Γεύση Ελλάδας στο Παρίσι
Της Βιβής Μαργαρίτη
Λίγα μόλις βήματα από τον Πύργο του Άιφελ, σ’ ένα ήσυχο στενό της 24 Rue Jean Nicot, μια γνώριμη μυρωδιά μάς τράβηξε σαν αόρατο νήμα. Δεν ήταν άλλη από τη μυρωδιά της ελληνικής κουζίνας – φρέσκο ελαιόλαδο, ρίγανη, ζεστό ψωμί. Το εστιατόριο Apollon μάς υποδέχθηκε με χαμόγελο και την αύρα μιας οικογενειακής ταβέρνας… στο Παρίσι.
Βρεθήκαμε εκεί μετά από πρόσκληση του Τρικαλινού οδοντίατρου Πάνου Τσιάρα (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), ο οποίος διαπρέπει στο Παρίσι και μας μίλησε με ενθουσιασμό για το συγκεκριμένο κατάστημα. Σίγουρα δεν είχε άδικο! Από την πρώτη στιγμή νιώθεις την ατμόσφαιρα ζεστής φιλοξενίας και την αυθεντική ελληνική αύρα να τυλίγει το χώρο.
Στο τραπέζι μας καταφθάνουν ένα-ένα τα πιάτα — μια χωριάτικη με κόκκινες, ζουμερές ντομάτες και χοντροκομμένη φέτα, πασπαλισμένη με ρίγανη. Δίπλα της, τυροπιτάκια που μόλις έχουν βγει από τον φούρνο, χρυσαφένια, αφράτα, που μοσχοβολούν Ελλάδα. Κι έπειτα, γύρος με τζατζίκι, σερβιρισμένος με πατάτες τηγανητές, πίτες και φρέσκια ντομάτα. Γεύσεις Ελλάδας στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.
Έλληνας τρίτης γενιάς
Ιδιοκτήτης του Apollon είναι ο Αριστοτέλης Σταμκόπουλος, Έλληνας τρίτης γενιάς με ρίζες από την Κοζάνη. Η ιστορία της οικογένειάς του ξεκινά δεκαετίες πίσω, όταν ο παππούς του άνοιξε το πρώτο εστιατόριο στο Cartier Latin. Το 1989, όταν η περιοχή άρχισε να φθίνει, μετέφεραν το μαγαζί στη σημερινή του θέση — και από τότε το Apollon έγινε το “δεύτερο σπίτι” των Ελλήνων του Παρισιού, αλλά και Γάλλων που αγαπούν την ελληνική κουζίνα και έρχονται εδώ για να απολαύσουν πιάτα μαγειρεμένα με ελληνικό μεράκι, σερβιρισμένα με χαμόγελο και φιλοξενία που θυμίζει ταβερνάκι σε κυκλαδίτικο νησί.
«Η Ελλάδα είναι πάντα στο μυαλό και στην καρδιά μου. Αγαπώ το Παρίσι γιατί εδώ γεννήθηκα, αλλά δεν ξεχνώ ποτέ την καταγωγή μου. Την κουβαλώ μαζί μου καθημερινά, μέσα από τη δουλειά μου, το φαγητό, τη νοοτροπία» μας λέει ο Αριστοτέλης, με γαλλική ευγένεια κι ελληνική καρδιά.
Έλληνες και Γάλλοι
Ο Αριστοτέλης μάς μιλά για τις ιδιαιτερότητες των Ελλήνων του Παρισιού αλλά και των Γάλλων πελατών του.
«Οι Έλληνες του Παρισιού δεν ξεχωρίζουν από τους Γάλλους. Έχουν ενσωματωθεί πλήρως. Δεν υπάρχει ο ισχυρός δεσμός που βλέπουμε σε άλλες χώρες, όπως π.χ. στο Βέλγιο ή στη Γερμανία» μας εξηγεί
Στο Apollon, οι Έλληνες αναζητούν μια γεύση πατρίδας και οι Γάλλοι τιμούν τη χώρα που αγαπούν μέσα από το φαγητό. Εκείνο που μας εντυπωσίασε: οι Γάλλοι πελάτες χαιρετούσαν στα ελληνικά. «Καλημέρα!», «Ευχαριστώ!» λένε με χαμόγελο. Σαν να έχουν υιοθετήσει κι αυτοί την ελληνική ψυχή, να την έχουν κάνει δική τους.
Ένα Παρίσι που χωράει μέσα του και την Ελλάδα
Και ολοκληρώσουμε το γεύμα μας ήρθαν τα σιροπιαστά. Γαλακτομπούρεκο, μπακλαβάς με τραγανό φύλλο και πλούσια γέμιση, κανταΐφι πλεγμένο με τέχνη και μεράκι και παγωτό. Όλα χειροποίητα, όλα φτιαγμένα με υλικά και συνταγές που θυμίζουν μαμά, γιαγιά, πατρίδα. Φεύγοντας, νιώθουμε πως ζήσαμε μια στιγμή ελληνικής γιορτής – σ’ ένα Παρίσι που χωράει μέσα του και την Ελλάδα.
Αν σχεδιάζετε ταξίδι στο Παρίσι και θέλετε να νιώσετε… λίγο Ελλάδα μακριά από την Ελλάδα, κάντε μια στάση στην Rue Duret 24. Θα πάτε για το φαγητό, θα μείνετε για την αύρα. Και που ξέρετε μπορεί να είσαστε τυχεροί και να συναντήσετε τον διάσημο Έλληνα παρουσιαστή στη Γαλλία, Νίκο Αλλιάγα, μιας κι επισκέπτεται το Apollon συχνά.
📍 Apollon Restaurant
24 Rue Jean Nicot 75007 PARIS
🌐 apollon-paris.fr