Γιάννης Κωτούλας: Ο φετινός Μύλος των Ξωτικών θα μείνει αξέχαστος!!!

Τα Τρίκαλα είναι πλέον η πόλη όπου από τον… Αύγουστο μπαίνουμε σε χριστουγεννιάτικο κλίμα. Πια, ο Μύλος των Ξωτικών αποτελεί θεσμό για τους Τρικαλινούς αλλά και τους επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας (τούτο αποδεικνύει άλλωστε το γεγονός ότι τα ξενοδοχεία κι άλλα καταλύματα έχουν κρατήσεις από πολύ νωρίς). Ο 9ος Μύλος των ξωτικών σε λιγότερο από 2 μήνες θα ανοίξει τις πύλες του, για να υποδεχθεί τους χιλιάδες επισκέπτες παρέα με τον «Καρυοθραύστη, τον αγαπημένο ήρωα του γνωστού χριστουγεννιάτικου παραμυθιού. «Τα έμπειρα πλέον συνεργεία μας βρίσκονται σε παραγωγικό οργασμό» μας αναφέρει σε συνέντευξη που μας παραχώρησε, ο Γιάννης Κωτούλας, πρόεδρος της e-trikala που έχει αναλάβει να φέρει εις πέραν το δύσκολο αυτό εγχείρημα κάθε χρόνο.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

«Χρόνο με τον χρόνο η εμπειρία μεγάλωσε, οι ορίζοντες άνοιξαν και αυτό βοηθά στο να παραμείνει ο Μύλος των Ξωτικών στην κορυφή την περίοδο των Χριστουγέννων. Κάθε σεζόν είναι μια νέα αρχή, μια νέα διοργάνωση, μια νέα πρόκληση» επισημαίνει μεταξύ άλλων και προσθέτει «Ο Μύλος των Ξωτικών δεν είναι μόδα, ούτε μια απλή Χριστουγεννιάτικη γιορτή, είναι Θεσμός για την πόλη των Τρικάλων, για την Θεσσαλία αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα. Εύχομαι να έρθει η μέρα του Μύλου για 109η χρονιά, να τον χαίρονται και να τον αγαπούν και οι επόμενες γενιές και να ζήσουν τις μοναδικές εμπειρίες που εμείς ζήσαμε».

Όσο για το εμπορικό ενδιαφέρον; Είναι κάθε χρόνο και μεγαλύτερο «σε σημείο που πρέπει να δυσαρεστήσουμε κάποιους». Αξίζει να σημειωθεί ότι επαγγελματίες από ολόκληρη τη χώρα και από τα νησιά ενδιαφέρθηκαν φέτος να συμμετάσχουν με κάποια εμπορική δραστηριότητα. «Δυστυχώς, δεν μπορούμε να τους δεχθούμε όλους, ο σχεδιασμός και η σταθερή φιλοσοφία μας, θέλει συγκεκριμένα καταστήματα, τόσα όσα χρειάζονται για να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες. Δεν θα θέλαμε σε καμία περίπτωση ο Μύλος να μεταμορφωθεί σε ένα φθηνό παζάρι, αλλά να κρατήσει την ομοιογένεια και την λάμψη του» επισημαίνει ο κ. Κωτούλας ο οποίος υπόσχεται ότι φέτος ο Μύλος των Ξωτικών θα μας μείνει αξέχαστος.

«Ο Μύλος των Ξωτικών αλλά και δεκάδες ευρωπαϊκά προγράμματα που ήδη τρέχουν και θα τρέξουν το επόμενο διάστημα μας δίνουν την δύναμη και την ελπίδα πως η πόλη μας θα ξεχωρίζει και θα λάμπει για αρκετά χρόνια ακόμη»

-Πρόσω ολοταχώς για τον επόμενο Μύλο των Ξωτικών;

Η φετινή διοργάνωση ξεκίνησε την επομένη από την λήξη της προηγούμενης! Ο 9ος Μύλος των ξωτικών είναι πλέον γεγονός και σε λιγότερο από 2 μήνες θα ανοίξει τις πύλες του, για να υποδεχθεί τους χιλιάδες επισκέπτες από ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

-Σταθερά επικεφαλής και μετά την επανεκλογή σου;

-Η εμπιστοσύνη του Δημάρχου στο πρόσωπο μου με τιμά ιδιαίτερα. Έτσι συνεχίζω και σε αυτή τη θητεία ως πρόεδρος της e-Trikala την αναπτυξιακή πορεία της εταιρίας και του Δήμου μας γενικότερα με άξιους και ικανούς συνεργάτες. Ο Μύλος των Ξωτικών αλλά και δεκάδες ευρωπαϊκά προγράμματα που ήδη τρέχουν και θα τρέξουν το επόμενο διάστημα μας δίνουν την δύναμη και την ελπίδα πως η πόλη μας θα ξεχωρίζει και θα λάμπει για αρκετά χρόνια ακόμη.

