Φάλατ… Ο τετράποδος «Τρικαλινός» αστυνομικός που μυρίζεται το έγκλημα κι έχει στο ενεργητικό του δεκάδες επιτυχίες-Μας τον συστήνει ο συνοδός-εκπαιδευτής του Μιχάλης Σακκομήτρος

Ο Τσέλο, ο Γκόραν και τώρα ο Φάλατ είναι οι τετράποδοι αστυνομικοί σκύλοι που «υπηρέτησαν» στην Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων προσφέροντας σημαντικές επιτυχίες. Ο «Φάλατ», ράτσας Μαλινουά, αν κι έχει λίγους μόνο μήνες στην Υπηρεσία, εντούτοις,  έχει ήδη στο ενεργητικό του πολλές επιτυχημένες επιχειρήσεις καταφέρνοντας να ξετρυπώσει ναρκωτικά από κρυψώνες που ο ανθρώπινος νους δεν φαντάζεται. Έχοντας πάντα στο πλευρό του τον συνοδό-εκπαιδευτή του Μιχάλη Σακκομήτρο (Κ-9), αλλά κι όλη την ομάδα δίωξης ναρκωτικών, καταπολεμούν το έγκλημα στα Τρίκαλα. 24 ώρες το 24ώρο είναι έτοιμοι για δράση επιτελώντας σημαντικό έργο.

Ο Μιχάλης Σακκομήτρος ο οποίος είναι συνοδός αστυνομικού σκύλου-εκπαιδευτής για περισσότερα από 23 χρόνια, μας συστήνει τον Φάλατ μέσα από μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

-Φάλατ… Ένας τετράποδος αστυνομικός που μυρίζεται το έγκλημα κ. Σακκομήτρο;

-Ναι αυτός ο τετράποδος αστυνομικός που μυρίζεται το έγκλημα είναι ο Φάλατ, ο  σκύλος της Αστυνομίας των Τρικάλων.

-Ο αστυνομικός σκύλος που έχει η Αστυνομία στα Τρίκαλα σε τί ανιχνεύσεις εξειδικεύεται (ανίχνευση ναρκωτικών ουσιών, εκρηκτικών υλών, περιπολίας);

– Οι σκύλοι και οι συνοδοί χειριστές τους διακρίνονται ανάλογα με το αντικείμενο και την εκπαίδευσή τους σε σκύλους ανίχνευσης εκρηκτικών υλών, ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών και περιπολίας. Ο αστυνομικός σκύλος που έχει η Διεύθυνση Αστυνομίας Τρικάλων είναι ανιχνευτής ναρκωτικών ουσιών.

-Εσείς είσαστε εδώ και χρόνια συνοδός αστυνομικού σκύλου;

-Ναι είμαι σύνοδος αστυνομικού σκύλου-εκπαιδευτής από το 1996.

-Ένας συνοδός αστυνομικού σκύλου λαμβάνει ειδική εκπαίδευση; Πως γίνεται η επιλογή του;

-Η επιλογή του συνοδού γίνεται μέσα από το σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας μετά από κάποιες εξετάσεις που περνάνε οι ενδιαφερόμενοι. Η εκπαίδευση διαρκεί τρεις μήνες μαζί με το σκύλο και πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις και στους χώρους εκπαίδευσης της Ελληνικής Αστυνομίας από έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό. Αυτοί οι τρεις μήνες είναι και το χρονικό διάστημα της πρώτης γνωριμίας του αστυνομικού με τον σκύλο του.

Η ομάδα αστυνομικών σκύλων ιδρύθηκε το 1986 με έδρα την Αθήνα. Σήμερα η υπηρεσία αριθμεί πάνω από 200 αστυνομικούς σκύλους με ράτσες όπως γερμανικά ποιμενικά, Retriever Golden ή Λαμπραντόρ και Μαλινουά, βελγικά ποιμενικά. Οι σκύλοι που επιλέγονται για να εκπαιδευτούν προέρχονται από αγορές, αλλά κυρίως από δωρεές ιδιωτών ή συνοδών χειριστών όπως γίνεται σε πολλά κράτη στον κόσμο. Στη συνέχεια αξιολογούνται από εκπαιδευτές βάσει των προδιαγραφών που έχουν τεθεί οι οποίες, εκτός από τα δεδομένα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτουν και αφορούν τη δυνατότητα εκπαίδευσής τους, εστιάζουν στην ικανότητα ανταπόκρισης στην ελληνική πραγματικότητα, δηλαδή σε επιχειρησιακές απαιτήσεις, κλιματολογικές συνθήκες κλπ. Οι απαιτήσεις, οι προδιαγραφές, τα κριτήρια επιλογής σκύλου και οι συνθήκες εκπαίδευσης διαφέρουν από κράτος σε κράτος. Μετά την επιλογή του ξεκινάει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και γνωριμίας του σκύλου με τον αστυνομικό συνοδό 

-Είναι δύσκολη η εκπαίδευση του σκύλου;

-Και βέβαια  είναι δύσκολη η εκπαίδευσή του αλλά με υπομονή και επιμονή, θέληση και αγάπη προς το σκύλο επιτυγχάνουμε να έχουμε πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι αστυνομικοί σκύλοι μπορούν να εκπαιδευτούν από την ηλικία του ενός έτους και πάνω και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέχρι τα εννέα ή δέκα χρόνια ανάλογα με τις φυσικές τους αντοχές. Οι εκπαιδεύσεις γίνονται σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ προσαρμοσμένες όμως στην ελληνική πραγματικότητα με συνεχείς συντηρήσεις ώστε οι αστυνομικοί σκύλοι και οι συνοδοί τους να βρίσκονται ανά πάσα στιγμή σε καλό επιχειρησιακό επίπεδο. Φυσικά η εκπαίδευση διαφέρει στους σκύλους περιπολίας και ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών ή εκρηκτικών καθώς στην εκπαίδευση του καθενός από αυτά δίνεται έμφαση στις απαιτήσεις της επιχειρησιακής χρήσης τους, ενώ υπάρχει απόλυτος σεβασμός στα δικαιώματα των ζώων. 

-Τα αστυνομικά σκυλιά αποτελούν «όπλα» στα χέρια της αστυνομίας; Συνεχίζουν την έρευνα εκεί που οι ανθρώπινες αισθήσεις αδυνατούν;

– Οι αστυνομικοί σκύλοι συμβάλλουν στην πρόληψη και καταστολή που επιχειρείται γενικότερα από την Ελληνική Αστυνομία. Είναι «εργαλεία» της Αστυνομίας και το έχουν αποδείξει πολλές φορές σε διάφορες περιπτώσεις όπου κλήθηκαν να πραγματοποιήσουν έρευνες ναρκωτικών ουσιών, εκρηκτικών υλών, περιπολίας. Πάντα μας βγάζουν ασπροπρόσωπους εμάς τους συνοδούς και γενικά την Αστυνομία αφού συμβάλλουν στις έρευνες σε σημεία που δεν μπορούν οι Αστυνομικοί. Η χρήση τους σήμερα είναι επιβεβλημένη.

-Με ποιον τρόπο συμμετέχει ο δικός σας Φάλατ στις αστυνομικές επιχειρήσεις;

– Συνδράμει με την ομάδα μας σε ελέγχους ατόμων, μέσων μεταφοράς και χώρων. Η αποτελεσματική όσφρησή του «ξετρυπώνει» καλά κρυμμένες ναρκωτικές ουσίες που ο εντοπισμός τους με τις ανθρώπινες αισθήσεις είναι δύσκολος ή πολλές φορές αδύνατος. Αν υπάρχουν ναρκωτικά ακόμη και επιμελώς κρυμμένα, ή θαμμένα ή μέσα σε υγρά με διάφορες άλλες παραπλανητικές οσμές ακόμη και σε ψηλά σημεία ο σκύλος θα τα εντοπίσει. Κατά τον εντοπισμό τους αντιδρά ενεργητικά σκαλίζοντας και γαβγίζοντας.

