Φωτογραφική ξενάγηση στο εσωτερικό του ανακαινισμένου Ρολογιού του Φρουρίου Τρικάλων

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο εσωτερικό του Ρολογιού του Φρουρίου των Τρικάλων, ενός ρολογιού που αποτελεί εδώ κι αιώνες το σύμβολο της πόλης. Πλέον, οι Τρικαλινοί και οι επισκέπτες μπορούν να το επισκέπτονται και να γνωρίσουν την ιστορία της πόλης μέσα από φωτογραφικό υλικό που εκτίθεται.

Της Βιβής Μαργαρίτη

«Ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση του εσωτερικού χώρου του Ρολογιού κι αναδείχτηκε η ιστορία των Τρικάλων μέσα από συλλεκτικές φωτογραφίες και ιστορικές αναφορές. Το έμβλημα της πόλης περιμένει τους επισκέπτες του!» αναφέρει η αντιδήμαρχος Ντίνα Δήμα.

Εργασίες

Οι εργασίες που έγιναν αφορούν όλα τα κομμάτια όπως είναι ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, βάψιμο, συντήρηση της εσωτερικής σκάλας, των πατωμάτων κ.α.

Έκθεση φωτογραφίας

Στόχος της δημοτικής αρχής δεν ήταν μόνο να ανακαινιστεί ο χώρος αλλά και να λειτουργήσει ως εκθεσιακός χώρος με μνήμες του παρελθόντος. «Όταν πήραμε την απόφαση να ανακαινίσουμε το εσωτερικό του Ρολογιού η πρώτη σκέψη μας ήταν να βρούμε φωτογραφικό υλικό. Έτσι, ήρθα σε επικοινωνία με τον δημοσιογράφο-συλλέκτη Σωτήρη Κύρμπα ο οποίος έχει ένα μεγάλο συλλεκτικό αρχείο φωτογραφικού υλικού, αλλά και καρτ ποστάλ των Τρικάλων Αποφασίσαμε παράλληλα με την ανακαίνιση να λειτουργήσει ένας εκθεσιακός χώρος. Δέχθηκε να παραχωρήσει το υλικό το οποίο ταξινομήθηκε χρονολογικά  και σήμερα εκτίθεται στο εσωτερικό του Ρολογιού» εξηγεί.

80 φωτογραφίες

Το αρχειακό φωτογραφικό υλικό και τα καρτ ποστάλ της συλλογής του Σωτήρη Κύρμπα είναι ανεξάντλητο. Εντούτοις, λόγω στενότητας χώρου χρησιμοποιήθηκαν περί τις 80 φωτογραφίες και καρτ ποστάλ που δείχνουν παραστατικά την εξέλιξη των Τρικάλων από το 1883 μέχρι την δεκαετία του ’80.

Το αρχειακό αυτό υλικό συνοδεύεται από κείμενα τα οποία επιμελήθηκε o  δημοσιογράφος-φιλόλογος και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του Δήμου Τρικκαίων Θανάσης Μιχαλάκης.

Ανοικτό-ώρες λειτουργίας

«Πλέον το Ρολόι του Φρουρίου είναι επισκέψιμο, είναι προσβάσιμο, είναι ένα σημείο αναφοράς για την πόλη μας» αναφέρει η κ. Δήμα. Η είσοδος είναι δωρεάν και οι ώρες λειτουργίας από τις 8 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα.

Στόχος

«Ο στόχος μας είναι η ανάδειξη περισσοτέρων μνημείων της πόλης μας. Θέλουμε δηλαδή η πόλη μας να συνεχίσει να είναι το ίδιο επισκέψιμη, όπως ξεκίνησε από το χριστουγεννιάτικο πάρκο του Μύλου των Ξωτικών. Η πόλη μας αυτό το διάστημα είναι τουριστικός προορισμός, είναι επιλογή οικογενειών και σχολικών εκδρομών κι αν μη τι άλλο θέλουμε να πετύχουμε αυτό να συμβαίνει κι όλες τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου κι όχι μόνο το χειμώνα. Έτσι, αναζητούμε τρόπους ώστε η πόλη μας να είναι υψηλά στην προτίμηση των επισκεπτών και των τουριστών αλλά και των ίδιων των Τρικαλινών» επισημαίνει η κ. Δήμα.

Το Ρολόι του Φρουρίου

Στην ανατολική πλευρά του φρουρίου οι Τούρκοι έστησαν στα μέσα του 17ου αι. το  μεγάλο ρολόι. Ο πύργος του Ωρολογίου των Τρικάλων, όπως και αυτός της Λάρισας είναι από τους παλαιότερους γνωστούς στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