-Τα συνεργεία σε εγρήγορση;

Τα έμπειρα πλέον συνεργεία μας βρίσκονται σε παραγωγικό οργασμό, και βάζουν τα δυνατά τους για να γίνει ο φετινός Μύλος ακόμη πιο όμορφος και πιο λαμπερός. Οι απαραίτητες εργασίες έχουν ξεκινήσει από το καλοκαίρι με τη διαμόρφωση του πάρκου και συνεχίζουν με την δημιουργία των θεματικών κατασκευών. Υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά μέχρι την ολοκλήρωση και ο χρόνος μας πιέζει, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα είναι όλα έτοιμα και στην ώρα τους.

-Η προηγούμενη εμπειρία σας βοηθάει;

-Φυσικά και η εμπειρία σε ό,τι κι αν κάνεις στη ζωή είναι απαραίτητη. Όταν ξεκινήσαμε με λίγες γνώσεις αντιμετωπίσαμε δυσκολίες, πιστέψαμε όμως σε αυτό το γεγονός και το στηρίξαμε με κάθε τρόπο. Χρόνο με τον χρόνο η εμπειρία μεγάλωσε, οι ορίζοντες άνοιξαν και αυτό βοηθά στο να παραμείνει ο Μύλος των Ξωτικών στην κορυφή την περίοδο των Χριστουγέννων.

-Νέα σεζόν νέο θέμα;

Κάθε σεζόν είναι μια νέα αρχή, μια νέα διοργάνωση, μια νέα πρόκληση. Η φετινή θεματολογία φέρνει την πιο γνωστή και αγαπημένη ιστορία των Χριστουγέννων, τον Καρυοθραύστη. Με αρκετές παραλλαγές και συμβαδίζοντας με την πραγματικότητα του Μύλου. Πιστεύω ότι θα το φετινό μας παραμύθι θα το αγαπήσουν και το ζήσουν όλοι οι επισκέπτες, μέσα σε ένα παραμυθένιο σκηνικό και διασκεδάζοντας με τους δεκάδες ήρωες που θα συναντήσουν.

-Αλήθεια ποιος είναι ο εμπνευστής κάθε χρόνο; Με ποια κριτήρια διαλέγετε το θέμα;

Δεν είναι ο εμπνευστής αλλά Οι εμπνευστές,. Είμαστε μια ολιγομελής ομάδα ανθρώπων, άλλοι από τα πρώτα χρόνια του Μύλου και άλλοι προστέθηκαν αργότερα σε αυτήν, που με έναν τρόπο μαγικό θα έλεγα, επιλέγουμε την θεματολογία κάθε χρόνο. Μην νομίζετε ότι είναι εύκολο, οι ιδέες κάποτε στερεύουν, αλλά η αγάπη που έχουμε όλοι μας για τον Μύλο μας εμπνέει και δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό έτσι ώστε να επιλέξουμε το καλύτερο! Κριτήρια δεν υπάρχουν, σαφώς μεγάλο ρόλο παίζει και η άποψη των επισκεπτών, η εμπειρία μας βοηθά στο να επιλεγεί κάτι που θα μαγέψει μικρούς και μεγάλους, έχοντας ως γνώμονα τις εντυπώσεις που θα μας μεταφέρουν. Άλλωστε αυτοί είναι που μας δίνουν την ‘εντολή’  και την ‘δύναμη’ να συνεχίσουμε και να γινόμαστε καλύτεροι. 

«Δεν θα θέλαμε σε καμία περίπτωση ο Μύλος να μεταμορφωθεί σε ένα φθηνό παζάρι, αλλά να κρατήσει την ομοιογένεια και την λάμψη του»

-Έχουμε δει νεράιδες και ξωτικά, πειρατές και μάγισσες και ταξιδέψαμε σε άλλες χώρες… Ποιο θεωρείτε ότι είναι το πιο επιτυχημένο θέμα μέχρι τώρα; Εκείνο που πραγματικά άρεσε;

Άλλες θεματολογίες άρεσαν πολύ, άλλες λιγότερο, σίγουρα όμως δεν δυσαρεστήσαμε κανέναν επισκέπτη. Ποιος γονιός μπορεί να ξεχωρίσει τα παιδιά του; Έτσι κι εμείς δεν μπορούμε να επιλέξουμε κάτι, μπορεί να συμπαθήσαμε κάποιο λίγο περισσότερο, αλλά όλες οι χρονιές είχαν τη δική τους γοητεία και απέδωσαν καρπούς.

-Μύλος των Ξωτικών για 9η χρονιά… Κάποιοι έλεγαν ότι θα είναι μία μόδα που θα περάσει. Τελικά ήρθε για να μείνει;

Εύχομαι να έρθει η μέρα του Μύλου για 109η χρονιά, να τον χαίρονται και να τον αγαπούν και οι επόμενες γενιές και να ζήσουν τις μοναδικές εμπειρίες που εμείς ζήσαμε. Η μόδα είναι για τους περαστικούς που προσπάθησαν να μας αντιγράψουν και να μας πολεμήσουν αλλά απέτυχαν. Ο Μύλος των Ξωτικών δεν είναι μόδα, ούτε μια απλή Χριστουγεννιάτικη γιορτή, είναι Θεσμός για την πόλη των Τρικάλων, για την Θεσσαλία αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα. Όταν πιστεύεις σε κάτι και το αγαπάς πραγματικά δεν θα σε προδώσει.

«Ο Μύλος των Ξωτικών δεν κόστισε και δεν θα κοστίσει ούτε ένα ευρώ σε κανέναν Τρικαλινό»

-Θα έχουμε εκπλήξεις φέτος;

-Εκπλήξεις πολλές, εκπλήξεις μαγικές. Η εικόνα του Μύλου αλλάζει και οι καινούριες κατασκευές που ετοιμάζονται σας εγγυώμαι ότι θα είναι αντάξιες των προσδοκιών. Ταυτόχρονα η θεατρική ομάδα του Μύλου, μέσα από εντυπωσιακά σόου και εμφανίσεις, θα μαγέψει τον καθένα μας και θα μας κάνει να ζήσουμε και φέτος μαγικές στιγμές στο μεγαλύτερο και εντυπωσιακότερο Χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο.

-Υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον για τον 9ο Μύλο των Ξωτικών;

Κάθε χρόνο και μεγαλύτερο είναι το εμπορικό ενδιαφέρον, σε σημείο που πρέπει να δυσαρεστήσουμε κάποιους. Αξίζει να σημειωθεί ότι επαγγελματίες από ολόκληρη την χώρα και από τα νησιά ενδιαφέρθηκαν φέτος να συμμετάσχουν με κάποια εμπορική δραστηριότητα. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να τους δεχθούμε όλους, ο σχεδιασμός και η σταθερή φιλοσοφία μας, θέλει συγκεκριμένα καταστήματα, τόσα όσα χρειάζονται για να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες. Δεν θα θέλαμε σε καμία περίπτωση ο Μύλος να μεταμορφωθεί σε ένα φθηνό παζάρι, αλλά να κρατήσει την ομοιογένεια και την λάμψη του. 

-Τα οφέλη στην πόλη από τη μεγάλη επισκεψιμότητα είναι δεδομένα και αδιαμφισβήτητα. Οικονομικά ο Μύλος «συμφέρει»;

-Χαίρομαι που το αντιλαμβάνεστε και το επισημαίνετε, τα οφέλη είναι πολλαπλά για τον εμπορικό κόσμο της περιοχής μας και όχι μόνο. Ο Μύλος των Ξωτικών δεν κόστισε και δεν θα κοστίσει ούτε ένα ευρώ σε κανέναν Τρικαλινό. Είναι μια αμιγώς αυτοχρηματοδοτούμενη εκδήλωση, που με ίδια έσοδα καλύπτει και τα έξοδα της. Το όποιο, μικρό πιστέψτε με κέρδος, προκύπτει κάθε χρόνο επενδύεται στην περιοχή και δεν παραμένει στα ταμεία της εταιρίας. Ευτυχώς το καλό όνομα που έχουμε φτιάξει μας βοηθά στο να ξεκινήσουμε κάθε χρόνο, χωρίς χρήματα.

Τέλος θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την συνέντευξη και να σας υποσχεθώ ότι ο φετινός Μύλος των Ξωτικών θα σας μείνει αξέχαστος!