TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Διατροφή

Γιατί να ΜΗΝ βάζετε ιωδιούχο αλάτι στο νερό για τα μακαρόνια: Τι χημική διεργασία συμβαίνει

Σεπ 16, 2023
in Διατροφή
Γιατί να ΜΗΝ βάζετε ιωδιούχο αλάτι στο νερό για τα μακαρόνια: Τι χημική διεργασία συμβαίνει

Woman cooking spaghetti on stove in kitchen, closeup

Share on FacebookShare on Twitter

Σύμφωνα με μια μελέτη σχηματίζεται μια ένωση που θα μπορούσε να είναι επιβλαβής.

Όταν ρίχνετε τα ζυμαρικά στο βραστό νερό, πιθανότατα δεν σκέφτεστε όλες τις χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν μέχρι να φτάσουν στο πιάτο σας, αλλά σύμφωνα με μια νέα μελέτη, ίσως πρέπει να το κάνετε.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι η διαδικασία που πολλοί από εμάς χρησιμοποιούσαμε πάντα για το μαγείρεμα των ζυμαρικών μπορεί να προκαλέσει ορισμένες δυνητικά ανησυχητικές χημικές αντιδράσεις.

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για το ιωδιούχο αλάτι και το νερό της βρύσης και τι σημαίνει ο συνδυασμός τους για το βράσιμο των ζυμαρικών.

Τι συμβαίνει όταν βράζετε νερό βρύσης με ιωδιούχο αλάτι

Τα δύο βασικά κομμάτια στο μαγείρεμα των ζυμαρικών, που παρουσιάζονται στη νέα μελέτη, είναι το ιωδιούχο επιτραπέζιο αλάτι και το χλωριωμένο νερό της βρύσης.

Όταν βράζετε νερό για ζυμαρικά, πιθανότατα χρησιμοποιείτε απλώς κανονικό νερό βρύσης. Εάν είστε συνδεδεμένοι με τη δημόσια παροχή νερού της πόλης σας, το πιθανότερο είναι ότι το νερό της βρύσης σας είναι χλωριωμένο, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Η προσθήκη αλατιού στο νερό δίνει στα ζυμαρικά την ευκαιρία να απορροφήσουν λίγη από την αλμυρή γεύση καθώς μαγειρεύονται, κάτι που ενισχύει την γεύση του τελικού πιάτου. Το αλάτι που οι περισσότεροι έχουμε για τέτοιες περιπτώσεις είναι πιθανότατα ιωδιούχο. Αυτό σημαίνει ότι έχει προστεθεί ένα βασικό θρεπτικό συστατικό (ιώδιο) για να βοηθήσει στην πρόληψη της ανεπάρκειας ιωδίου.

Το μαγείρεμα των ζυμαρικών σε βραστό χλωριωμένο νερό της βρύσης με προσθήκη ιωδιούχου αλατιού μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό ενώσεων που ονομάζονται ιωδιούχα υποπροϊόντα απολύμανσης (iodo-DBPs).

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η μακροχρόνια κατανάλωση πόσιμου νερού με υψηλές ποσότητες αυτών των υποπροϊόντων μπορεί να συνδέεται με καρκίνους του ορθού και της ουροδόχου κύστης.

Η έρευνα ανέλυσε τον πιο κοινό τρόπο μαγειρέματος στον “πραγματικό κόσμο”

Οι προηγούμενες έρευνες δεν εξέτασαν τις “πραγματικές” συνθήκες μαγειρέματος, δηλαδή τι κάνουν στην πράξη οι περισσότεροι στην κουζίνα του σπιτιού τους σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να συμβαίνει σε συνθήκες εργαστηρίου.

Αυτό προσπάθησαν να πετύχουν οι ερευνητές στην εν λόγω τελευταία μελέτη:

  • Στο πρώτο πείραμα, οι ερευνητές έβρασαν τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία και χρησιμοποίησαν επιτραπέζιο αλάτι με προσθήκη ιωδίου.
  • Στις άλλες δοκιμές, άλλαξαν τις συνθήκες μαγειρέματος και χρησιμοποίησαν διαφορετικά είδη αλατιού (π.χ. αλάτι Ιμαλαΐων) που δεν είχαν πρόσθετο ιώδιο.
  • Για κάθε μέθοδο μαγειρέματος, μέτρησαν τις ποσότητες έξι “δυνητικά τοξικών ενώσεων”, που ονομάζονται ιωδιούχα τριαλομεθάνια στα μαγειρεμένα ζυμαρικά καθώς και στο νερό.

Οι ερευνητές βρήκαν και τις έξι ενώσεις στα μαγειρεμένα ζυμαρικά και στο νερό, αλλά παρατήρησαν επίσης ότι ο τρόπος με τον οποίο μαγειρεύτηκαν τα ζυμαρικά είχε σαφή επίδραση στην συγκέντρωση αυτών των ενώσεων στο τελικό προϊόν.

Πώς συνιστούν οι ερευνητές να μαγειρεύετε τα ζυμαρικά

Οι ερευνητές είπαν ότι αυτές οι απλές συμβουλές μαγειρέματος μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της συγκέντρωσης αυτών των δυνητικά τοξικών ενώσεων που καταλήγουν στα ζυμαρικά σας:

  • Μην σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι, όταν βράζετε τα ζυμαρικά
  • Σουρώστε καλά τα ζυμαρικά από το νερό στο οποίο έβρασαν
  • Αν χρησιμοποιήσετε ιωδιούχο αλάτι, προσθέστε το αφότου βράσουν τα ζυμαρικά
  • Εάν θέλετε να αλατίσετε το νερό των ζυμαρικών σας κατά το βράσιμο, χρησιμοποιήστε αλάτι χωρίς ιώδιο

Μπορείτε να μαγειρέψετε ζυμαρικά σε νερό με ιωδιούχο ή όχι; Τι είπαν οι ερευνητές

Η δρ. Susan Richardson, καθηγήτρια χημείας στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας και εκ των συγγραφέων της μελέτης, είπε ότι ένα εκπληκτικό εύρημα από τα πειράματα ήταν το πόσα iodo-DBPs απορροφήθηκαν (“κόλλησαν”) στα ζυμαρικά σε σύγκριση με το πόσα αποστραγγίστηκαν στο νερό.

“Με εξέπληξε το γεγονός ότι το 70% των iodo-DBPs ‘ξεπλύθηκαν’ στο στραγγισμένο νερό (μόνο το 30% έμεινε στα μαγειρεμένα ζυμαρικά)”, είπε, προσθέτοντας ότι πίστευε ότι τα ζυμαρικά θα απορροφούσαν σχεδόν το 100% των ενώσεων.

Η δρ. Richardson είπε ότι οι λάτρεις των ζυμαρικών δεν χρειάζεται να… πανικοβάλλονται με τα αποτελέσματα της μελέτης.

“Τα επίπεδα των ενώσεων που βρέθηκαν στα ζυμαρικά είναι χαμηλότερα σε σύγκριση με ορισμένα πόσιμα νερά που επηρεάζονται από το ιώδιο”, είπε.

Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, η δρ. Richardson πιστεύει ότι τα iodo-DBPs “προκαλούν ανησυχία”. Σε προσωπικό επίπεδο, η ίδια η δρ. Richardson είπε ότι είναι πιθανό να αρχίσει να χρησιμοποιεί αλάτι μεν, αλλά χωρίς πρόσθετο ιώδιο δε, για να μαγειρεύει ζυμαρικά από τώρα και στο εξής.

“Αν και αυτή η έρευνα έχει ενδιαφέρον, δεν καταδεικνύει κανενός είδους ανθρώπινη αλληλεπίδραση ή βλάβη”, είπε ο δρ. Idrees Mughal, γιατρός με έδρα τη Μ. Βρετανία και μεταπτυχιακό στη διατροφική έρευνα.

Η δρ. Richardson επιβεβαίωσε ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη τις πιθανές επιπτώσεις αυτών των ενώσεων στην υγεία, “καθώς δεν έχουν γίνει ακόμη in vivo τοξικολογικές μελέτες”. Αν και ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης θα μπορούσε να αποτελεί κίνδυνο μακροχρόνιας έκθεσης, απαιτείται παραπάνω έρευνα για την κατανόηση του κινδύνου.

Ο δρ. Mughal είπε ότι εάν ανησυχείτε πραγματικά, ακολουθήστε τις συμβουλές που πρότειναν οι συγγραφείς (βλ. παραπάνω).

Συμπέρασμα

Μέχρι να εξετάσουν οι ερευνητές τα αποτελέσματα της κατανάλωσης αυτών των ενώσεων σε ποσότητες που βρίσκονται σε μια τυπική κατσαρόλα με ζυμαρικά, δεν χρειάζεται να σταματήσετε να τρώτε ζυμαρικά, ούτε να αλλάξετε τον τρόπο μαγειρέματος.

Επίσης, δεν χρειάζεται να ανταλλάξετε το ιωδιούχο αλάτι με αλάτι χωρίς ιώδιο για τα πάντα. Απλά ίσως είναι καλύτερα να μην χρησιμοποιείτε ιωδιούχο αλάτι για το βράσιμο ζυμαρικών.

Αν και θα μπορούσε να συμβάλει σε μια χημική αντίδραση, όταν χρησιμοποιείται για το βράσιμο ζυμαρικών, το ιωδιούχο αλάτι εξακολουθεί να είναι βασική πηγή θρεπτικών συστατικών στη διατροφή μας και βοηθά στην πρόληψη της ανεπάρκειας ιωδίου, μια συνέπεια για την υγεία που είναι γνωστή και υποστηρίζεται από έρευνες.

ΠΗΓΗ: iatropedia.gr

πηγή:https://www.giatros-in.gr/2023/08/13/na-min-vazete-iodioycho-alati-nero-ta-makaronia-ti-chimiki-diergasia-symvainei/

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Τι προσφέρουν στην υγεία μόλις 30 γραμμάρια αμύγδαλα καθημερινά
Διατροφή

Τι προσφέρουν στην υγεία μόλις 30 γραμμάρια αμύγδαλα καθημερινά

Απρ 27, 2025
3 σούπερ-υγιεινά και θρεπτικά φρούτα για να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας διατροφή
Διατροφή

3 σούπερ-υγιεινά και θρεπτικά φρούτα για να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας διατροφή

Απρ 26, 2025
Μαγνήσιο: Η καλύτερη ώρα για να πάρετε το συμπλήρωμα και τι να προσέξετε
Διατροφή

Μαγνήσιο: Η καλύτερη ώρα για να πάρετε το συμπλήρωμα και τι να προσέξετε

Απρ 25, 2025
Οι 15 τροφές με το περισσότερο κάλιο – Πώς υποστηρίζουν την υγεία σας
Διατροφή

Οι 15 τροφές με το περισσότερο κάλιο – Πώς υποστηρίζουν την υγεία σας

Απρ 24, 2025
Γιατί να μην καταναλώνετε τον κουρκουμά με αυτόν τον τρόπο – Χάνετε τα οφέλη του
Διατροφή

Γιατί να μην καταναλώνετε τον κουρκουμά με αυτόν τον τρόπο – Χάνετε τα οφέλη του

Απρ 23, 2025
Τρέξιμο και διατροφή – 8 τρόφιμα και ροφήματα που πρέπει να αποφεύγουμε
Διατροφή

Τρέξιμο και διατροφή – 8 τρόφιμα και ροφήματα που πρέπει να αποφεύγουμε

Απρ 22, 2025
Next Post
Πώς να καθαρίσεις ένα ρόδι σε 5 λεπτά Δίχως να το χαλάσεις και χωρίς να Λερωθείς

Πώς να καθαρίσεις ένα ρόδι σε 5 λεπτά Δίχως να το χαλάσεις και χωρίς να Λερωθείς

Απεβίωσε η Κασσιανή Σακελλαρίου

Απεβίωσε ο Γεώργιος Κουκλάκης

Απεβίωσε η Καλλιόπη Καλαμαρά

Απεβίωσε η Βασιλική Σουλτανά

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd