TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Παράξενες ειδήσεις

Γιατί ο κρύος και ο ζεστός καφές έχουν διαφορετική γεύση

Ιούν 26, 2020
in Παράξενες ειδήσεις
Γιατί ο κρύος και ο ζεστός καφές έχουν διαφορετική γεύση
Share on FacebookShare on Twitter

Όταν αφήνουμε ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ να κρυώσει, πιθανόν έχουμε παρατηρήσει ότι δεν έχει τόσο καλή γεύση όσο ο αγαπημένος -σε πολλούς από εμάς- κρύος καφές (cold brew). Ούτε και ο ζεστός καφές που ρίχνουμε πάνω σε πάγο για να φτιάξουμε στα γρήγορα ένα υποκατάστατο του κρύου καφέ έχει τόσο καλή γεύση.

Ο ζεστός και κρύος καφές διαφέρουν σε θερμοκρασία και γεύση, ωστόσο οι ερευνητές αρχίζουν να ανακαλύπτουν ακόμη περισσότερες διαφορές.

Ο κρύος καφές είναι νέα τάση και δεν έχει μελετηθεί τόσο εκτεταμένα όσο ο ζεστός καφές, είπε η Νίνι Ράο, καθηγήτρια Χημείας στο Πανεπιστήμιο Τόμας Τζέφερσον στην Φιλαδέλφεια, η οποία μαζί με την συνάδερφό της Μέγκαν Φούλερ, άρχισαν να ερευνούν τον κρύο καφέ.

Οι δυο τους μελέτησαν με ποιόν τρόπο οι μέθοδοι παρασκευής και οι τρόποι με τους οποίους ψήνονται οι κόκκοι καφέ, επηρεάζουν την καφεΐνη, την οξύτητα και τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του αποτελέσματος.

Γιατί λοιπόν ο κρύος και ο ζεστός καφές έχουν διαφορετική γεύση;

Ο κρύος καφές είναι χημεία
«Η παρασκευή καφέ είναι μια πολύ περίπλοκη διαδικασία. Ο ίδιος ο καφές είναι ένα πολύ περίπλοκο ρόφημα», λέει η Ράο. «Όλοι οι παράγονες παρασκευής καφέ – η θερμοκρασία νερού, το μέγεθος του κόκκου, ο χρόνος παρασκευής και ο τύπος του φίλτρου, επηρεάζουν την γεύση του καφέ. Λίγη κατανόηση της χημείας μπορεί να βοηθήσει τους καταναλωτές να βελτιώσουν την γεύση του κρύου καφέ που φτιάχνουν στο σπίτι τους», λέει ο ερευνητής της Ενωσης Specialty Coffee, Πίτερ Τζουλιάνο.

Ο ζεστός καφές έχει υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών
Σύμφωνα με έρευνα του 2018 που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Scientific Reports, ο ζεστός καφές διατηρεί υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών από τον κρύο. Ο τύπος του ψημένου καφέ που επιλέγουμε, καθορίζει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών. Η Ράο λέει ότι ο ζεστός και ο κρύος καφές είχαν παρόμοια αντιοξειδωτικά επίπεδα όταν ήταν ελαφρώς καβουρδισμένοι.

Η θερμοκρασία δημιουργεί πικρία και οξύτητα
Όταν το χλωρογενικό οξύ (CGA) στον άψητο καφέ θερμαίνεται κατά τη διαδικασία ψησίματος, τότε διασπάται σε κινικό και καφεϊκό οξύ, τα οποία έχουν ακόμα πιο έντονη, στυπτική γεύση. Και όσο περισσότερο παραμένει ο καφές στην θερμότητα, τόσο πιο έντονη είναι η γεύση καθώς αναπτύσσονται αυτά τα οξέα. Αυτό σημαίνει ότι ο ζεστός καφές τείνει να έχει περισσότερο πικρή και όξινη γεύση από τον κρύο, ακόμα κι αν παρασκευάζεται από κόκκους.

