Γιατί τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά είναι καλύτερα από τα φρέσκα

Αλλά σύμφωνα με τους διατροφολόγους, αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, τα κατεψυγμένα τρόφιμα μπορεί να είναι ακόμα πιο ωφέλιμα από τα φρέσκα.

Αυτό το άρθρο διερευνά τι λένε οι τελευταίες έρευνες και οι διαιτολόγοι σχετικά με τη θρεπτική αξία, τη διάρκεια ζωής, το κόστος και την ευκολία των κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών έναντι των φρέσκων.

Πώς επεξεργάζονται τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά

Τα κατεψυγμένα προϊόντα συλλέγονται συνήθως στην μέγιστη ωρίμανση (όταν τα επίπεδα θρεπτικών συστατικών είναι υψηλότερα) και στη συνέχεια ζεματίζονται στιγμιαία και καταψύχονται αμέσως για να διατηρηθεί η ποιότητά τους. Το ζεμάτισμα (σύντομο βράσιμο ή μαγείρεμα στον ατμό ακολουθούμενο από ψύξη) βοηθά στην εξόντωση βακτηρίων και στην απενεργοποίηση των ενζύμων που μπορούν να αλλοιώσουν τα τρόφιμα. Από την άλλη σε κάποιες περιπτώσεις προκαλούν μικρές απώλειες σε θρεπτικά συστατικά που είναι ευαίσθητα στη θερμότητα, όπως η βιταμίνη C.

Η κατάψυξη διατηρεί:

 

 

Σε αντίθεση με τις κονσέρβες, τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά είναι συνήθως απαλλαγμένα από πρόσθετα σάκχαρα, νάτριο ή συντηρητικά, καθιστώντας τα μια υγιεινή και καθαρή επιλογή.

Διατροφική σύγκριση ανάμεσα σε κατεψυγμένα και φρέσκα φρούτα και λαχανικά

Θρεπτικό στοιχείο Κατεψυγμένα προϊόντα Φρέσκα προϊόντα (από το κατάστημα, όχι από το χωράφι)
Βιταμίνη C Ελαφρά απώλεια κατά το ζεμάτισμα Μπορεί να υποβαθμιστεί κατά την μεταφορά/αποθήκευση
Φυτικές ίνες Πλήρως διατηρημένες Πλήρως διατηρημένες
Αντιοξειδωτικά Ίδιο ή ανώτερο επίπεδο σε ορισμένα είδη Μπορεί να μειωθεί κατά τη διάρκεια της αποστολής
Μέταλλα (σίδηρος, ασβέστιο, κάλιο) Διατηρούνται πλήρως Διατηρούνται πλήρως
Συνολική πυκνότητα θρεπτικών συστατικών Πολύ καλή Εξαιρετική, μόνο όταν είναι πραγματικά φρέσκα

Τα φρέσκα προϊόντα ταξιδεύουν συχνά σε μεγάλες αποστάσεις και μένουν στην αποθήκευση ή στα ράφια για ημέρες -μερικές φορές, εβδομάδες- οδηγώντας σε υποβάθμιση των θρεπτικών τους συστατικών. Τα κατεψυγμένα προϊόντα «κλειδώνουν» τα μέγιστα θρεπτικά συστατικά λίγο μετά τη συγκομιδή τους.

Τι λένε οι διατροφολόγοι

Μείωση κόστους, ευκολίας και απορριμμάτων

Πότε τα φρέσκα προϊόντα είναι καλύτερα

Συμβουλές για τη σωστή χρήση των κατεψυγμένων προϊόντων

Συχνές Ερωτήσεις

Επεξεργάζονται τα κατεψυγμένα λαχανικά;

 

 

Τα κατεψυγμένα λαχανικά υποβάλλονται σε ελάχιστη επεξεργασία: συνήθως απλώς πλένονται, κόβονται, ζεματίζονται και καταψύχονται. Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από τα κονσερβοποιημένα ή προμαγειρεμένα κατεψυγμένα γεύματα, τα οποία μπορεί να περιέχουν πρόσθετα ή περίσσεια νατρίου.

Ποια είναι τα καλύτερα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά για αγορά;

Οι διατροφολόγοι συστήνουν συχνά:

Μπορούν τα κατεψυγμένα προϊόντα να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους;

Απολύτως. Τα φρούτα και τα λαχανικά —φρέσκα ή κατεψυγμένα— είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες. Η τακτική συμπερίληψή τους στα γεύματά σας μπορεί να υποστηρίξει τον κορεσμό, την πυκνότητα των θρεπτικών συστατικών και τους μακροπρόθεσμους στόχους διαχείρισης βάρους.

Σύνοψη

Η πεποίθηση ότι τα φρέσκα προϊόντα είναι πάντα καλύτερα από τα κατεψυγμένα, είναι ξεπερασμένη. Τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά είναι συχνά εξίσου θρεπτικά, πιο βολικά και πιο οικονομικά, ειδικά όταν τα φρέσκα προϊόντα είναι εκτός εποχής ή αποθηκεύονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Οι διατροφολόγοι συμφωνούν: Εάν οι κατεψυγμένες επιλογές σας βοηθούν να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά με συνέπεια, είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε κάθε υγιεινή διατροφή.

 

 

Πηγές:
health.com
healthline.com
ncbi.nlm.nih.gov
eatright.org
webmd.com

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

πηγή :https://www.giatros-in.gr/giati-ta-katepsygmena-froyta-kai-laxanika-einai-kalytera-apo-ta-freska/