Γεύση από Κρήτη στα Τρίκαλα με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Σπύρου Πετρουλάκη “Σασμός” (video)

Κρήτη… Σε αυτόν τον μαγικό τόπο με τις πολλές αντιθέσεις μας ταξίδεψαν οι δεκάδες Τρικαλινοί που παραβρέθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο art café ΣΟΥΙΤΑ στην παρουσίαση του νέου  βιβλίου του Σπύρου Πετρουλάκη με τίτλο «Σασμός». Μία εκδήλωση που διοργάνωσαν οι εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ με το βιβλιοπωλείο Τσιοπελάκος. Την εκδήλωση άνοιξαν χορευτές του Συλλόγου Κρητών Νομού Τρικάλων «ο Ψηλορείτης» με τον βουβό ανωγιανό χορό και την πλαισίωσε μουσικά χορωδία της Μουσικής Σχολής Παπαστάθη. Η πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Ίουλία Σταγάκη, απηύθυνε χαιρετισμό στον συγγραφέα, ενώ για το βιβλίο μίλησαν η φιλόλογος-θεατρολόγος Αθανασία Τσιοτινού, η ραδιοφωνική παραγωγός Μαρίνα Μπαλτά και ο συγγραφέας. Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος Βιβή Μαργαρίτη.Η κρητική βεντέτα αναβίωσε μέσα από τις αναφορές στο βιβλίο. Βεντέτα… Το θυμικό νικά τη λογική. Το φιτίλι της εκδίκησης σπέρνει φωτιά. Σπίτια ολόκληρα ξεκληρίζονται, άνδρες τίμιοι και οικογενειάρχες δολοφονούνται βάναυσα κι απάνθρωπα, γυναίκες μαυροφορούνται, παιδιά ποτίζουν με το αίμα των πατεράδων τους τις αναμνήσεις τους, ζωές καταστρέφονται.

Σασμός… Λέξη που για τους μη μύστες της κρητικής παράδοσης είναι άγνωση. Σημαίνει «Σιαξίματα ή οικογενειακά». Και είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει το αιματοκύλισμα. Μία λέξη που εύκολα βγαίνει από το στόμα αλλά δύσκολα επιτυγχάνεται στην πραγματικότητα.

Τον συντονισμό της παρουσίασης είχε η δημοσιογράφος κα Βιβή Μαργαρίτη, τονίζοντας ότι είναι ένα βιβλίο που σου αφήνει γλυκόπικρη γεύση, ιστορίες που σε συγκλονίζουν και πολύ περισσότερο όταν ξέρεις ότι τα γεγονότα δεν είναι αποκύημα της φαντασίας, αλλά πραγματικά.

Η ραδιοφωνική παραγωγός κα Μαρίνα Μπαλτά στην τοποθέτηση της υπογράμμισε τον «ιδιαίτερο τρόπο γραφής του κ. Πετρουλάκη που δίνει με γλαφυρή εικόνα τα ήθη και έθιμα της Κρήτης» και διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου.

«Πρόκειται για μια περιπέτεια που κόβει την ανάσα με αρχιτεκτονικά δομημένη πλοκή, διανθισμένη με αστυνομικές πινελιές. Κινηματογραφική δράση, δυνατές σκηνές, συνεχείς ανατροπές που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι και την τελευταία σελίδα. Ακόμα και σε ένα θέμα όπως η βεντέτα που δεν είναι και τόσο πρωτότυπο, αφού πολλοί συγγραφείς, και παλιότεροι και σύγχρονοι, έχουν καταπιαστεί με αυτό το θέμα, ο Πετρουλάκης πρωτοτυπεί, διαλέγοντας μια εντελώς διαφορετική οπτική από αυτή που θα μπορούσε να σκεφτεί ο αναγνώστης» τόνισε η φιλόλογος-θεατρολόγος Αθανασία Τσιοτινού ότι

Ο κ. Πετρουλάκης αφιέρωσε το βιβλίο στους ήρωες αλλά και στον αδικοχαμένο σπουδαστή της Γαλακτοκομικής Σχολής Βαγγέλη Γιακουμάκη.

«Σασμός»: Ο νόμος του αίματος μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου