TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Ελλάδα

ΓΙΑΝΝΕΝΑ- Ένας παραδοσιακός τεχνίτης σιδηρουργός,στην Ζίτσα

Δεκ 31, 2017
in Ελλάδα
ΓΙΑΝΝΕΝΑ- Ένας παραδοσιακός τεχνίτης σιδηρουργός,στην Ζίτσα
Share on FacebookShare on Twitter

Τα μυστικά του επαγγέλματος τα έμαθε από τον παππού του και τον πατέρα του

Σε ένα πετρόχτιστο ισόγειο σιδηρουργείο, σε μια γειτονιά της γραφικής Ζίτσας, κοντά στα Γιάννενα, η τέχνη “αλλάζει χέρια” αλλά παραμένει πάντα η ίδια.Εκεί, ο χρόνος έχει σταματήσει τουλάχιστον πέντε γενιές πίσω, το ατσάλι παίρνει μορφή στο χέρι και το αποτέλεσμα, όπως μας εξηγεί ο τεχνίτης σιδηρουργός Θεόφιλος Γιαννόπουλος, είναι “πιο αξιόπιστο”.Ο κ. Γιαννόπουλος είναι ένας μάστορας καλόκαρδος και με χιούμορ.Τα μυστικά του σιδερά τα έμαθε από τον παππού του και τον πατέρα του, στα 15 του χρόνια. Τότε, όπως θυμάται, ζέσταιναν το σίδερο σε πυρακτωμένα κάρβουνα και στη συνέχεια το σφυρηλατούσαν στο αμόνι, για να έχουν το αποτέλεσμα που ήθελαν.Η τέχνη τον γοήτευσε, γιατί μπορούσε να δώσει σχήμα στο ατσάλι, αλλά και να φτιάξει το οποιοδήποτε κράμα χρειαζόταν, ανάλογα με το προϊόν που θα κατασκεύαζαν.
Παρά τα 85 του χρόνια, έχει βλέμμα κοφτερό και χέρι σταθερό, ενώ συνεχίζει με μεγάλο μεράκι καθημερινά να “βγάζει” παραγγελίες.”Ό,τι γίνεται εδώ μέσα, γίνεται με τα χέρια – δουλειά με τα χέρια”, λέει και με καμάρι επιδεικνύει τα εργαλεία του. Είναι αμέτρητα και βρίσκονται τοποθετημένα πάνω σε έναν μεγάλο πάγκο, που είναι μαυρισμένος από τα χρόνια και τη χρήση. Είναι ο ίδιος που χρησιμοποιούσαν ο παππούς και ο πατέρας του και είναι τοποθετημένος στο πιο φωτεινό σημείο – κάτω από το μοναδικό παράθυρο που έχει ο χώρος. Βοηθητικά, χρησιμοποιεί τροχό, αμόνι, ηλεκτροκόληση, ενώ σημαντικός συνεργάτης του είναι η σύζυγος Λαμπρινή.Για να κατασκευάσει μια κλειδαριά, όπως εξηγεί, απαιτούνται τουλάχιστον τρεις ημέρες εργασίας, καθώς γίνεται στο χέρι, ενώ κοστίζει από 100 έως 200 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος και τη λειτουργία της. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η τεχνική δημιουργίας των “παλιακών” κλειδιών, με τη λαβή που μοιάζει με κουλούρι. Κάθε κλειδί έχει μία με δύο ημέρες εργασίας, ανάλογα με το μέγεθος. Η κάθε κλειδαριά είναι διαφορετική, ανάλογα με τη χρήση και την επιθυμία του πελάτη.Το υλικό για την κλειδαριά, δηλαδή το μείγμα του ατσαλιού, το φτιάχνει ό ίδιος και, όπως επισημαίνει, “το βιομηχανικό προϊόν είναι μηχανής, ενώ το χειροποίητο έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη”.Ο κ. Γιαννόπουλος είναι γνωστός, όχι μόνο στην περιοχή της Ζίτσας, αλλά σε όλη την Ήπειρο. Είναι ο παραδοσιακός σιδεράς, ο σπουδαίος τεχνίτης, ο οποίος κατασκευάζει και γεωργικά εργαλεία, όπως τσαπιά, τσεκούρια, σκαλιστήρια. Στο εργαστήρι φτάνουν παραγγελίες, ακόμη και για σωλήνες νερού ή ψησταριές. Όταν φτάσαμε, κρατούσε στα χέρια του ένα σκεπάρνι, που, όπως είπε, χρειάστηκε τέσσερις ώρες για να το κατασκευάσει.
Σε κάθε κουβέντα του, τονίζει πόσο γερά είναι τα προϊόντα που κατασκευάζει και δεν παραλείπει να εκθέτει ό,τι έχει ετοιμοπαράδοτο. Είναι ο μάστορας -ίσως ο μοναδικός στην Ελλάδα- που φτιάχνει τα χειροποίητα “γυφτόκαρφα”, τα μακριά σιδερένια καρφιά που διακοσμούν ξύλινες εξώπορτες. Όταν τον ρωτήσαμε για την ετυμολογία της λέξης, απάντησε ότι ονομάζονται έτσι “γιατί με αυτά σταύρωσαν τον Χριστό”.Το 1971 αναζήτησε μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Ταξίδεψε στη Σουηδία και τη Γερμανία, όπου εργάστηκε ως εφαρμοστής από φρένα. Όμως, δεν είχε άδεια παραμονής, κάτι που δεν άργησε να αποκαλυφθεί και επέστρεψε πίσω στη Ζίτσα – στη σύζυγο και τα δύο μικρά παιδιά του.Ο Θεόφιλος Γιαννόπουλος και η σύζυγός του, η Λαμπρινή, ασχολούνται ως “παραδοσιακοί” κάτοικοι της Ζίτσας και με το αμπέλι τους – παράγουν και το δικό τους σπιτικό τσίπουρο, το οποίο μας προσέφεραν για καλωσόρισμα στο σιδηρουργείο.
πηγή :http://epirusgate.blogspot.gr/2017/12/blog-post_1533.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