Τα επίπεδα του καφέ είναι περίπου τα ίδια
Και η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να βελτιώσει την ψυχική εγρήγορση, την μνήμη και την σωματική απόδοση, δηλώνουν οι ειδικοί. Η μεγάλη κατανάλωση καφέ μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, αϋπνία, άγχος ή πεπτικά προβλήματα. Οι μέθοδοι παρασκευής ζεστού και κρύου καφέ δεν επηρεάζουν την ποσότητα καφεΐνης, πιο πολύ την επηρεάζει η ποσότητα νερού που βάζουμε. Το λιγότερο νερό, παράγει ένα φλιτζάνι με περισσότερο, πιο πυκνό καφέ.

Πώς η χημεία μπορεί να βοηθήσει να φτιάξουμε καλύτερο καφέ στο σπίτι
Η αναλογία νερού – καφέ επηρεάζει την ένταση του καφέ και εν τέλει την γεύση του. Για να βρούμε το δικό μας φλιτζάνι, θα πρέπει να πειραματιστούμε με διαφορετικές ποσότητες καφέ και νερού, όπως επίσης και διαφορετικές μεθόδους. Οι ειδικοί τονίζουν ότι το πρώτο και βασικό λάθος που κάνουμε όταν φτιάχνουμε καφέ στο σπίτι είναι η χρήση πολύ λίγου καφέ. Η Ράο προτείνει να χρησιμοποιήσουμε μια κλίμακα για την ζύγιση του καφέ, καταγράφοντας την αναλογία που προτιμούμε και την απαραίτητη χημεία στις μεθόδους παρασκευής του.

Πηγή: Huffingtonpost.gr 

πηγή :https://perierga.gr/2020/06/giati-o-kryos-ke-o-zestos-kafes-echoun-diaforetiki-gefsi/

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Η τεχνητή νοημοσύνη αποκαλύπτει το νούμερο ένα «προειδοποιητικό σημάδι» ότι έρχεται ο Γ’ Παγκόσμιος
Παράξενες ειδήσεις

Η τεχνητή νοημοσύνη αποκαλύπτει το νούμερο ένα «προειδοποιητικό σημάδι» ότι έρχεται ο Γ’ Παγκόσμιος

Μαΐ 7, 2025
Κάναμε λάθος με τον Ουρανό – Μελέτη αποκαλύπτει την αλήθεια
Παράξενες ειδήσεις

Κάναμε λάθος με τον Ουρανό – Μελέτη αποκαλύπτει την αλήθεια

Μαΐ 6, 2025
«Βόμβα» από αρχαιολόγους: Πώς έχτισαν τις Πυραμίδες οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι – Σοκάρει νέα έρευνα
Παράξενες ειδήσεις

«Βόμβα» από αρχαιολόγους: Πώς έχτισαν τις Πυραμίδες οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι – Σοκάρει νέα έρευνα

Μαΐ 5, 2025
Καμπούρες, γαμψά νύχια και μικροί εγκέφαλοι: Έτσι θα μοιάζουν οι άνθρωποι το 2100
Παράξενες ειδήσεις

Καμπούρες, γαμψά νύχια και μικροί εγκέφαλοι: Έτσι θα μοιάζουν οι άνθρωποι το 2100

Μαΐ 4, 2025
Οι Ευρωπαίοι ζούμε περισσότερο από τους Αμερικανούς των ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα
Παράξενες ειδήσεις

Οι Ευρωπαίοι ζούμε περισσότερο από τους Αμερικανούς των ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα

Μαΐ 3, 2025
Μπορούν τα κατοικίδια να κατανοήσουν πραγματικά την ανθρώπινη γλώσσα; Τι λένε οι επιστήμονες
Παράξενες ειδήσεις

Μπορούν τα κατοικίδια να κατανοήσουν πραγματικά την ανθρώπινη γλώσσα; Τι λένε οι επιστήμονες

Μαΐ 2, 2025
Next Post
Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τους αστέγους στα Τρίκαλα χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τους αστέγους στα Τρίκαλα χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Απεβίωσε η Αρετή Τσίγκα

Απεβίωσε η Χαρίκλεια Καρυώτη

Καιρός: Βροχές και άνοδος της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο (χάρτες)

Καιρός: Βροχές και άνοδος της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο (χάρτες)

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd