Γιατί πρέπει να πηγαίνουμε τα παιδιά στον παιδικό σταθμό χωρίς τύψεις

Είναι προτιμότερο για ένα μικρό παιδί, του οποίου και οι δύο γονείς εργάζονται, να πηγαίνει στον παιδικό σταθμό, παρά να μένει στο σπίτι, λέει έρευνα που πραγματοποίησε πρόσφατα το London School of Economics σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Οι επιστήμονες, συγκεκριμένα, συμβουλεύουν τις εργαζόμενες μαμάδες να διώξουν τις τύψεις που έχουν αφήνοντας τα παιδιά τους στον παιδικό σταθμό, καθώς έχει πολλά να προσφέρει στην κοινωνικο-συναισθηματική τους ανάπτυξη.

Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί συμπέραναν ότι τα μικρά παιδιά έχουν πολλά να κερδίσουν από τα ερεθίσματα που προσφέρει το περιβάλλουν του παιδικού σταθμού, καθώς οι δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα εκεί, π.χ. η ζωγραφική, τα τραγουδάκια, καθώς και η αλληλεπίδραση με τα άλλα παιδιά, έχουν θετική επίδραση στο παιδί.

Μάλιστα, τα οφέλη αυτά αυξάνονται όσο περισσότερο χρόνο περνά το παιδί σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Όπως είπε χαρακτηριστικά o επικεφαλής της έρευνας Laurence Roope, το μυστικό της καλύτερης ανάπτυξης του παιδιού σε κοινωνικό και ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο, βρίσκεται στη μεγαλύτερη αλληλεπίδραση. «Τα αποτελέσματα της μελέτης μας σκοπό έχουν να πείσουν τους γονείς ότι οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί δεν θα βλάψουν το παιδί τους –αντίθετα, το πιθανότερο είναι ότι θα το ωφελήσουν, μέσα από τις δραστηριότητες στις οποίες θα κληθεί να συμμετέχει», εξήγησε ο ίδιος.

Ο Roope συμπλήρωσε, επίσης, ότι με το υψηλότερο εισόδημα που προσφέρεται στην οικογένεια από δύο εργαζόμενους γονείς, το παιδί μπορεί να συμμετέχει σε καλύτερες δραστηριότητες: «Όταν και οι δύο γονείς εργάζονται, «μπαίνουν» περισσότερα χρήματα στην οικογένεια, και αυτό οδηγεί σε μία μεγαλύτερη οικονομική ασφάλεια και στην δυνατότητα να συμμετέχει το παιδί σε περισσότερες δραστηριότητες. Αυτό, βέβαια, από την άλλη μπορεί να σημαίνει και ότι ο δεσμός μεταξύ γονιού και παιδιού δεν είναι τόσο ισχυρός, ειδικά αν οι γονείς είναι κουρασμένοι ή στρεσαρισμένοι μετά την δουλειά.» Αυτό είναι στο χέρι των γονιών να το προσέξουν.

Καιρός, λοιπόν, να νιώσετε κάποια ανακούφιση, αν αγχώνεστε με την ιδέα του να αφήσετε το παιδί σας σε «ξένα χέρια».

Πηγή: mamamia.com.au &http://www.mama365.gr/31221/giati-prepei-na-phgainoyme-ta-paidia-ston-paidiko.html