Γιατί το να κάθεστε σταυροπόδι μπορεί να είναι κακό για την υγεία!

Υπάρχουν συνήθως δύο τρόποι για να καθίσετε και να σταυρώσετε τα πόδια σας, ο ένας είναι στο γόνατο και ο άλλος στον αστράγαλο.

Συνηθίζετε το σταυροπόδι με το δεξί ή με το αριστερό πόδι επάνω;

Περίπου το 62% των ανθρώπων ανεβάζουν το δεξί πόδι πάνω από το αριστερό, το 26% το αντίθετο και ένα 12% δεν έχει κάποια προτίμηση.

Αλλά όσο άνετο κι αν είναι να κάθεσαι σταυροπόδι, μπορεί να είναι κακό για κάποια θέματα υγείας και στάσης σώματος.

Παίζει ρόλο το τι είδους σταυροπόδι προτιμάτε

Έρευνα δείχνει ότι το να κάθεσαι σταυροπόδι μπορεί να επιδεινώσει την κακή ευθυγράμμιση των γοφών, με τον ένα γοφό να είναι ψηλότερα από τον άλλο.

Και αλλάζει και την ταχύτητα με την οποία το αίμα κινείται μέσω των αιμοφόρων αγγείων στα κάτω άκρα, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος.

Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι το σταυροπόδι στα γόνατα είναι χειρότερο από εκείνο στους αστραγάλους.

Πράγματι, το να κάθεστε με αυτόν τον τρόπο μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής σας πίεσης λόγω της συγκέντρωσης αίματος στις φλέβες και η καρδιά σας πρέπει να εργαστεί πιο σκληρά για το αντισταθμίσει. Και αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο βλάβης στα αιμοφόρα αγγεία.

Γι’ αυτό όταν μετράτε την αρτηριακή σας πίεση θα πρέπει να έχετε τα πόδια σας επίπεδα στο πάτωμα.

Τι επίδραση έχει το σταυροπόδι στο σώμα

Όσο συχνότερα κάθεστε σταυροπόδι, τόσο πιο πιθανό είναι να έχετε μακροπρόθεσμες αλλαγές στο μήκος των μυών και στη διάταξη των οστών στην λεκάνη σας.

Και λόγω του τρόπου με τον οποίο τα οστά συνδέονται μεταξύ τους, το σταύρωμα των ποδιών μπορεί επίσης να προκαλέσει κακή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης και των ώμων.

Η θέση του κεφαλιού σας μπορεί ενδεχομένως να μην ευθυγραμμίζεται λόγω αλλαγών στα οστά του αυχένα, καθώς στο σταυροπόδι η σπονδυλική στήλη αντισταθμίζει την πίεση, για να κρατήσει το κέντρο βάρους σας πάνω από την λεκάνη.

Ο λαιμός σας μπορεί επίσης να επηρεαστεί επειδή η μία πλευρά του σώματος είναι πιο αδύναμη από την άλλη.

Η ίδια ανισορροπία μπορεί να παρατηρηθεί στους μύες της λεκάνης και της πλάτης ως αποτέλεσμα της κακής στάσης του σώματος και των πιέσεων και των καταπονήσεων που προκαλούνται από το σταυροπόδι.

Η λεκάνη μπορεί επίσης να μην ευθυγραμμιστεί λόγω της παρατεταμένης τάσης (τράβηγμα) των γλουτιαίων μυών στην μία πλευρά, που σημαίνει ότι γίνονται πιο αδύναμοι.

Το να κάθεστε με τα πόδια σταυρωμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα αυξάνει και την πιθανότητα σκολίωσης (μη φυσιολογική ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης) και άλλων παραμορφώσεων.

Μπορεί επίσης να προκαλέσει χρόνιο πόνο που επηρεάζει την εξωτερική πλευρά του ισχίου και του μηρού.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το να κάθεσαι με σταυρωμένα πόδια μπορεί να θέσει το περονιαίο νεύρο, γνωστό και ως ινώδες νεύρο, στο κάτω πόδι σε κίνδυνο συμπίεσης και τραυματισμού.

Αυτό συνήθως εκδηλώνεται ως αδυναμία όταν προσπαθείτε να σηκώσετε την πλευρά του μικρού δακτύλου του ποδιού.

πηγή :https://www.giatros-in.gr/2023/04/01/to-na-katheste-stayropodi-mporei-na-kako-tin-ygeia/