Φράσεις για την Ημέρα Μαθηματικών στο 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων

Τη Διεθνή Ημέρα των Μαθηματικών και την Παγκόσμια Ημέρα της Μαθηματικής Σταθεράς “π” (≈3,14), που συμπίπτουν την 14η Μαρτίου, τίμησε την Παρασκευή 14-3-2025 το σχολείο μας, με δράσεις, που είχαν σαν στόχο να αναδείξουν την πολλαπλή αξία των Μαθηματικών, όχι μόνο ως «ρίζας» απασών των θετικών επιστημών, αλλά και για ζητήματα της καθημερινότητας στη ζωή των ανθρώπων.Η Παγκόσμια Ημέρα των Μαθηματικών είναι μια ευκαιρία όχι μόνο να αναγνωρίσουμε τη σημασία τους, αλλά και να εμπνευστούμε από την ομορφιά, τη «μαγεία», τη δημιουργικότητα και τη δύναμή τους.
Μαθητές και μαθήτριες της Β’ τάξης, με την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους κ. ΠαπαΪωάννου Ευαγγελίας (Μαθηματικού), ενημερώθηκαν και ασχολήθηκαν με το σημαντικό, άρρητο και υπερβατικό αριθμό «π» (≈3,14), ο οποίος εκφράζει τον λόγο της περιφέρειας ενός κύκλου προς τη διάμετρό του.
Συγκεκριμένα πραγματοποίησαν δράσεις, όπως το σχηματισμό με θρανία και τσάντες του γράμματος ‘’π’’, εύρεση αρκετών ψηφίων από τα άπειρα ψηφία αυτού του άρρητου αριθμού και αναλύοντας τη χρήση του π στην επίλυση διάφορων μαθηματικών προβλημάτων και προβλημάτων της ζωής μας.

Δράσεις μαθητών της Γ’ τάξης – Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Μαθηματικός)

Η 14 Μαρτίου επιλέχτηκε ως η ημερομηνία για την Παγκόσμια Ημέρα των Μαθηματικών διότι, σε πολλές χώρες, είχε ήδη καθιερωθεί ως η ημέρα για τη μαθηματική σταθερά π, τον άρρητο αυτό αριθμό που δεν τελειώνουν τα ψηφία του και ισούται με τον λόγο της περιφέρειας(από αυτή τη λέξη προήλθε και η ονομασία) ενός οποιουδήποτε κύκλου προς τη διάμετρό του .Ο λόγος αυτός κατά προσέγγιση ισούται με 3,14. Η ημέρα του π καθιερώθηκε το 1988 στις ΗΠΑ. Η ημερομηνία επιλέχτηκε επειδή, εάν η ημερομηνία γραφεί με αριθμούς (3.14) αντιστοιχεί στην προσέγγιση του π. Στις ΗΠΑ η μορφή των ημερομηνιών είναι Μήνας/Ημέρα/Έτος. Η ημερομηνία προτάθηκε από τον Φυσικό Λάρι Σω και στις 12 Μαρτίου 2009, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ αναγνώρισε την 14η Μαρτίου ως Εθνική Ημέρα του π. Ο αριθμός π έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί, βρίσκεται σε διάφορες αναλογίες και σχέσεις, σε φυσικούς κύκλους όπως είναι οι πλανήτες, τα φεγγάρια, οι ομόκεντροι κύκλοι στο νερό και σε άλλα φυσικά φαινόμενα.
Επίσης στη 14η Μαρτίου του 1879 γεννήθηκε στο Ουλμ της Γερμανίας, ο διάσημος Φυσικός Άλμπερτ Αϊστάιν, ο οποίος βραβεύτηκε με το Νόμπελ Φυσικής το 1921 για το Φωτοηλεκτρικό φαινόμενο. Την ίδια ημερομηνία 14 Μαρτίου του 2018 απεβίωσε και ο Στίβεν Χόκινγκ, ο Άγγλος θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος, συγγραφέας, γνωστός μεταξύ των σημαντικών επιστημονικών εργασιών του για τις “μαύρες τρύπες”.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στα σχολεία γίνονται διάφορες δράσεις για τον εορτασμό του αριθμού π και της Παγκόσμιας Ημέρας των Μαθηματικών.
Η μαθηματικός Αναγνωστοπούλου Αθανασία που διδάσκει στη Γ’ τάξη πραγματοποίησε με τη βοήθεια των μαθητών/τριών της τις παρακάτω δράσεις:

Κάποιες άλλες ομάδες μαθητών/τριών των ίδιων τμημάτων συγχρόνως, χρησιμοποιώντας το διαδικτυακό εργαλείο αναζήτησης, έψαξαν να βρουν την ημερομηνία γέννησής τους μέσα στο πρώτο ένα εκατομμύρια ψηφία του π και άλλοι έπαιξαν με τον πύργο του Ανόι και με μια παραλλαγή του, χρησιμοποιώντας 4 τετράγωνα διαφορετικού μεγέθους με σκοπό (τηρώντας τους κανόνες του παιχνιδιού) να τα μεταφέρουν από το ένα μέρος στο άλλο πάνω στην επιφάνεια του θρανίου τους.

Γαρδίκα Δώρα, Γιαννούλα Στελλίνα, Καραλή Χρύσα, Καλαμπάκα Ευαγγελία, Λαζαρίδου Άννα, Μαργαρίτη Εβίτα, Μαργαρίτη Μαρία, Μάντζιου Νικολίνα, Μπάλτου Μαρία,