Φωτεινή Αναστασίου: «Οι νέοι χρειαζόμαστε αλήθειες. Οι αυταπάτες ήταν λάθος μιας προηγούμενης γενιάς»

Η συντονίστρια του PES Activists – Τρίκαλα μας παρουσιάζει την ομάδα ακτιβιστών, τους σκοπούς, τους στόχους και τη δράση της


«Οι ακτιβιστές του Ε.Σ.Κ. ήρθαμε στα Τρίκαλα για να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και δράσεις με στόχο την στενότερη επαφή της Ευρώπης με τους πολίτες» λέει


Πριν από λίγο καιρό και μετά από την ίδρυση δέκα περιφερειακών ομάδων μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, οι πολιτικοί ακτιβιστές του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ίδρυσαν ομάδα και στα Τρίκαλα.  Οι PES Activists- Trikala αποτελούν την νέα προσθήκη στην οικογένεια των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών που αριθμούν ήδη πάνω από 200 ομάδες σε όλη την Ευρώπη με χιλιάδες ενεργών μελών που διέπονται από τις αρχές και τις αξίες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλισμού.

Στόχος των πολιτικών ακτιβιστών του  PES είναι η μεταφορά και η επικοινωνία των πολιτικών πρωτοβουλιών του PES στην τοπική κοινωνία αλλά και στην διάδοση των αρχών και των αξιών της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα μέσα από την κοινωνική συμμετοχή τους μεταφέρουν τα προβλήματα, τις ανησυχίες αλλά και τις προτάσεις των πολιτών στις Βρυξέλλες συνδέοντας τον πολίτη με την πολιτική παραγωγική διαδικασία.

Συναντήσαμε τη συντονίστρια του PES Activists – Τρίκαλα Φωτεινή Αναστασίου από την οποία ζητήσαμε να μας κατατοπίσει σχετικά με την ομάδα ακτιβιστών, τους σκοπούς και τους στόχους της, καθώς επίσης και τη δράση της.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

Τη Φωτεινή Αναστασίου, παρά το νεαρό της ηλικίας της, την έχουμε δει να συμμετέχει ενεργά στην πολιτική ζωή του τόπου ως υποψήφια βουλευτή νομού Τρικάλων με την Δημοκρατική Συμπαράταξη στις εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015 και σε άλλες θέσεις. «Πιστεύετε ότι οι νέοι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα;» τη ρωτήσαμε. «Κάθε γενιά οφείλει να κρατάει τα καλά της προηγούμενης. Όπως και κάθε γενιά που βρίσκεται αντιμέτωπη με προβλήματα που δημιούργησε η προηγούμενη γενιά καλείται να τα επιλύσει. Δεν έρχεται μια γενιά για να αλλάξει τα πάντα, αυτό είναι ισοπεδωτικό (…) Οι νέοι χρειαζόμαστε αλήθειες. Στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα, στον τρόπο που τα ερμηνεύουμε και στον τρόπο που τα επιλύουμε. Οι αυταπάτες ήταν λάθος μιας προηγούμενης γενιάς» μας απαντά.


-Τί είναι η ομάδα ακτιβιστών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος;

-Οι PES Activists φιλοδοξούν να φέρουν σε επαφή και αλληλεπίδραση τους πολίτες με την Ευρώπη και να αναδείξουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες, αναζητώντας λύσεις σε επίπεδο ενωσιακό.

Οι ακτιβιστές του Ε.Σ.Κ. ήρθαμε στα Τρίκαλα για να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και δράσεις με στόχο την στενότερη επαφή της Ευρώπης με τους πολίτες. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, η ανοιχτή σκέψη των ανθρώπων, η ανάγκη για αλλαγή και νέες ευκαιρίες στο πλαίσιο της Ένωσης καθιστούν την νέα προσπάθεια σημαντικό βήμα για την χάραξη του δικού μας αύριο. Οι ακτιβιστές των Τρικάλων θα αποτελέσουν παράλληλα εκπρόσωποι του Ε.Σ.Κ. στην περιοχή, αλλά και εκπρόσωποι των Τρικάλων στην οικογένεια των ευρωπαίων σοσιαλιστών και δημοκρατών.