 

 

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Καιρός: Κορυφώνεται σήμερα ο καύσωνας – Οι 2 κίνδυνοι που φέρνει μαζί του – Πότε υποχωρεί
Ελλάδα

Καιρός: Κορυφώνεται σήμερα ο καύσωνας – Οι 2 κίνδυνοι που φέρνει μαζί του – Πότε υποχωρεί

Ιούν 27, 2025
ΟΠΕΚΕΠΕ: «Να το φτιάξει, το παιδί είναι δικό μας» – Αποκαλυπτικοί διάλογοι στη δικογραφία
Ελλάδα

ΟΠΕΚΕΠΕ: «Να το φτιάξει, το παιδί είναι δικό μας» – Αποκαλυπτικοί διάλογοι στη δικογραφία

Ιούν 27, 2025
Επιμελητήριο Τρικάλων: Ξεκίνησε η δωρεάν διάθεση ψηφιακών υπογραφών σε κεφαλαιουχικές επιχειρήσεις
Ελλάδα

Πρόοδος με προκλήσεις για την Ελλάδα στην Ψηφιακή Δεκαετία – Στην κορυφή της Ε.Ε. σε 5G, βελτίωση και στον τομέα των υποδομών

Ιούν 26, 2025
Αγωνία τέλος για τους υποψηφίους-Τέλος Ιουλίου οι βάσεις της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Featured

Αγωνία τέλος για τους υποψηφίους-Τέλος Ιουλίου οι βάσεις της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Ιούν 26, 2025
Καιρός: Συναγερμός Μαρουσάκη για το Σαββατοκύριακο – «Έρχονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα»
Ελλάδα

Καιρός: Συναγερμός Μαρουσάκη για το Σαββατοκύριακο – «Έρχονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα»

Ιούν 26, 2025
Ο Πύργος των Αθηνών χάνει τον τίτλο του: Το νέο κτίριο που γίνεται το υψηλότερο της Ελλάδας
Ελλάδα

Ο Πύργος των Αθηνών χάνει τον τίτλο του: Το νέο κτίριο που γίνεται το υψηλότερο της Ελλάδας

Ιούν 25, 2025
Next Post
Πιπεριές γεμιστές με μπιφτέκια και πουρέ

Πιπεριές γεμιστές με μπιφτέκια και πουρέ

ΣΥΡΡΑΚΟ-Ένα διαμάντι φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από πέτρα

ΣΥΡΡΑΚΟ-Ένα διαμάντι φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από πέτρα

Βοηθητικά τα καυτερά φαγητά στον έλεγχο της πίεσης

Βοηθητικά τα καυτερά φαγητά στον έλεγχο της πίεσης

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

http://anilioparkfestival.gr/tickets/http://anilioparkfestival.gr/tickets/
Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd