Γεμιστά με ρύζι και αμπελόφυλλα

Γεμιστά με ρύζι και αμπελόφυλλα…

Υλικα
5 Ντομάτες
5 Κολοκυθάκια χοντρά
2 κολοκυθάκια λεπτά χοντροτριμμένα για την γέμιση.
Δεν βάζω την σάρκα από τα χοντρά που ανοίγω γιατί έχει πολλά υγρά και σποράκια.
2 καρότα ψιλοτριμμένα
1 Πιπεριά σε κύβους
2 μεγάλα κρεμμύδια χοντροκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
40 αμπελόφυλλα
7 κ.σ. ρύζι Καρολίνα
7 κ.σ. κίτρινο ρύζι για πιλάφι
1 κ.σ. ντοματοπελτέ
1 ποτήρι ντοματοχυμό
μερικά φύλλα δυόσμο
μια χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 ποτηράκια του κρασιού ελαιόλαδο
1 κ.γ. ζάχαρη
μπόλικο αλατοπίπερο
2 μεγάλες πατάτες χοντροκομμένες
Εκτέλεση
Πλένουμε και ανοίγουμε τις ντομάτες και τα κολοκυθάκια
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ένα ποτηράκι ελαιόλαδο και αρχίζουμε το σοτάρισμα.
Βάζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά, το κολοκυθάκι, το καρότο.
Τα αφήνουμε να μαραθούν και προσθέτουμε το ρύζι καλά πλυμένο, δεν υπάρχει πρόβλημα που είναι δυο διαφορετικοί τύποι ρυζιού το αποτέλεσμα θα σας δικαίωση.
Συνεχίζουμε με την σάρκα από τις ντομάτες χοντροκομμένη και τον πελτέ ντομάτας λιωμένο σε ένα ποτήρι νερό.
Τέλος ρίχνουμε το αλατοπίπερο την ζάχαρη τον δυόσμο και τον μαϊντανό.
Σβήνουμε την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λιγάκι η γέμιση μας.
Ανοίγουμε το βαζάκι και πλένουμε καλά τα αμπελόφυλλα.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο νερό να πάρει βράση και ρίχνουμε τα φύλλα να ζεματιστούν.
Αν δείτε ότι είναι λιγάκι σκληρά αφήνετε λίγη ώρα παραπάνω τα φύλλα να πάρουν μερικές βράσεις ακόμα.
Τα βγάζετε από το βραστό νερό και τα ρίχνετε σε μια λεκανίτσα με κρύο νερό να πέσει η θερμοκρασία τους και τα στραγγίζετε.
σε ένα μεγάλο ταψί βάζετε στην έξω μεριά τα κολοκυθάκια με τις ντομάτες και στο κέντρο τα ντολμαδάκια.
Στα κενά του υπάρχουν βάζετε χοντροκομμένες πατάτες.
Αλατοπιπερώνετε προσθέτετε τον ντοματοχυμό και το ελαιόλαδο.
Σκεπάζετε τα ντολμαδάκια σας με 3-4 φύλλα να μην σας καούν.
ψήνουμε στους 180 σε αντιστάσεις για 1 1/2 ώρα και δοκιμάζοντας αν είναι ψημένα τα ντολμαδάκια μας.
Αυτή η συνταγή δεν έχει μεγάλες διάφορες με τα κλασικά γεμιστά μου, άπλα εδώ υπαρχει η εξτρά γεύση από τα αμπελόφυλλα.
Γεμιστά της Γιαγιάς μου!
http://giagiamairi.dimosbox.gr/2015/06/gemista-mairh/

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Μαίρη Καρακασίδη ή αλλιώς Γιαγια Μαίρη εν δράση  (τις συνταγές της οποίας μπορείτε να βρείτε και εδώ http://giagiamairi.dimosbox.gr/ και στην σελίδα https://www.facebook.com/%CE%93%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%9C%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B7-%CE%B5%CE%BD-%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7-725351180896546/).