Ως εκπρόσωποι των Τρικάλων στο Ε.Σ.Κ. οφείλουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα και τις ανάγκες της περιοχής, να συν-διαμορφώσουμε με την τοπική κοινωνία το πλάνο της ευρωπαϊκής πορείας της περιοχής μας, να αναδείξουμε την ανέκφραστη δημιουργικότητα των νέων. Η ομάδα των Τρικάλων συμμετέχει στην πανελλήνια ομάδα ακτιβιστών και παίρνει ενεργό μέρος στις δράσεις των υπόλοιπων ομάδων (Κρήτης, Σπάρτης, Αθήνας, Πειραιά, Ξάνθης, Καλαμάτας, Θεσσαλονίκης, Κομοτηνής, κ.α.).

-Εσείς έχετε την ευθύνη της ίδρυσης και του Συντονισμού της ομάδας των PES Activists στα Τρίκαλα;

-Ναι, είχα την πρωτοβουλία σύστασης του δικτύου PES Activists στα Τρίκαλα. Εκτιμώντας την μέχρι τώρα πορεία των PES Activists και σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο δέχθηκα την πρόταση να αναλάβω τον συντονισμό του δικτύου στον νομό μας. Ο τρόπος παρέμβασής τους και η δημιουργία πολιτικής χάραξης ήταν έως τώρα τέτοιος που θεώρησα ότι η πρότασή αυτή ήταν μια εξαιρετική πρόκληση.

-Υπήρξε ενδιαφέρον μέχρι σήμερα;

-Το δίκτυο Τρικάλων έχει ήδη συσταθεί και τα ιδρυτικά του μέλη είναι: η Φωτεινή Αναστασίου (Συντονίστρια), ο Στέφανος Βαβύλης, ο Γιώργος Γάτσιος, ο Hus Fayez, ο Γιώργος Καρκανιάς, ο Γιώργος Μανώλης, ο Γιώργος Μπάκος, ο Αχιλλέας Οικονόμου και η Μαρία Παπαστεργίου. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη καθώς πρόκειται για μια εξαιρετική ιδρυτική ομάδα που μπορεί να ενεργήσει συνεργατικά και να προωθήσει με δημιουργικό τρόπο τα ζητήματα της περιοχής μας. Επιπλέον, η ομάδα μας έχει καταφέρει να συνθέσει τις διαφορετικές απόψεις. Θεωρώ ότι έχουμε όλες τις δυνατότητες να παράξουμε έργο, να προωθήσουμε τις ιδέες και αξίες του ΕΣ.Κ. αλλά και να προωθήσουμε ζητήματα της ευρύτερης περιοχής μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Ως εκπρόσωποι των Τρικάλων στο Ε.Σ.Κ. οφείλουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα και τις ανάγκες της περιοχής, να συν-διαμορφώσουμε με την τοπική κοινωνία το πλάνο της ευρωπαϊκής πορείας της περιοχής μας, να αναδείξουμε την ανέκφραστη δημιουργικότητα των νέων»

-Σχεδιάζετε στο εγγύς μέλλον κάποιες δράσεις σε τοπικό επίπεδο;

Ο τρόπος προώθησης των ιδεών των PES activists είναι κατεξοχήν μέσα από δράσεις. Είμαστε, λοιπόν, στην φάση ανταλλαγής απόψεων για τις μελλοντικές μας δράσεις. Αρχικά θα γίνει μια εκδήλωση γνωριμίας του κοινού των Τρικάλων με τους PES activists. Η εκδήλωση αυτή πρόκειται να ανακοινωθεί σύντομα.

Αντιπροσωπεία των PES Activists Ελλάδας στο Συμβούλιο του PES στην Λισαβόνα με τον Sergei Stanishev (πρόεδρο του PES)

-Που μπορούν να σας βρουν όσοι ενδιαφέρονται;

-Όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τους PES Activists μπορούν να ξεκινήσουν με την ιστοσελίδα μας www.socialdemocrats.gr όπου θα βρουν πλούσιο υλικό για τις ιδέες και αξίες μας και τις δράσεις του PES και για την κοινοβουλευτική ομάδα S&D στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επιπλέον, υπάρχει η σελίδα μας στο facebook https://www.facebook.com/pesTRIKALA/ όπου αναρτάται ενημερωτικό υλικό και φυσικά μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί μας και στο email pestrikala@gmail.com. Όσοι το επιθυμούν μπορούν να γίνουν μέλη της ομάδας PES Trikala με μια απλή εγγραφή τους. Όλα τα απαραίτητα στοιχεία βρίσκονται σε αυτόν τον σύνδεσμο: http://www.socialdemocrats.gr/index.php/pesregister/. Ιδιαίτερο κάλεσμα θα ήθελα να απευθύνω και στις γυναίκες που θα ήθελαν να εγγραφούν μέλη των PES Activists, τονίζοντας πως το PES Women είναι από τα πιο δραστήρια τμήματά μας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Το δίκτυο Τρικάλων έχει ήδη συσταθεί και τα ιδρυτικά του μέλη είναι: η Φωτεινή Αναστασίου (Συντονίστρια), ο Στέφανος Βαβύλης, ο Γιώργος Γάτσιος, ο Hus Fayez, ο Γιώργος Καρκανιάς, ο Γιώργος Μανώλης, ο Γιώργος Μπάκος, ο Αχιλλέας Οικονόμου και η Μαρία Παπαστεργίου.

-Σας έχουμε δει να συμμετέχετε ενεργά στην πολιτική ζωή του τόπου ως υποψήφια βουλευτής νομού Τρικάλων με την Δημοκρατική Συμπαράταξη στις εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015 κι από άλλες θέσεις. Πιστεύετε ότι οι νέοι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα;

Κάθε γενιά οφείλει να κρατάει τα καλά της προηγούμενης. Όπως και κάθε γενιά που βρίσκεται αντιμέτωπη με προβλήματα που δημιούργησε η προηγούμενη γενιά καλείται να τα επιλύσει. Δεν έρχεται μια γενιά για να αλλάξει τα πάντα, αυτό είναι ισοπεδωτικό.

Στην ίδια βέβαια γενιά υπάρχουν ούτως ή άλλως διαφορετικοί άνθρωποι, με διαφορετικές πεποιθήσεις και διαφορετικές πολιτικές θέσεις. Επομένως, συμφωνώ με την γενική τοποθέτηση πως οι νέοι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα, ίσως και εξ ορισμού, όμως θα πρέπει να ορίζει ο καθένας προς τα πού θέλει να κατευθύνει την όποια αλλαγή. Για παράδειγμα, η μέχρι τώρα κατεύθυνση του κ. Τσίπρα είναι γενική μεταβολή μιας κατάστασης χωρίς όμως να μας έχει δείξει ότι αυτή θα επιτευχθεί μέσα από αλήθειες. Το αντίθετο συνέβη: μας έδειξε ότι ο δρόμος που είχε προδιαγράψει βασίστηκε στον λαϊκισμό και πλέον η διακυβέρνησή του κάνει απλή διαχείριση αυτού του λαϊκισμού. Άλλωστε, συγκυβερνά με τον κ. Καμμένο που έχει ως λάβαρο της πολιτικής του τον εθνολαϊκισμό.

Συμβούλιο του PES στην Λισαβόνα, 1-2 Δεκεμβρίου. Στο κέντρο της φωτογραφίας ο Jeremy Corbin, ο Antonio Costa και ο Sergei Stanishev

Δεν είναι τυχαίο ότι οι PES Activists Ελλάδας κατά την διάρκεια του Συμβουλίου του PES που έγινε στην Λισαβόνα 1-2 Δεκεμβρίου, εκθέσαμε στον κ. Μοσκοβισί τον έντονο προβληματισμό μας για την παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο δείπνο των σοσιαλιστών ηγετών. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που οι PES Activists αντιδρούμε στην προσέγγιση του κ. Τσίπρα στο PES. Το καλοκαίρι του 2016 είχαμε διενεργήσει καμπάνια με τίτλο «#PESAlexit ΕΔΩ και ΤΩΡΑ!» ζητώντας να μην γίνει δεκτή η προσέγγισή του στην πολιτική οικογένεια των  Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μέρος της Σοσιαλδημοκρατίας και ούτε μπορεί να γίνει. Προκαλεί, λοιπόν, μια κάποια εντύπωση η εμμονή του κ. Τσίπρα να θέλει να είναι παρατηρητής στις συνεδριάσεις μιας άλλης πολιτικής δύναμης. 

Οι νέοι χρειαζόμαστε αλήθειες. Στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα, στον τρόπο που τα ερμηνεύουμε και στον τρόπο που τα επιλύουμε. Οι αυταπάτες ήταν λάθος μιας προηγούμενης γενιάς.


Βιογραφικό

Η Φωτεινή Αναστασίου γεννήθηκε το 1981 στα Τρίκαλα. Είναι Διδάκτωρ Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής. Είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου και μέλος της επιστημονικής ομάδας του Εργαστηρίου Δίγλωσσης Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Hertfordshire Γλωσσολογία (ΒΑ) και στο Πανεπιστήμιο του Surrey Μετάφραση (ΜΑ). Το ερευνητικό της έργο που εστιάζεται στην Αγγλική ως τρίτη γλώσσα και στους πολύγλωσσους ομιλητές έχει παρουσιασθεί και δημοσιευθεί σε διεθνή συνέδρια, συλλογικούς τόμους και περιοδικά. Έχει εργαστεί στην δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση ως καθηγήτρια Αγγλικής γλώσσας και ως Επιστημονικός Συνεργάτης σε ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και στην Βουλή των Ελλήνων.

Από το 2010 – 2012 έκανε την δημοσιογραφική παραγωγή της εκπομπής «Οι Κυριακές του Πολιτισμού» του Γιώργου Λιάνη στον Real Fm. Από το 2013 συνεργάζεται με τον Σπύρο Μερκούρη σε πολιτιστικά προγράμματα και εκδηλώσεις, και είναι μέλος του Δ.Σ. της ΜΚΟ «Ορίζοντες – Πολιτιστικές και Ανθρωπιστικές Δράσεις» με ευθύνη τις διεθνείς σχέσεις του οργανισμού. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της έχει υλοποιήσει δράσεις όπως την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με έναν από τους μεγαλύτερους οργανισμούς πολιτιστικών δράσεων της Κίνας και την αδελφοποίηση του δήμου της Ελευσίνας με την περιοχή Xicheng του δήμου του Πεκίνου, την διημερίδα για τα «30 χρόνια Πολιτιστικές Πρωτεύουσες» καθώς και το διεθνές συμπόσιο «Η ανάγκη για έναν εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ λαών και πολιτισμών» στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία.

Το 2015 εκδόθηκαν από το «Κέντρο Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη» δύο βιβλία που συνέγραψε με τον πατέρα της, Θεόφιλο Αναστασίου, και έχουν τίτλο: «Στα Τρίκαλα στα δυο στενά, Μαρτυρίες για την λαϊκή μουσική 1881-1935» και «Βασίλης Τσιτσάνης – Συνεντεύξεις».

Στις εθνικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015 ήταν υποψήφια βουλευτής με το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜ.ΑΡ., υπεύθυνη του τομέα «Πολιτικές για την Νέα Γενιά» και μέλος της αντίστοιχης επιτροπής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Επίσης, είναι μέλος του Κεντρικού Συντονιστικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Από τον Οκτώβριο του 2017 ανέλαβε την πρωτοβουλία για την δημιουργία και τον Συντονισμό του δικτύου PES Activists στα Τρίκαλα.