Forum για Θέματα Κοινωνικής Οικονομίας & Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας

Η Θερμοκοιτίδα Κοινωνικής Οικονομίας Τρικάλων, που λειτουργεί στο Δημαρχείο του π. Δήμου Μεγ. Καλυβίων υπό την ευθύνη της e-Trikala A.E., δημιουργήθηκε μέσα από το πρόγραμμα «ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ», το οποίο υλοποιείται από την Αναπτυξιακή Σύμπραξη «ΔΙΚΤΥΟ ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνική Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους. Στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη εκτός από την e-Trikala A.E. που έχει το ρόλο του Συντονιστή, συμμετέχουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι Δήμοι Τρικκαίων, Καλαμπάκας & Φαρκαδόνας, η ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε., η ΣΥΝΕΙΡΜΟΣ, τα ΚΕΚ ΣΤΑΓΩΝ και ΔΗΜΗΤΡΑ, καθώς και ο Σύλλογος Μονογονεϊκών Οικογενειών Τρικάλων.

Η Θερμοκοιτίδα Κοινωνικής Οικονομίας Τρικάλων, είναι μία δομή που σχεδιάστηκε να στηρίζει την επιτυχημένη ανάπτυξη της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας, μέσα από ένα σύνολο υποστηρικτικών διαδικασιών και υπηρεσιών, που αναπτύσσονται και παρέχονται τόσο στο εσωτερικό της, όσο και δια μέσου του δικτύου που δημιουργείται γύρω από αυτή. Η λογική της Θερμοκοιτίδας ανταποκρίνεται στην αξιοποίηση στο έπακρον της έννοιας των οικονομιών κλίμακας, προκειμένου υπηρεσίες και διαδικασίες που αφορούν το σύνολο των ωφελουμένων και των επιχειρηματικών εγχειρημάτων, να παρέχονται από μια κεντρική δομή με οριζόντιο τρόπο –και μετά τη λήξη του Προγράμματος-, ώστε να μεγιστοποιείται η αποδοτικότητα του συστήματος.

Έως σήμερα η Θερμοκοιτίδα Κοινωνικής Οικονομίας Τρικάλων, έχει υποστηρίξει τη σύσταση των 4 πρώτων Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων σε επίπεδο Π.Ε. Τρικάλων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στους τομείς διαχείρισης πρασίνου, παρασκευής & διανομής ποιοτικών γευμάτων, φροντίδας κατ’ οίκον, καθώς και της αποκομιδής αστικών απορριμμάτων & ανακυκλώσιμων υλικών. Παράλληλα, συνεχίζει να παρέχει πλήρη υποστήριξη στη λειτουργία τους (λογιστική, φοροτεχνική, διοίκησης, προώθησης των παρεχόμενων υπηρεσιών, νομική, κ.λπ.).

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, η Θερμοκοιτίδα προγραμματίζει να πραγματοποιήσει μία σειρά από εργαστήρια παραγωγής προτάσεων πολιτικής (forum), σε θέματα κοινωνικής οικονομίας & κοινωνικής επιχειρηματικότητας σε τοπικό επίπεδο, στα οποία οι τοπικοί παραγωγικοί θεσμοί & συλλογικότητες, θα μπορέσουν να διατυπώσουν τις απόψεις τους και τις στρατηγικές τους, στα προαναφερόμενα θέματα. Στα εργαστήρια παραγωγής προτάσεων πολιτικής, θα συμμετέχουν στελέχη της Θερμοκοιτίδας, δομές που υποστηρίζουν και εκπροσωπούν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, εκπρόσωποι των τοπικών ΜΜΕ, εκπρόσωποι των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων που έχουν συσταθεί και λειτουργούν στην περιοχή του Δ. Τρικκαίων, καθώς και εκπρόσωποι των φορέων που συμμετέχουν στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη.

Για το λόγο αυτό, θα πραγματοποιηθεί η 6η συνάντηση την Πέμπτη 07/05/2015 στις 18:00 στο Ξενοδοχείο ΑΕΤΩΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ (Νέαρχου & Νίκης, Τρίκαλα, τηλ. 24310 63130), στην οποία θα συμμετάσχουν επιχειρήσεις και εκπρόσωποι φορέων της κοινωνικής οικονομίας & κοινωνικής επιχειρηματικότητας σε τοπικό επίπεδο.