TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Διατροφή

Γιατί τα λαχανικά είναι πιο θρεπτικά στον ατμό – Ποια χάνουν αξία

Δεκ 11, 2024
in Διατροφή
Γιατί τα λαχανικά είναι πιο θρεπτικά στον ατμό – Ποια χάνουν αξία
Share on FacebookShare on Twitter

Η συζήτηση μεταξύ του μαγειρέματος στον ατμό και του βρασμού αφήνει πολλούς να αναρωτιούνται ποια μέθοδος είναι πιο υγιεινή, αλλά και νόστιμη.

Αυτό το άρθρο παρουσιάζει τα υπέρ και τα κατά κάθε μεθόδου, προσδιορίζει ποια λαχανικά ταιριάζουν καλύτερα στον ατμό ή το βράσιμο και παρέχει έναν λεπτομερή οδηγό για πώς να τα φτιάξετε στον ατμό με διάφορους τρόπους.

Λαχανικά βρασμένα ή στον ατμό;

1. Θρεπτικότητα

  • Στον ατμό: Διατηρεί περισσότερα θρεπτικά συστατικά, ειδικά υδατοδιαλυτές βιταμίνες όπως η βιταμίνη C και οι βιταμίνες Β, καθώς τα λαχανικά δεν βυθίζονται στο νερό. Ιδανική μέθοδος για τη διατήρηση αντιοξειδωτικών και φυτοθρεπτικών συστατικών.
  • Βράσιμο: Προκαλεί απώλεια θρεπτικών συστατικών, καθώς ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα διοχετεύονται στο νερό μαγειρέματος. Ωστόσο, το βράσιμο μπορεί να είναι καλύτερο για ορισμένα αμυλούχα λαχανικά, όπως οι πατάτες, που χρειάζονται σχολαστικό μαγείρεμα για να διασπαστεί το άμυλο.

2. Υφή και γεύση

  • Στον ατμό: Διατηρεί τα λαχανικά τραγανά με πιο φρέσκια και φυσική γεύση. Αυτή η μέθοδος είναι ιδανική για ευαίσθητα λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το σπανάκι και τα σπαράγγια.
  • Βράσιμο: Μαλακώνει τα λαχανικά και μερικές φορές μπορεί να επιφέρει ένα πιο “γλοιώδες” τελικό αποτέλεσμα στο πιάτο. Λειτουργεί καλύτερα για ριζώδη λαχανικά, όπως τα καρότα και τα γογγύλια, καθώς ενισχύει τη φυσική τους γλυκύτητα.

3. Ευκολία μαγειρέματος

  • Στον ατμό: Χρειάζεστε ένα καλάθι ατμού. Είναι πιο γρήγορο για πολλά λαχανικά και δεν αραιώνει τις γεύσεις.
  • Βράσιμο: Απαιτεί μόνο μια κατσαρόλα νερό. Είναι χρήσιμη μέθοδος για την παρασκευή πουρέ ή σούπας, όπου η απώλεια θρεπτικών συστατικών δεν προκαλεί ανησυχία.

Ποια λαχανικά πρέπει να ΜΗΝ μαγειρεύονται στον ατμό

Αν και το μαγείρεμα στον ατμό είναι μια ευέλικτη μέθοδος και πιο υγιεινή μαγειρέματος, ορισμένα λαχανικά είναι καλύτερα βρασμένα, λόγω της υφής και των αναγκών μαγειρέματος:

  • Πατάτες και γλυκοπατάτες: Αυτά τα αμυλούχα λαχανικά ωφελούνται από το βράσιμο, το οποίο διασπά την πυκνή δομή τους για καλύτερη πεπτικότητα.
  • Καλαμπόκι: Το βράσιμο βοηθά στο να μαλακώσουν οι κόκκοι και να απελευθερωθεί η γλύκα του.
  • Αγκινάρες: Η σκληρή εξωτερική τους υφή και η ινώδης υφή τους απαιτούν βρασμό για το σωστό μαγείρεμα.

Πώς να μαγειρέψετε λαχανικά στον ατμό: Οδηγός βήμα-προς-βήμα

Σε κατσαρόλα

  1. Πλύνετε, ξεφλουδίστε και κόψτε τα λαχανικά σε ομοιόμορφα μεγέθη.
  2. Προσθέστε μερικά εκατοστά νερό στην κατσαρόλα, διασφαλίζοντας ότι το νερό δεν αγγίζει το καλάθι του τρυπητού καλαθιού μέσα στο οποίο θα βάλετε τα λαχανικά.
  3. Τοποθετήστε τα λαχανικά στο καλάθι.
  4. Καλύψτε όλη την κατσαρόλα με ένα καπάκι και αφήστε τα στον ατμό μέχρι να μαλακώσουν. Χρόνος:
  • Μπρόκολο: 5-6 λεπτά
  • Καρότα: 8-10 λεπτά
  • Σπανάκι: 2-3 λεπτά

Σε φούρνο μικροκυμάτων

  1. Τοποθετήστε τα λαχανικά σε ένα μπολ κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων.
  2. Προσθέστε 2-3 κουταλιές της σούπας νερό.
  3. Χρησιμοποιήστε ένα κατάλληλο καπάκι ή πιάτο για να τα καλύψετε, αφήνοντας ένα μικρό άνοιγμα για να διαφεύγει ο ατμός.
  4. Μαγειρέψτε σε υψηλή θερμοκρασία για:
  • Φασολάκια: 4-5 λεπτά
  • Κουνουπίδι: 5-6 λεπτά

Αφήστε το να κάτσουν καλυμμένα για 1-2 λεπτά πριν τα ξεσκεπάσετε, ώστε να αφήσετε την υπολειπόμενη θερμότητα να ολοκληρώσει το μαγείρεμα.

Συχνές Ερωτήσεις

“Μπορώ να μαγειρέψετε κατεψυγμένα λαχανικά απευθείας στον ατμό ή πρέπει πρώτα να αποψυχθούν;”

Ναι, μπορείτε να μαγειρέψετε κατεψυγμένα λαχανικά στον ατμό χωρίς να τα ξεπαγώσετε πρώτα. Απλά προσθέστε μερικά επιπλέον λεπτά στον χρόνο μαγειρέματος σε σύγκριση με τα φρέσκα λαχανικά.

“Υπάρχουν μειονεκτήματα από το υπερβολικό μαγείρεμα λαχανικών στον ατμό;”

Ναι, το υπερβολικό μαγείρεμα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια θρεπτικών συστατικών και μια λεία υφή, μειώνοντας τη γεύση και τα οφέλη υγείας των λαχανικών. Τα λαχανικά στον ατμό μπορεί να χάσουν τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη C και το φυλλικό οξύ, επομένως η σωστή διάρκεια μαγειρέματος είναι σημαντική.

“Μπορώ να χρησιμοποιήσω κάπου το νερό που έμεινε μετά το άτμισμα των λαχανικών;”

Ναι, το νερό που χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα λαχανικών στον ατμό περιέχει συχνά κάποια θρεπτικά συστατικά που ξεπλένονται κατά το μαγείρεμα. Έτσι, αυτό το νερό μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί σε σούπες, ζωμούς ή σάλτσες, για να προσθέσετε θρεπτικά συστατικά και γεύση.

Σύνοψη

Τόσο το μαγείρεμα στον ατμό όσο και το βράσιμο έχουν τα πλεονεκτήματά τους ανάλογα με το λαχανικό και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για διατήρηση των θρεπτικών συστατικών και πιο ζωντανή υφή στο πιάτο, το μαγείρεμα στον ατμό είναι η καλύτερη επιλογή για τα περισσότερα λαχανικά. Ωστόσο, το βράσιμο είναι ιδανικό για αμυλώδη λαχανικά, όπως οι πατάτες.

Πηγές: health.com, cnn.com, bbcgoodfood.com

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

πηγή :https://www.giatros-in.gr/giati-ta-laxanika-einai-pio-threptika-ston-atmo-poia-xanoun-aksia/

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Διατροφή στη διάρροια – Πλήρης οδηγός
Διατροφή

Διατροφή στη διάρροια – Πλήρης οδηγός

Μαΐ 16, 2025
Βλάβες στα αγγεία του εγκεφάλου λόγω αλκοόλ – Τι έδειξε νέα έρευνα
Διατροφή

Βλάβες στα αγγεία του εγκεφάλου λόγω αλκοόλ – Τι έδειξε νέα έρευνα

Μαΐ 15, 2025
Αντίο μπανάνα: Οι 13 τροφές με περισσότερο κάλιο για υγιή καρδιά και όχι μόνο
Διατροφή

Ποιες σωματικές και ψυχικές παθήσεις προκαλεί η έλλειψη χολίνης – Πού υπάρχει η απαραίτητη ουσία

Μαΐ 14, 2025
Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Αυτές είναι οι 33 τροφές που μειώνουν αποτελεσματικά τον πόνο
Διατροφή

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Αυτές είναι οι 33 τροφές που μειώνουν αποτελεσματικά τον πόνο

Μαΐ 13, 2025
Διατροφολόγος: Αλλάξτε ριζικά την υγεία σας με 2 απλές αλλαγές στη διατροφή
Διατροφή

Η μικρή αλλαγή στη διατροφή με θεαματικό αποτέλεσμα στην προστασία από καρκίνο και καρδιοπάθειες

Μαΐ 12, 2025
Έντερο: Από τι κινδυνεύετε αν τρώτε σε λιγότερο από 20 λεπτά – Tips για να επιβραδύνετε
Διατροφή

Έντερο: Από τι κινδυνεύετε αν τρώτε σε λιγότερο από 20 λεπτά – Tips για να επιβραδύνετε

Μαΐ 11, 2025
Next Post

Λονδίνο-Νέα Υόρκη σε 54 λεπτά: Η πρόταση για τη σήραγγα-μαμούθ κόστους 20 τρισεκατομμυρίων ευρώ

Εορταστικό ωράριο από αύριο: Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα – Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά

Εορταστικό ωράριο από αύριο: Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά

Ταβέρνα «Η Βλάχα»: Πιστή στο χειμερινό της ραντεβού, ανοίγει από αυτό το Σαββατοκύριακο

Ταβέρνα «Η Βλάχα»: Πιστή στο χειμερινό της ραντεβού, ανοίγει από αυτό το Σαββατοκύριακο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd