κόστος του εξοπλισμού ποικίλλει ανάλογα με την ποιότητα του. Για το skate συγκεκριμένα, το κόστος κυμαίνεται από τα 100€ έως τα 500-600€, με τον εξοπλισμό να αποτελείται από τον προστατευτικό εξοπλισμό, ειδικά παπούτσια, τη σανίδα του skate, ένα γυαλόχαρτο, σιδερένιους άξονες (trucks), ροδάκια και ρουλεμάν.

Το λογότυπο του Συλλόγου Εναλλακτικού Αθλητισμού Τρικάλων (ιδέα: Χρήστος Σταμπέρνας, δημιουργία: Δημήτρης Μεσσιακάρης)

-Έχουν αναδειχθεί από την πόλη αθλητές;

-Ναι, τα Τρίκαλα έχουν αναδείξει αθλητές και στα τρία αθλήματα. Άξιοι αναφοράς είναι ο Ντίνος Σωτηρίου, ο Sergei Petrenko, ο Αγκούστο Ζάρρας, καθώς και ο Καλαμπακιώτης Θοδωρής Μπάνης στο skate και ο Νίκος Καρατζούνης στα rollers. Οι αθλητές αυτοί έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

-Έχει κυκλοφορήσει ένα φωτογραφικό λεύκωμα σχετικά με το skate. Περί τίνος πρόκειται;

-Το φωτογραφικό βιβλίο του Βαγγέλη Νεοφώτιστου «Ένα παιχνίδι χωρίς κανόνες» (ISBN 9789606679520) παρουσιάζει τον ρόλο του skate σαν παιχνίδι μέσα στην πόλη και αποτυπώνει την υποκουλτούρα του skate με έναν διαφορετικό τρόπο από αυτόν με τον οποίο λαμβάνει ο περισσότερος κόσμος από  τα  μέσα ενημέρωσης. Το Φεβρουάριο του 2018 ο Σ.ΕΝ.Α.Τ. διοργάνωσε σε συνεργασία με το  Βαγγέλη Νεοφώτιστο έκθεση φωτογραφίας με βάση το φωτογραφικό του βιβλίο. Ο σκοπός της έκθεσης ήταν τόσο η προώθηση του βιβλίου όσο και η διάδοση του συλλόγου στα Τρίκαλα. Η έκθεση αυτή αποτέλεσε την πρώτη οργανωμένη, δημόσια δράση του συλλόγου μας.


Περισσότερες πληροφορίες για τον Σ.ΕΝ.Α.Τ. και τις δράσεις του είναι διαθέσιμες στη σελίδα του συλλόγου στο Facebook:

https://www.facebook.com/syl.en.ath.trik/

Η επικοινωνία με το σύλλογο μπορεί να γίνει μέσω e-mail (syl.en.ath.trik@gmail.com) ή μέσω τηλεφώνου (697-742-7041).