Γαλακτομπούρεκο

Από την Κύπρο με αγάπη. Μα συνταγούλα που μου έδωσε η φίλη μου η Δώρα…

Υλικά :

2 λίτρα γάλα

8 αυγά

1 και μισή κούπα σιμιγδάλι χοντρό

1 κιλό ζάχαρη

4 βανίλιες

3 κ.σ. βούτυρο για τη κρέμα

ξύσμα λεμονιού προαιρετικά

750γρ. Φύλλο κρούστας

Υλικά για το σιρόπι:

1 κιλό ζάχαρη αφαιρούμε

1 κούπα

3 ποτήρια νερό

χυμό λεμονιού

1 βανίλια

Εκτέλεση :

Χτυπάμε τα αυγά με ζάχαρη και το σιμιγδάλι και τα ρίχνω στο κρύο γάλα. Βάζω την κατσαρόλα στην φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Τέλος ρίχνουμε βούτυρο και βανίλιες. Από μια πλάκα βούτυρο, αφαιρώ τις 3 κ.σ για την κρέμα και με το υπόλοιπο αλείφουμε τα φύλλα. Ρίχνουμε την κρέμα χλιαρή πάνω στα μισά κάτω φύλλα και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα βουτυρώνοντας ένα ένα. Χαράζουμε ελαφριά και ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς για 45 λεπτά στις αντιστάσεις, να δείτε να πάρει ένα ωραίο χρώμα. Μόλις βγάλουμε το ψημένο γαλακτομπούρεκο το σιροπιάζουμε ( ζεστά και τα δυο). Στην αρχή νόμιζα ότι θα μαλακώσουν τα φύλλα όταν όμως κρύωσε ήταν πολύ τραγάνα. Η δοσολογία είναι για ταψί στο μέγεθος των φύλλων.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Μαίρη Καρακασίδη ή αλλιώς Γιαγια Μαίρη εν δράση  (τις συνταγές της οποίας μπορείτε να βρείτε και εδώ http://giagiamairi.dimosbox.gr/ και στην σελίδα https://www.facebook.com/%CE%93%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%9C%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B7-%CE%B5%CE%BD-%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7-725351180896546/).