Φυσικές συνταγές και tips για απαλά και πλούσια χείλη

Η αλήθεια είναι πως οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά τους χειμερινούς μήνες, δεν είναι οι πλέον ιδανικές για την υγεία της επιδερμίδας μας. Αρκετές από εμάς, ταλαιπωρούμαστε από έντονη ξηροδερμία στην περιοχή των χεριών και μεταξύ άλλων, από «σκασμένα» και ξηρά χείλη, ένα αναμφίβολα ενοχλητικό και συχνά επώδυνο φαινόμενο.

Βλέπετε, οι ρωγμές που δημιουργούνται στην επιφάνεια των χειλιών, συχνά «ανοίγουν» και ματώνουν, ενώ μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε μόλυνση της συγκεκριμένης περιοχής. Το γιατί τα χείλη μας ταλαιπωρούνται αρκετά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό, μιας και αποτελούν τα μόνα όργανα τα οποία δεν διαθέτουν αδένες έκκρισης σμήγματος και συνεπώς, είναι πιο επιρρεπή στην ξηρότητα, σε σύγκριση με άλλα σημεία του σώματος.

Καλό θα ήταν, λοιπόν, την ίδια προσοχή που δίνουμε στο υπόλοιπο σώμα, να δίνουμε στο εξής και στα χείλη μας. Πώς θα το καταφέρουμε; Ακολουθώντας τις συμβουλές που έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω!

Αντικαθιστούμε το κραγιόν με lip balm

Μπορεί το κραγιόν να είναι μία αναπόσπαστη λεπτομέρεια των εμφανίσεών μας, όμως μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με ένα ενυδατικό, χρωματιστό lip balm, το οποίο θα κάνει τα χείλη μας να δείχνουν ζουμερά και σαρκώδη, χωρίς όμως να τα αφυδατώνει. Εάν αισθανθούμε ένα ελαφρύ τσούξιμο ακόμη και με το lip balm, μπορούμε να το αφαιρέσουμε και να εφαρμόσουμε μία μικρή ποσότητα βαζελίνης ή αλόης, μιας και διαθέτουν συστατικά που μπορούν να εξασφαλίσουν την υγρασία στο εσωτερικό των χειλιών.

Καταναλώνουμε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας

Τα ξηρά χείλη είναι σε αρκετές περιπτώσεις ένα «σημάδι» που μας στέλνει ο οργανισμός, για να μας προειδοποιήσει πως χρειάζεται άμεσα ενυδάτωση. Καλό θα ήταν, λοιπόν, ακόμη και αν δεν αισθανόμαστε δίψα, να πίνουμε περίπου οκτώ ποτήρια νερό ημερησίως, καθώς και να καταναλώνουμε πιο πολλά φρούτα και λαχανικά, ώστε να εξασφαλίζουμε την απαραίτητη ποσότητα νερού που χρειάζονται τα ζωτικά όργανα, η επιδερμίδα και τα χείλη μας, για να είναι υγιή.

Αποφεύγουμε να γλείφουμε τα χείλη μας

Μια συχνή κίνηση που κάνουμε κάθε φορά που τα χείλη μας είναι ξηρά, είναι να τα γλείφουμε για να τα ανακουφίζουμε. Και μπορεί προσωρινά να αισθανόμαστε κάπως καλύτερα όμως, στην πραγματικότητα αυτή η «αυτόματη» κίνηση χειροτερεύει το πρόβλημα, αφού μόλις το σάλιο εξατμιστεί από την επιφάνεια των χειλιών, η ξηρότητα επιδεινώνεται. Άλλωστε, αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που μερικές φορές, τα χείλη μας αργούν να αναρρώσουν. Κάθε φορά, λοιπόν, που αισθανόμαστε αυτό το τράβηγμα, μπορούμε να εφαρμόζουμε ένα ενυδατικό lip balm που καταπραΰνει την ενόχληση, χωρίς να την επιδεινώνει.

Εφαρμόζουμε μία σπιτική μάσκα χειλιών και ένα DIY lip scrub

Ένας ακόμη τρόπος για να παρέχουμε στα χείλη μας μία ολοκληρωμένη περιποίηση, είναι να αναζητήσουμε στα ντουλάπια της κουζίνας και τα ράφια του ψυγείου μας, τα υλικά που χρειαζόμαστε για να δημιουργήσουμε μία σπιτική μάσκα ενυδάτωσης. Αναμειγνύοντας σε ένα μικρό μπολ μία κουταλιά της σούπας γιαούρτι, μία κουταλιά μέλι και τον χυμό ενός λεμονιού, θα δημιουργήσουμε μία ευεργετική σπιτική κρέμα, την οποία αργότερα θα απλώσουμε πάνω στα χείλη και θα την αφήσουμε να δράσει για οκτώ με δέκα λεπτά. Έπειτα, θα την ξεπλύνουμε με άφθονο χλιαρό νερό, περνώντας και μία στρώση από το lip balm μας. Στην περίπτωση που τα χείλη μας είναι ιδιαίτερα ξηρά, μπορούμε επίσης να ετοιμάσουμε ένα σπιτικό scrub με καστανή ζάχαρη, λάδι καρύδας και μέλι, ώστε να τους χαρίσουμε μία πιο ομοιόμορφη και λεία όψη.

Ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, ακολουθώντας μία προσεκτική και σχολαστική περιποίηση για τα χείλη μας, η ξηρότητα θα αποτελέσει σύντομα παρελθόν. Το σίγουρο είναι πως, έχοντας πάντα στην τσάντα μας ή πάνω στο γραφείο μας ένα lip balm με ενυδατικούς παράγοντες, θα ξέρουμε τι είναι αυτό που χρειάζεται να κάνουμε, όταν αισθανόμαστε πως τα χείλη μας έχουν αρχίσει να ξεραίνονται.

πηγή :https://www.epithimies.gr/%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%81%CF%86%CE%B9%CE%AC/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%AF%CE%B4%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%8E%CE%BC%CE%B1/fysikes-syntages-kai-tips-gia-apala-kai-ploysia-xeilh