Γέφυρα Καραβόπορου: Ένα διατηρητέο αρχιτεκτονικό μνημείο σχεδόν 120 ετών ξεχασμένο στη λήθη του χρόνου

Η παλιά σιδερένια, τοξωτή γέφυρα του Καραβόπορου βρίσκεται επί του Πηνειού ποταμού και χρονολογείται από το 1902. Παλιά εξυπηρετούσε το δρόμο Τρικάλων-Άρτας κι εγκαταλείφθηκε όταν κατασκευάστηκε άλλη, νέα γέφυρα που χρησιμοποιείται μέχρι τις μέρες μας. Η παλιά αυτή γέφυρα, κατά τα άλλα ανακηρυγμένο διατηρητέο μνημείο, Σήμερα βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, παραδομένη στη φθορά του χρόνου, σαν σκελετός που πάνω της κρέμεται η ιστορία ενός και πλέον αιώνα αυτού εδώ του τόπου.

Της Βιβής Μαργαρίτη

Η γέφυρα του Καραβόπορου αποτελεί μία γέφυρα «κειμήλιο» και μάρτυρα μίας άλλης εποχής. Μία γέφυρα που παραμένει όχι απλά αναξιοποίητη αλλά βρίσκεται στο έλεος της φθοράς του χρόνου και το σημαντικότερο, της αδιαφορίας των αρμοδίων…

Για αυτή έχει γίνει επανειλημμένως λόγος. Πολλές φορές έχουν ακουστεί διάφορα για την αξιοποίησή της, αλλά καμία εκ των ανακοινωθέντων προθέσεων μέχρι σήμερα δεν είχε ουσιαστικό περιεχόμενο καθώς δεν υλοποιήθηκε ουδέποτε κανένα από τα σχέδια και το μόνο βέβαιο είναι ότι η γέφυρα παραμένει ασυντήρητη κι εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες με κίνδυνο ακόμη και να καταρρεύσει

Σήμερα, η γέφυρα βρίσκεται σε άθλια κατάσταση και δείχνει να φτάνει στα όριά της. Κάποιοι κάνουν λόγο για τη στατικότητά της και μάλλον επιβεβαιώνονται, όταν λένε ότι πλέον έχει καταστεί επικίνδυνη αφού η εικόνα της το μαρτυρά αυτό και τούτο γίνεται αντιληπτό ακόμη κι από κάποιον που δεν είναι ειδικός.

Προσπάθειες αξιοποίησης

Μία πρώτη προσπάθεια για την αξιοποίησή της είχε γίνει το 1992 επί δημαρχίας Κωνσταντίνου Παπαστεργίου, οπότε κι ο Δήμος ζητούσε από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ την παραχώρηση της γέφυρας με στόχο την αξιοποίησή της. Το 2009 η γέφυρα ανακηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού. Έκτοτε δεν έχει υπάρξει κανένα νεότερο στην κατεύθυνση της διάσωσης της γέφυρας που μετά την ανακήρυξή της σε διατηρητέο μνημείο ξεχάστηκε και πάλι.

Το 2015 ο δήμαρχος Τρικάλων Δημ. Παπαστεργίου είχε στείλει και σχετική επιστολή προς τον υπουργό Πολιτισμού, ζητώντας να συμπεριληφθεί στο ΕΣΠΑ το έργο συντήρησης και ανάδειξης της ιστορικής μεταλλικής γέφυρας. Στο θέμα παρενέβησαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων οι οποίοι και κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού. Εντούτοις, η διάσωση της γέφυρας παραμένει ζητούμενο.

Σχέδια ανάδειξης

Η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων σήμερα σκοπεύει να προχωρήσει στην ανάδειξη της Γέφυρας Καραβόπορου με τον εξωραϊσμό της. Πρόκειται για ένα σχέδιο που εντάσσεται στο πλαίσιο έργου αντιπλημμυρικής προστασίας. Ένα έργο, προϋπολογισμού 8,2 εκατομμυρίων ευρώ  για την αποκατάσταση βλαβών που προκληθήκαν από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές εκατέρωθεν του Πηνειού ποταμού στην Π.Ε. Τρικάλων. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου περιλαμβάνονται και οι εργασίες αποκατάστασης σε 3 γέφυρες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η Γέφυρα Καραβόπορου,   οι οποίες παρουσιάζουν μεγάλο αρχιτεκτονικό, δομικό  και ιστορικό ενδιαφέρον, για αυτό και έχουν χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως αρχιτεκτονικά μνημεία.

Ειδικότερα οι γέφυρες που περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό αποκατάστασης είναι οι εξής:

-Μεταλλική τοξωτή γέφυρα στη θέσης, της  παλαιάς Εθνικής οδού Τρικάλων-Πύλης

-Λίθινη τοξωτή γέφυρα Σαρακίνας δήμου Καλαμπάκας

-Λίθινη τοξωτή γέφυρα Κεραμιδίου δήμου Φαρκαδόνας

Στις συγκεκριμένες γέφυρες θα γίνουν ενδεικτικά εργασίες  καθαρισμού, αποκατάστασης και ενίσχυσης λιθοδομής, κατασκευής νέων στηθαίων, αρμολογήματος, δημιουργία χώρων θέας, ενίσχυσης βάθρων κ.α. με σεβασμό στη μορφή και τα ιδιαίτερα στοιχεία που τις χαρακτηρίζουν.

Δημοσιευμένο στην εφημερίδα ΈΡΕΥΝΑ