Φανουρόπιτα με γλυκό κουταλιού σταφύλι

Φανουρόπιτα με γλυκό κουταλιού σταφύλι

ΥΛΙΚΑ:

31/2 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 και 1/4 του φλιτζανιού ζάχαρη

3/4 του φλιτζανιού λάδι (ελαιόλαδο ή ανάμεικτο με σπορέλαιο)

μισό φλιτζάνι σταφίδες ξανθές ή μαύρες ή σταφύλι γλυκό κουταλιού, καλά στραγγισμένο

μισό φλιτζάνι καρυδιά χοντροκομμενα

μισό φλιτζάνι κονιάκ

1 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού

1 κουταλιά σούπας κανελογαρυφαλο

1 κουταλιά σούπας κοφτή ξύσμα πορτοκαλιού

1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό baking powder

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βάζουμε το αλεύρι σε λεκάνη και κάνουμε μια γούβα. Ζεσταίνουμε το λάδι και το ρίχνουμε εκεί μέσα. Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά και στο τέλος το χυμό πορτοκαλιού. Aφου του έχουμε ρίξει τη σόδα μέσα κι έχουμε ανακατέψει ελαφρά. Αν χρησιμοποιησουμε σταφύλι γλυκό κουταλιού, το βάζουμε τελευταίο και ανακατεύουμε απαλά για να μη λιώσει! Αδειάζουμε το χυλό σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί με διάμετρο 28 εκατοστά. Ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς στο αερόθερμο, για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να ροδίσει. Αν πάρει χρώμα γρήγορα, σκεπάζουμε με αλουμινοχαρτο.  Ελέγχουμε με μαχαίρι, βυθίζοντας το βαθεια στο κέντρο της πίτας που είναι πιο ψηλή, να βγαίνει καθαρή η λάμα για να σιγουρευτουμε πως έχει ψηθεί καλά.

Προσοχή : ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 9 ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΚΙ ΟΧΙ 11, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣΤΕ ΦΑΡΙΝ ΑΠ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΤΟ BAKING POWDER ΚΑΙ ΤΗ ΣΟΔΑ. ΤΟ ΚΑΝΕΛΟΓΑΡΥΦΑΛΛΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, ΤΟ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ ΩΣ ΕΝΑ ΥΛΙΚΟ…

Ευχαριστώ πολύ τον Chris DeeperGround’ Bourboulas για την συνταγούλα του καθώς και την φίλη μου Maria Chatzisimou που έγραψε τόσο αναλυτικά την συνταγή και την υπέροχη ιδέα της αντί σταφίδες να βάλουμε γλυκό κουταλιού σταφύλι.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Μαίρη Καρακασίδη ή αλλιώς Γιαγια Μαίρη εν δράση  (τις συνταγές της οποίας μπορείτε να βρείτε και εδώ http://giagiamairi.dimosbox.gr/  και στην σελίδαhttps://www.facebook.com/%CE%93%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%9C%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B7-%CE%B5%CE%BD-%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7-725351180896546/).