«Φιλική Εταιρεία» φέρνει ανατροπές στη διασκέδαση των Λαρισαίων

Η επόμενη μέρα στην εστίαση ξημερώνει με ομίχλη και αβεβαιότητα. Οι συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού και το lockdown που επέβαλε η κυβέρνηση δημιουργεί απόνερα σε όλους τους τομείς της οικονομίας, με τον κλάδο της διασκέδασης να δείχνει βαθιά τραύματα, τα οποία αν δεν γιατρευτούν εγκαίρως, υπάρχει ο κίνδυνος να προκαλέσουν επιμόλυνση στο σώμα της οικονομικής δραστηριότητας με τραγικές συνέπειες, όσον αφορά την ανεργία και τα λουκέτα.

Στη Λάρισα, «την πόλη του καφέ και της διασκέδασης», τα σημάδια είναι ακόμα πιο έντομα. Ήδη υπάρχουν επιχειρηματίες στον χώρο της εστίασης που έχουν αποφασίσει να μην ανοίξουν καθόλου τα καταστήματα τους, καθώς το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει είναι τέτοιο που δεν τους επιτρέπει να αντιδράσουν με οποιοδήποτε τρόπο.

Και ενώ όλοι περιμένουν τις σημερινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για να σταθμίσουν τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που ανοίγονται την επόμενη μέρα της πανδημίας, υπάρχουν κάποιοι που είδαν την κρίση που δημιουργήθηκε ως ευκαιρία για να αλλάξουν δομικά στοιχεία της φιλοσοφίας στον κλάδο της εστίασης.

Φιλική Εταιρεία

Όλο το προηγούμενο διάστημα οι επαγγελματίες που ηγούνται στο συνδικαλιστικό όργανο των Λαρισαίων επιχειρηματιών της εστίασης, με επικεφαλής τον Αλέξη Σακελάρη, κατάφεραν να έρθουν σε συνεννόηση με τους αντίστοιχους επαγγελματίες σε δεκάδες πόλεις στην Ελλάδα και στόχο να δημιουργήσουν ένα νέο πλαίσιο διεκδικήσεων και λειτουργίας των χώρων εστίασης. Σκοπός τους ήταν σε πρώτη φάση η κατάθεση προτάσεων προς την κυβέρνηση και  η ενημέρωση αλλά και ένταξη στην κινητοποίηση περισσότερων προεδρείων.

Μέσω αυτών των καθημερινών συζητήσεων και προβληματισμών δημιουργήθηκε μια κλειστή ομάδα σχεδιασμού και αντιμετώπισης της κρίσης 12 πόλεων – προεδρείων στην οποία δόθηκε το κωδικό όνομα «Φιλική Εταιρία», η οποία κατόρθωσε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να σαρώσει τα social media.

Μέσω αυτών των καθημερινών συζητήσεων και προβληματισμών δημιουργήθηκε μια κλειστή ομάδα σχεδιασμού και αντιμετώπισης της κρίσης 12 πόλεων – προεδρείων στην οποία δόθηκε το κωδικό όνομα «Φιλική Εταιρία», η οποία κατόρθωσε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να σαρώσει τα social media.

Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών ήταν τελικά να ενταχθούν στην ομάδα πάνω από 70 σωματεία/σύλλογοι (και μέχρι σήμερα να έρχονται και άλλοι) δυναμώνοντας, δίνοντας έτσι μεγαλύτερη δύναμη στον κλάδο, η κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων τριών σημείων προς τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, οι οποίες αναμένεται να υιοθετηθούν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους και η υλοποίηση για πρώτη φορά (με πενιχρά μέσα αλλά με πολύ όρεξη ) η εντυπωσιακότερη διαμαρτυρία της Εστίασης από άκρη σε άκρη της Ελλάδας με τον τίτλο «Άδειες καρέκλες – empty chairs».

«Πειθαρχία και σοβαρότητα»

Μετά τις παραπάνω κινήσεις η ομάδα των επαγγελματιών της εστίασης έχει βάλει μπροστά το σχέδιο της επόμενης μέρας, με μια φιλοσοφία όμως ασυνήθιστη, όχι μόνο για τον συγκεκριμένο κλάδο.

«Με θέληση και σοβαρότητα πρέπει να δείξουμε τον καλύτερο μας εαυτό σε συνδυασμό με τα εργαλεία που περιμένουμε να μας δοθούν. Βγαίνουμε μαζί με μεγαλύτερη αισιοδοξία, κυρίως όμως με μεγαλύτερη ευθύνη και πειθαρχία γιατί το μέλλον κρύβεται σε όλα τα μικρά που θα κάνουμε τώρα. Στο πως θα κρατήσουμε καθαρά αλλά ζωντανά και φιλόξενα τα καταστήματα μας. Πως θα μεταδώσουμε τις πληροφορίες στο προσωπικό μας για την σωστή τήρηση των υγειονομικών οδηγιών. Το πως μπορούμε να ενισχύσουμε την τοπική οικονομία και την εθνική μακροπρόθεσμα σε συνέργειες και συνεργασία με την τοπική αγορά και τους προμηθευτές μας διότι και εκείνοι είναι σε δυσχερή θέση και είναι τώρα η ευκαιρία να αναδείξουμε την τοπική γεύση. Το πως κρατάμε τις ασφαλείς αποστάσεις μεταξύ μας και μεταξύ των πελατών μας. Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΞΕΧΑΣΕΙ ΑΣ ΜΗΝ ΤΟΝ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ. Τις επόμενες μέρες βγαίνουμε για να πάμε τις ζωές μας μπροστά όχι να γυρίσουμε πίσω στο άγνωστο και αυτό πρέπει να το διασφαλίζουμε όλοι όσοι επιλέξαμε να είμαστε σε αυτή την υπέροχη δουλειά», είναι τα λόγια στα οποία συμπυκνώνεται ολόκληρη η φιλοσοφία των επαγγελματιών που ηγούνται της προσπάθειας και οι οποίοι δεν στέλνουν απλά μήνυμα σοβαρότητας αλλά και προοπτικής.

Συνεργασίες και συνέργειες στη Λάρισα

Σύμφωνα με πληροφορίες της LarissaPress.gr στη Λάρισα έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες επαφές ανάμεσα σε επιχειρηματίες, επαγγελματίες στον χώρο της εστίασης, παραγωγούς τοπικών προϊόντων και κρασιών με στόχο την ανίχνευση των δυνατοτήτων συνεργιών και συνεργασίας που μπορούν να δημιουργήσουν συγκριτικό πλεονέκτημα στην περιοχή, δίνοντας έτσι αφενός μεν ανάσα στην αγορά, αφετέρου δε ακόμα υψηλότερες παροχές και υπηρεσίες στους πελάτες.

Το Επιμελητήριο της Λάρισας έχει ήδη ενημερωθεί για την όλη προσπάθεια και αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή, ενώ οι συζητήσεις διευρύνονται και σε ατομικό επίπεδο, με ανθρώπους που έχουν ως όραμα την προώθηση των τοπικών γεύσεων.

Το επόμενο διάστημα θα είναι καθοριστικό για την έκβαση των πρωτοβουλιών σε μια αγορά που ψάχνει ήδη να βρει το βηματισμό της.

ΠΗΓΗ larissapress