Γεωργία Κοτρώνη: “Το υγιές στόμα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γενικής μας υγείας”

Με αφορμή την 20η Μαρτίου,η οποία γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας, η οδοντίατρος του Κέντρου Υγείας Φαρκαδόνας αναφέρει:
Το 2024 είναι αφιερωμένο στη στοματική υγεία με κεντρικό σύνθημα «γεια στο στόμα σου!» και με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για την αξία της στοματικής υγείας και την υιοθέτηση μιας πρότυπης φροντίδας για τη στοματική μας κοιλότητα.
Η ανακήρυξη του 2024 ως έτους Στοματικής Υγείας έχει διπλή σημασία, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια απο τον πρώτο εορτασμό έτους στοματικής υγείας το 1994 και 190 χρόνια απο την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των οδοντιάτρων στην Ελλάδα.
Παράλληλα, η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας είναι η πρώτη για την επόμενη τριετία εκστρατεία με ενιαίο κεντρικό τίτλο « Ένα χαρούμενο στόμα είναι…..ένα χαρούμενο σώμα».
Το υγιές στόμα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γενικής μας υγείας, καθώς με αυτό τρώμε,συζητάμε,γελάμε,τραγουδάμε,φιλάμε…..
Σύμφωνα με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία εκτιμάται ότι τα νοσήματα του στόματος επιβαρύνουν πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Στα πλαίσια των φετινών δράσεων του Οδοντιατρικού τμήματος του Κέντρου Υγείας Φαρκαδόνας θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκστρατεία στα σχολεία της περιοχής με στόχο την ενημέρωση μαθητών και εκπαιδευτικών για την ορθή φροντίδα των δοντιών, την πρόληψη νοσημάτων του στόματος και τη σωστή διατροφή.
Παράλληλα θα διανεμηθεί και εκπαιδευτικό υλικό αγωγής στοματικής υγείας και υγιεινής διατροφής για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων.
Είναι μια δράση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα πλαίσια του προγράμματος Αγωγής Υγείας με θέμα: « Δόντια γερά – Στοματική Υγεία και διατροφή».
Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής,το βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και φυσικά η τακτική επίσκεψη στον/στην οδοντίατρο είναι τα σημαντικότερα βήματα για την πρόληψη και ενίσχυση της στοματικής μας υγείας, όπως τόνισε η οδοντίατρος του Κέντρου Υγείας.
Κοτρώνη Γεωργία
Οδοντίατρος Κ.Υγείας Φαρκαδόνας