TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Διατροφή

Γαλακτοκομικά: Τελικά βλάπτουν την καρδιά;

Νοέ 1, 2018
in Διατροφή
Γαλακτοκομικά: Τελικά βλάπτουν την καρδιά;
Share on FacebookShare on Twitter

Η συχνή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων έχει συνδεθεί εδώ και αρκετές δεκαετίες με τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, κυρίως λόγω στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλοαγγειακής νόσου και καρκίνου. Αυτή η αρνητική επίδραση των γαλακτοκομικών θεωρείται ότι πηγάζει από τη μεγάλη περιεκτικότητα των προϊόντων αυτών σε βλαβερά κορεσμένα λιπαρά.

Ωστόσο, τα ερευνητικά τεκμήρια που υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία δεν φαίνεται να επαρκούν ώστε να ειπωθεί ότι τελικά τα γαλακτοκομικά δεν είναι ωφέλιμα για την υγεία και επομένως πρέπει να αποφεύγονται.

Νέα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Μόναχο φαίνεται να «δικαιώνουν» εν μέρει τα γαλακτοκομικά, καθώς υποδεικνύουν ότι –με εξαίρεση το γάλα, το οποίο φάνηκε να αυξάνει τις πιθανότητες για στεφανιαία νόσο– η τακτική κατανάλωσή τους συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και συγκεκριμένα από καρδιαγγειακά και εγκεφαλοαγγειακά αίτια (π.χ. έμφραγμα ή εγκεφαλικό).

gala

Με βάση τα ευρήματά τους, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Maciej Banach από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Λοτζ στην Πολωνία, συστήνουν χαλάρωση των συστάσεων για μείωση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων, κυρίως τυριού και γιαουρτιού. Παράλληλα, οι ερευνητές υποστηρίζουν την κατανάλωση γάλακτος με χαμηλά ή και καθόλου λιπαρά, ιδίως για όσους πίνουν συχνά πολύ γάλα.

«Η μετα-ανάλυση που πραγματοποιήσαμε σε 29 πρόσφατες επιστημονικές μελέτες δεν υπέδειξε κάποια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών και των καρδιαγγειακών νοσημάτων ή της πρόωρης θνησιμότητας ανεξαρτήτως αιτίας» αναφέρει ο Banach. «Από την άλλη» προσθέτει ο καθηγητής «εκτενής 20ετής μελέτη σε ενήλικες από τη Σουηδία κατέληξε στο συμπέρασμα πως η μεγάλη κατανάλωση γάλακτος συνδέεται με διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου λόγω καρδιαγγειακής νόσου, μεταξύ των γυναικών».

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, ο Banach και οι συνεργάτες του ανέλυσαν αρχικά στοιχεία που αφορούσαν συνολικά 24.474 ενήλικες, με μέση ηλικία τα 47,6 έτη, και κάλυπταν διάστημα 6,3 ετών κατά μέσο όρο. Την περίοδο αυτή καταγράφηκαν συνολικά 3.520 θάνατοι, μεταξύ των οποίων 827 από καρκίνο, 709 από καρδιά και 228 από εγκεφαλοαγγειακά αίτια.

Η κατανάλωση γαλακτοκομικών συσχετίστηκε με 2% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, ενώ η κατανάλωση τυριού συγκεκριμένα φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο κατά 8%. Όσο για τον κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλοαγγειακά αίτια, η μείωση χάρη στην κατανάλωση γαλακτοκομικών υπολογίστηκε στο 4% και στο 7%χάρη στο γάλα συγκεκριμένα.

Μια δεύτερη μετα-ανάλυση που βασίστηκε σε στοιχεία για 636.726 ανθρώπους και χρονικό διάστημα 15 έτη φάνηκε να επιβεβαιώνει τα παραπάνω ευρήματα, με εξαίρεση το γάλα. Αν και η κατανάλωση γιαουρτιού συσχετίστηκε με 3% μειωμένο κίνδυνοπρόωρου θανάτου ανεξαρτήτως αιτίας, η κατανάλωση γάλακτος φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο κατά 4%.

«Λαμβάνοντας υπόψη την προστατευτική δράση που φαίνεται να έχουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι υπεύθυνοι δημόσιας υγείας θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις τρέχουσες οδηγίες προς το κοινό. Επίσης, καθώς το γάλα φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, συστήνεται η κατανάλωση προϊόντων με χαμηλά ή χωρίς λιπαρά» καταλήγει ο Banach.

πηγή :https://www.onmed.gr/diatrofi/story/369699/galaktokomika-telika-vlaptoyn-tin-kardia

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Οι 15 τροφές με το περισσότερο κάλιο – Πώς υποστηρίζουν την υγεία σας
Διατροφή

Η Νο1 διατροφή για την πρόληψη της οστεοπόρωσης – Ποιες τροφές διατηρούν τα οστά υγιή χωρίς φάρμακα

Απρ 30, 2025
«Είμαι ειδικός στην απώλεια βάρους – Η αλλαγή στο πρωινό για να χάνετε 2 κιλά τον μήνα»
Διατροφή

«Είμαι ειδικός στην απώλεια βάρους – Η αλλαγή στο πρωινό για να χάνετε 2 κιλά τον μήνα»

Απρ 29, 2025
Ο «χυμός του πολεμιστή» που καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση
Διατροφή

Ο «χυμός του πολεμιστή» που καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση

Απρ 28, 2025
Τι προσφέρουν στην υγεία μόλις 30 γραμμάρια αμύγδαλα καθημερινά
Διατροφή

Τι προσφέρουν στην υγεία μόλις 30 γραμμάρια αμύγδαλα καθημερινά

Απρ 27, 2025
3 σούπερ-υγιεινά και θρεπτικά φρούτα για να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας διατροφή
Διατροφή

3 σούπερ-υγιεινά και θρεπτικά φρούτα για να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας διατροφή

Απρ 26, 2025
Μαγνήσιο: Η καλύτερη ώρα για να πάρετε το συμπλήρωμα και τι να προσέξετε
Διατροφή

Μαγνήσιο: Η καλύτερη ώρα για να πάρετε το συμπλήρωμα και τι να προσέξετε

Απρ 25, 2025
Next Post
Αίμα στα κόπρανα: Τι φανερώνει, εκτός από καρκίνο στο παχύ έντερο

Αίμα στα κόπρανα: Τι φανερώνει, εκτός από καρκίνο στο παχύ έντερο

Όχημα χωρίς οδηγό με… μάτια

Όχημα χωρίς οδηγό με… μάτια

Σαν σήμερα το 2008 έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Σταύρος Ξενίδης

Σαν σήμερα το 2008 έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Σταύρος Ξενίδης

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd