Φτώχεια, ανάγκη, κρυμμένα προβλήματα, κλειστές πόρτες και κοινωνικές δομές

Η κρίση έφερε φτώχεια κι εκείνοι που έχουν ανάγκη βοήθειας στα Τρίκαλα όλο και πολλαπλασιάζονται. Ένα πιάτο φαγητό, φάρμακα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ακόμη και στέγη λείπουν από πολλούς συνανθρώπους μας. Εκκλησία, σύλλογοι και φορείς της πόλης βοηθούν με όποιον τρόπο μπορούν. Σε αυτούς τους φορείς έχουν προστεθεί και οι δομές αντιμετώπισης της φτώχειας που λειτουργούν στο Δήμο Τρικκαίων. Πόσο εύκολα απευθύνονται οι άνθρωποι για βοήθεια σε αυτές τις δομές, τι έχουν περισσότερο ανάγκη;

Της Βιβής Μαργαρίτη


Μιλήσαμε με τους εργαζόμενους των δομών που λειτουργούν μέσω του προγράμματος «Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας στον Δήμο Τρικκαίων» που το υλοποιούν  η «Συνειρμός» αμκε και ο Δήμος. Μας έδωσαν μία εικόνα της ζοφερής πραγματικότητας με τα χιλιάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουν δεκάδες συνάνθρωποι. Μέσω του προγράμματος λειτουργεί το κοινωνικό παντοπωλείο, το κέντρο ημερήσιας φροντίδας, το κοινωνικό εστιατόριο και το κοινωνικό φαρμακείο.

Από δεξιά ο κ. Ζερβός και οι κ.κ. Δεληλίγκα, Ντίνου, Βλαχοθανάση και Ζαραμπούκα

Κέντρο ημερήσιας φροντίδας

Παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα προβλέπει τη βραχεία και ημερήσια φιλοξενία όσων έχουν ανάγκη, εντούτοις, στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας φιλοξενήθηκαν τα χειμώνα και κατά τις νυχτερινές ώρες περί τα δέκα άτομα. Μπορεί ο ξενώνας να μην λειτουργεί βράδυ όμως το χειμώνα με τις παγωνιές φιλοξένησε κόσμο που ήρθε κι από γειτονικές πόλεις όπως η Λάρισα, όπως μας ενημερώνει ο Γιώργος Ζερβός, κοινωνικός λειτουργός. «Κάποιοι άνθρωποι από αυτούς που φιλοξενήθηκαν έχουν ήδη βρει το δρόμο τους και τους παρασχέθηκε η απαιτούμενη βοήθεια, ενώ σε κάποιους άλλους έχει δρομολογηθεί και γίνεται προσπάθεια να βρεθεί μία μόνιμη λύση. Στόχος άλλωστε του προγράμματος δεν είναι η φιλοξενία για λίγες ώρες, αλλά κυρίως η αποκατάσταση αυτών των ανθρώπων μετά» μας λέει.

Εκείνοι που έρχονται κι αναζητούν εδώ καταφύγιο ανήκουν σε πολλές κατηγορίες, άνθρωποι που είναι άστεγοι, άλλοι που έχουν προβλήματα οικογενειακά, άλλοι με ψυχολογικά προβλήματα, ενώ υπάρχουν και οι «νεοάστεγοι» που έχουν προκύψει καθαρά από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. «Εμείς δεν έχουμε τόσες πολλές περιπτώσεις που να αναζητούν τη φροντίδα του Κέντρου για καθαρά οικονομικούς λόγους» μας αναφέρει.

Εκείνο που μας κάνει εντύπωση είναι ότι ένας άνθρωπος που έχει συνηθίσει να ζει στο δρόμο δυσκολεύεται να ακολουθήσει έναν άλλο τρόπο ζωής. «Συνηθίζει και είναι επιφυλακτικός. Δεν θα σου ανοιχτεί τόσο εύκολα. Μπορεί να απλώσεις το χέρι σε κάποιον και να το δει αρνητικά. Ενώ θα υπάρχει λύση για αυτόν να μην τη δεχτεί» εξηγεί ο κ. Ζερβός.

Δεσμοί

Οι άνθρωποι που μένουν εδώ γνωρίζονται μεταξύ τους, δένονται κι έρχονται πολύ κοντά. Οι δυσκολίες τους ενώνουν και τα κοινά προβλήματα δημιουργούν δεσμούς.

Στην αρχή ήταν κάτι ξένο. Ο κόσμος ήταν φοβισμένος, υπήρχε προκατάληψη. Αλλά με το χρόνο εξοικειώθηκαν με την ιδέα και δειλά, δειλά άρχισαν να την εμπιστεύονται. Η προσέγγιση είναι το κλειδί που θα ξεκλειδώσει την επικοινωνία.

Ο όρος άστεγοι χρησιμοποιείται με την ευρύτερη έννοια. «Εδώ δεν συναντάμε άστεγους με τη στενή έννοια του όρου, ανθρώπους δηλαδή που να ζουν σε χαρτόκουτα, όπως συμβαίνει στις μεγάλες πόλεις» μας εξηγεί η Αλεξάνδρα Ζαραμπούκα, κοινωνική λειτουργός, «Εδώ συναντάμε ανθρώπους που διαβιούν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Μπαίνουμε στα σπίτια με κατ’ οίκον επισκέψεις και συναντάμε πραγματικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή».

[quote_box_center]

Κρύβουν την φτώχεια

Εκείνο που συμπεραίνουμε από την κουβέντα που κάνουμε από τους ανθρώπους που λόγω της δουλειάς τους μπαίνουν στα σπίτια (απαιτείται κοινωνική έρευνα) είναι το γεγονός ότι οι Τρικαλινοί κρύβουν τη φτώχεια μέσα στα σπίτια τους, ντρέπονται από τον κοινωνικό τους περίγυρο, προσπαθούν να κρατήσουν το πρόβλημα μέσα σε αυτά.

[/quote_box_center]

Κλειστές πόρτες

Ένα από τα θέματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά οι εργαζόμενοι στις δομές είναι οι κλειστές πόρτες που συναντούν σε πολλές υπηρεσίες στην προσπάθειά τους να επιλύσουν προβλήματα ωφελούμενων. «Δυστυχώς θα πρέπει να περιμένεις, αλλά οι άνθρωποι και τα προβλήματά τους δεν μπορούν να περιμένουν. Το σύστημα είναι τόσο κλειστό και τόσο αυστηρά δομημένο που δεν κοιτά την πραγματική ανάγκη. Το πράγμα κολλάει στη γραφειοκρατία και τα χέρια μας είναι δεμένα. Αναγκαζόμαστε έτσι και κάνουμε κι εμείς τις υπερβάσεις μας…» μας λέει η κ. Ζαραμπούκα.

Κοινωνικό φαρμακείο

Το κοινωνικό φαρμακείο είναι μία ακόμη από τις δομές που λειτουργούν στην παλιά πτέρυγα του νοσοκομείου. Χορηγεί δωρεάν φάρμακα, υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα σε ανασφάλιστους (και κατ’ εξαίρεση σε ασφαλισμένους που είναι οικονομικά αδύναμοι).Η ανταπόκριση του κόσμου σε προσφορά φαρμάκων είναι πάρα πολύ μεγάλη μας λέει η φαρμακοποιός Ελένη Βλαχοθανάση. «Κατά κύριο λόγο τα φάρμακά μας προέρχονται από τους απλούς πολίτες. Βοηθάει ο φαρμακευτικός σύλλογος, έχουμε κάποιες συνεργασίες με εταιρίες, σχολεία όπως το 7ο Γυμνάσιο που κάνει τη μεγάλη εβδομάδα μία δράση στην Ασκληπιού, ένας σύλλογος αδελφοποιημένων πόλεων στη Γερμανία κ.α. Ο κόσμος αφήνει καθημερινά φάρμακα είτε εδώ, είτε στα φαρμακεία της πόλης που μας τα παραδίνουν, ενώ μπορεί κάποιος να τα αφήσει στο κοινωνικό παντοπωλείο ή στο γραφείο διαμεσολάβησης στην Ομήρου 6» αναφέρει.

Τα φάρμακα γίνονται δεκτά ακόμη κι αν το κουτί είναι ανοιγμένο (όχι όμως τα δισκία). Τα φάρμακα ελέγχονται ένα προς ένα ως προς την ημερομηνία λήξης, τακτοποιούνται με βάση τη δοσολογία και προσφέρονται σε εκείνους που τα χρειάζονται.

Κοινωνικό ιατρείο

Το κοινωνικό ιατρείο λειτουργεί κι αυτό παράλληλα στο χώρο των δομών. Οι ειδικότητες που έχουν συχνά ζήτηση είναι οι παιδίατροι, οι παθολόγοι και οι ψυχίατροι οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά. Κλείνεται ραντεβού από το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας και το επισκέπτονται εκείνοι που χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Εδώ έρχονται κυρίως ανασφάλιστα άτομα.

Γραφείο διαμεσολάβησης

Το γραφείο διαμεσολάβησης βρίσκεται στην οδό Ομήρου 6 και είναι ο πρώτος σταθμός που επισκέπτεται κάποιος προκειμένου να του παρασχεθούν κατόπιν υπηρεσίες, όπως μας ενημερώνει η Στεργιανή Δεληλίγκα, ψυχολόγος και υπεύθυνη του γραφείου. Εδώ αρχικά γίνεται μία πληροφόρηση για τις δομές και τα προγράμματα που υλοποιούνται, στη συνέχεια μία διερεύνηση των αναγκών και σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες κατευθύνονται στις δομές. Εκεί συγκεντρώνονται τα δικαιολογητικά κι αναλαμβάνουν την έρευνα οι κοινωνικοί λειτουργεί. «Μετά περνάμε στο δεύτερο κομμάτι που είναι η συμβουλευτική, δίνονται κατευθύνσεις, γίνεται ενημέρωση. Σημαντικό είναι το κομμάτι της επαγγελματικής συμβουλευτικής γιατί μιλάμε για ανθρώπους που μπορεί να έχουν μείνει για καιρό χωρίς δουλειά. Βοηθάμε με τα βιογραφικά, ενημερώνουμε για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται κ.α.» τονίζει. Μάλιστα προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι σήμερα πολλοί από τους ωφελούμενους είναι αναλφάβητοι κι απευθύνονται στο γραφείο ακόμη και για να συμπληρώσουν μία απλή αίτηση.

Κοινωνικό παντοπωλείο

Το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Τρικκαίων παρέχει δωρεάν τρόφιμα και είδη παντοπωλείου, είδη ατομικής υγιεινής, κατεψυγμένα προϊόντα, είδη ένδυσης και υπόδηση, είδη οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια κ.α. σε οικονομικά αδύναμους συμπολίτες, προκειμένου να ωφεληθούν οικογένειες που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους ανάγκες, μας ενημερώνει η κοινωνική λειτουργός της δομής Ειρήνη Ντίνου.

Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 150 και η λίστα αλλάζει κάθε εξάμηνο. Τα προϊόντα προσφέρονται 2 φορές το μήνα κι επιπλέον φορές όταν υπάρχει κάποια έκτακτη ανάγκη.

Όπως μας λέει, το κοινωνικό παντοπωλείο το αγκάλιασαν οι Τρικαλινοί από την πρώτη στιγμή, προσφέρουν προϊόντα και κυρίως είδη ρουχισμού, αλλά κατά κύριο λόγο τα προϊόντα που χορηγεί τα προμηθεύεται μέσω συγκεκριμένων συνεργασιών με επιχειρήσεις της πόλης, μέσω της κινητοποίησης τοπικών συλλογικών φορέων, καθώς κι από τις συνεισφορές πολιτών.

Οι ανάγκες του κόσμου είναι τέτοιες ώστε πέραν των 150 ωφελούμενων που εξυπηρετούνται με το προβλεπόμενο καλάθι για το μήνα, δεκάδες ακόμη απευθύνονται στο κοινωνικό παντοπωλείο για να πάρουν προϊόντα. «Αρκεί μόνο να σας πω ότι τον Απρίλιο, 132 άτομα επιπλέον πήραν προϊόντα για να καλύψουν τις ανάγκες τους με ψωμί ή άλλα τρόφιμα που έχουν ημερομηνία λήξης για παράδειγμα και πρέπει να προωθηθούν» μας λέει.

Για να χορηγήσετε προϊόντα στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου μπορείτε να το επισκέπτεστε ή να τηλεφωνείτε στο 24310-26880.


ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

Να σημειώσουμε ότι το ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ του Δήμου απευθύνεται σε οικονομικά αδύναμους συμπολίτες που κατοικούν σε ακατάλληλα σπίτια, ή σε σπίτια που δεν διαθέτουν τις βασικές υπηρεσίες (ηλεκτρ. ρεύμα, νερό), ή σε σπίτια χωρίς επαρκείς χώρους κλπ.

Παρέχει καθημερινά πρωτοβάθμιες υπηρεσίες Υγείας και προσωπικής υγιεινής, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και πληροφόρηση -ώστε να επιτευχθεί η ενδυνάμωση και να ενισχυθούν οι δυνατότητες κοινωνικής ένταξης των ωφελουμένων του- καθώς και ψυχαγωγία. Για να ενισχύσετε τη λειτουργία του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας του Δήμου, μπορείτε να το επισκέπτεστε στην παλιά πτέρυγα του Νοσοκομείου Τρικάλων, Καρδίτσης 56, στον 1ο όροφο. ή να τηλεφωνείτε στο 24310-25402. Λειτουργεί όλες τις ημέρες της εβδομάδας, από τις 9:00 το πρωί
ως τις 9:00 το βράδυ.


Κοινωνικό Φαρμακείο

Για να χορηγήσετε φάρμακα κλπ υλικά στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου, μπορείτε να το επισκέπτεστε ή να τηλεφωνείτε στο 24310-25600 για να τα παραλάβει από τον χώρο σας το προσωπικό του Φαρμακείου.
Λειτουργεί από Δευτέρα ως Παρασκευή, 9:00 π.μ. – 5:00 μ.μ.


Κοινωνικό παντοπωλείο

Για να χορηγήσετε προϊόντα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, μπορείτε να το επισκέπτεστε ή να τηλεφωνείτε στο 24310-26880, προκειμένου να τα παραλάβει από τον χώρο σας το προσωπικό του. Στη Συνοικία του Αγ. Οικουμενίου, στη διασταύρωση της οδού Μυροφύλλου με τον Περιφερειακό. Λειτουργεί από Δευτέρα ως Παρασκευή, από τις 9:00 το πρωί ως τις 5:00 το απόγευμα. Τηλ. 24310 26880.

————————————————————————————————————

Κοινωνικό εστιατόριο

Το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ του Δήμου Τρικκαίων παρέχει καθημερινά δωρεάν γεύματα -ώστε να εξασφαλίζεται η καθημερινή τους σίτιση- σε οικονομικά αδύναμους συμπολίτες και τις οικογένειές τους.

Για να χορηγήσετε μερίδες φαγητού στο Κοινωνικό Εστιατόριο του Δήμου, παρακαλείσθε να τηλεφωνείτε στο 24310-25400, προκειμένου να τις παραλάβει από τον χώρο σας το προσωπικό του Εστιατορίου.

Στην παλιά πτέρυγα του Νοσοκομείου Τρικάλων, Καρδίτσης 56, στον 1ο όροφο. Λειτουργεί όλες τις ημέρες της εβδομάδας, από τις 9π.μ. ως τις 5μ.μ. Τηλ. 24310 25400.