-Μου μιλάτε και αντιλαμβάνονται ότι για σας ο Φάλατ δεν είναι απλά ένας σκύλος αλλά ένας συνεργάτης, ένα μέλος της ομάδας σας…

Ο Φάλατ, είναι πρωταγωνιστής στις έρευνες που πραγματοποιούνται με την ομάδα ναρκωτικών, αλλά και με τις άλλες υπηρεσίες που καλείται να βοηθήσει. Στην ομάδα μας όλοι τον εκτιμούν και τον υπεραγαπούν και σε κάθε επιτυχία του τον αγκαλιάζουν φωνάζοντας το όνομά του. Όποια ώρα και να είναι εγώ και ο σκύλος μου είμαστε σε ετοιμότητα όλο το 24ωρο για να συμμετάσχουμε στις έρευνες.

Στην Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων έχουν υπηρετήσει συνολικά 3 αστυνομικοί σκύλοι από το 2012 μέχρι σήμερα κι έχουν μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό τους

-Στα Τρίκαλα οι αστυνομικοί σκύλοι έχουν καταγράψει σημαντικές επιτυχίες;

-Από το 2008 που έχω έρθει στα Τρίκαλα με μετάθεση οι επιτυχίες είναι πάρα πολλές και σημαντικές και βοήθησαν πάρα πολύ την ομάδα ναρκωτικών και τις άλλες υπηρεσίες. O Τσέλο μέχρι το 2012, στη συνέχεια ο Γκόραν μέχρι το 2019 κι ο Φάλατ (που αν κι έχει λίγους μήνες στην υπηρεσία έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες) έχουν ξετρυπώσει με την όσφρησή τους πολλούς διακινητές κι εμπόρους ναρκωτικών. Επιτυχίες που οφείλονται στη σωστή φροντίδα και στην άριστη εκπαίδευση από τον συνοδό τους.

-Ως συνοδός είσαστε αποκλειστικά υπεύθυνος για τον σκύλο;

-Και βέβαια είμαι αποκλειστικά υπεύθυνος για τον σκύλο μου, όπως κάθε σύνοδος. Η συντήρησή του, η εκπαίδευση του και γενικά η φροντίδα του είναι ευθύνη μου. Ειδικά για την εκπαίδευση του  δίνω μεγάλη βάση και προσοχή για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Ο συνοδός εργάζεται σύμφωνα με τους κανονισμούς και τις απαιτήσεις της υπηρεσίας του. Μένει με το σκύλο του και ζει μαζί του κάτι που είναι απαραίτητο προκειμένου να δημιουργηθεί σχέση εμπιστοσύνης, αλληλεξάρτησης και συνεργασίας που αποδίδει τα μέγιστα κατά τις επιχειρησιακές ανάγκες. Έτσι κι εγώ με τον Φάλατ, όπως και με τους προηγούμενους σκύλους, είμαστε μαζί όλο το 24ωρο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε μία ιδιαίτερη σχέση επικοινωνίας, συνεργασίας και αγάπης.

-Να φανταστούμε ότι το μεταξύ σας δέσιμο είναι μεγάλο;

-Όχι απλό δέσιμο αλλά είναι ένα κομμάτι από εμάς τους συνοδούς. Είναι αναπόσπαστο μέλος της οικογένειάς μας. Δεν τον ξεχωρίζουμε. Όπως έχουμε τα παιδιά μας έχουμε και το σκύλο μας. Τον έχουμε πάντα μαζί μας, στο σπίτι στις διακοπές, πάντα δίπλα μας, όπου του δίνουμε την αγάπη μας και μας το ανταποδίδει με τη συμπεριφορά του.

Δημοσιευμένο στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ Τρικάλων