Ευριπίδης Κωνσταντινίδης: «Τα Τρίκαλα είναι μια μοντέρνα πόλη–πρότυπο κι ανοικτή σε ιδέες» λέει ο Υπεύθυνος Υποτροφιών και Εγγραφών του ACT

Για 9η συνεχή χρονιά το ACT – American College of Thessaloniki, μέλος του Κολλεγίου Ανατόλια, διοργανώνει Διαγωνισμό Υποτροφιών προσφέροντας πλήρεις ή μερικές υποτροφίες για τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του που υλοποιούνται στη Θεσσαλονίκη. Φέτος για πρώτη φορά οι εξετάσεις υποτροφιών θα πραγματοποιηθούν στα Τρίκαλα, στο Μουσείο Τσιτσάνη, την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου, με την υποστήριξη του Δήμου Τρικκαίων. Στο πλαίσιο αυτό νέοι και νέες από την ευρύτερη περιοχή θα έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από το πρόγραμμα υποτροφιών του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού και να διεκδικήσουν δύο υποτροφίες φοίτησης στο ACT. Ζητήσαμε από τον Υπεύθυνο Υποτροφιών και Εγγραφών στο ACT κ. Ευριπίδη Κωνσταντινίδη να μας ενημερώσει σχετικά και να μας δώσει όλες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουν όσοι ενδιαφέρονται γύρω από αυτή την πρωτοβουλία.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

-κ. Κωνσταντινίδη συστήστε μας το ΑCTAmerican College of Thessaloniki.

-To ACT – American College of Thessaloniki είναι το τμήμα πτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών του Κολλεγίου Ανατόλια, ενός μη κερδοσκοπικού  εκπαιδευτικού ιδρύματος που ιδρύθηκε το 1886 στη Μερζιφούντα του Πόντου και διακρίνεται για τη μεγάλη προσφορά του και στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Το ACT – American College of Thessaloniki λειτουργεί από το 1981 και είναι αναγνωρισμένο στις ΗΠΑ από την Επιτροπή για Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης του New England Association of Schools and Colleges (NEASC), τον οργανισμό που πιστοποιεί ορισμένα από τα καλύτερα αμερικανικά πανεπιστήμια όπως το Harvard και Yale. Παράλληλα τα πτυχιακά του προγράμματα έχουν και ευρωπαϊκή πιστοποίηση μέσω του Open University της Μ. Βρετανίας. To American College of Thessaloniki είναι επίσης αναγνωρισμένο ως «Κολλέγιο» από το Υπουργείο Παιδείας, καθώς πληροί τους όρους του Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ. 38/2010) που ρυθμίζει την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Το ACT προσφέρει ένα πρόγραμμα σπουδών υψηλού επιπέδου κατά τα πρότυπα των μεγάλων αμερικανικών πανεπιστημίων σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον με σπουδαστές από όλο τον κόσμο.

Το ειδυλλιακό περιβάλλον με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις φέρνει στη Θεσσαλονίκη την ατμόσφαιρα των αμερικανικών πανεπιστημίων προσελκύοντας κάθε χρόνο έναν πολύ μεγάλο αριθμό Ελλήνων και ξένων φοιτητών. Στο campus δεσπόζει η Bissell Library των 4500 τμ μια από τις πιο μοντέρνες βιβλιοθήκες της Νοτιανατολικής Ευρώπης και το Τεχνολογικό Κέντρο Stavros Niarchos που δίνει στους φοιτητές την δυνατότητα πρόσβασης στα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα. Επιπλέον, στις  εγκαταστάσεις του ACT πρόσφατα προστέθηκαν νέα υπερσύγχρονα εργαστήρια Φυσικών Επιστημών.

Τί προγράμματα σπουδών προσφέρει;

-Το ACT προσφέρει τα παρακάτω προπτυχιακά προγράμματα:

Και τα παρακάτω μεταπτυχιακά προγράμματα:

-Συνεργάζεται με πανεπιστήμια στο εξωτερικό;

Το ACT έχει συνάψει συμφωνίες με περισσότερα από 60 Αμερικανικά Πανεπιστήμια οι οποίες επεκτείνονται και σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, δίνοντας την ευκαιρία σε Έλληνες φοιτητές του ACT να σπουδάσουν για ένα ή περισσότερα εξάμηνα σε κάποιο Πανεπιστήμιο της Αμερικής. Το ACT αποτελεί τον πιο δημοφιλή ακαδημαϊκό προορισμό στην Ελλάδα για Αμερικανούς φοιτητές μέσω του προγράμματος Study Abroad. Κατά το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος, στο ACT καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ στην προσέλευση ξένων φοιτητών, οι οποίοι ξεπέρασαν σε πλήθος τους 500 από 45 διαφορετικές χώρες. Η πλειονότητα προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, ενώ στην πληθυσμιακή σύνθεση των φοιτητών του ACT εκπροσωπούνται χώρες όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, και τα τελευταία χρόνια η Αυστραλία.

-Το ACT προσφέρει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα υποτροφιών με βάση κοινωνικά κριτήρια, αλλά και τις επιδόσεις των υποψηφίων;

-Το ACT προσφέρει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα υποτροφιών με βάση κοινωνικά κριτήρια αλλά και τις επιδόσεις των σπουδαστών. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι για τους φοιτητές που ο τόπος κατοικίας τους είναι εκτός Θεσσαλονίκης προβλέπεται άμεσα επιδότηση 30% στα ετήσια δίδακτρα.

Ποιος είναι ο στόχος;

-Στόχος είναι να δοθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ευκαιρίες σε νέους να φοιτήσουν σε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα υψηλών διεθνών προδιαγραφών και να ζήσουν την εμπειρία που θα τους προσφέρει το ACT.

Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός υποτροφιών στα Τρίκαλα;

-Για 9η συνεχή χρονιά το ACT – American College of Thessaloniki διοργανώνει Διαγωνισμό Υποτροφιών προσφέροντας πλήρεις ή μερικές υποτροφίες για τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του που υλοποιούνται στη Θεσσαλονίκη σε ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον υψηλών διεθνών προδιαγραφών.

Φέτος για πρώτη φορά οι εξετάσεις Υποτροφιών θα πραγματοποιηθούν στα Τρίκαλα. Η πρωτοβουλία του ACT έχει την υποστήριξη του Δήμου Τρικκαίων καθώς δίνει την ευκαιρία σε νέους και νέες από την ευρύτερη περιοχή να επωφεληθούν από το πρόγραμμα υποτροφιών του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού και να διεκδικήσουν δύο (2) υποτροφίες πλήρους φοίτησης στο ACT.

Τι σας έκανε να επιλέξετε το Νομό μας για το διαγωνισμό;

-Τα Τρίκαλα είναι μια μοντέρνα πόλη – πρότυπο σε θέματα εφαρμοσμένης υψηλής τεχνολογίας, καινοτομίας, μία πόλη ανοιχτή σε ιδέες που αγκαλιάζει και επιθυμεί την αλλαγή. Είναι μία πόλη που θεωρούμε ότι μας ταιριάζει και για αυτό την επιλέξαμε ως σημείο αναφοράς. Εμείς από την άλλη, ως εκπαιδευτικό ίδρυμα διακρινόμαστε για τον ανοιχτό εκπαιδευτικό μας πνεύμα, τα καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα και τη φιλοσοφία μας που συνοψίζεται στη φράση «Embrace change». Αισθανόμαστε ότι έχουμε κάποια κοινά.

Τι υποτροφίες αφορά ο διαγωνισμός; Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν;

-Το ACT προσφέρει μια υποτροφία 100% για ένα από τα προπτυχιακά προγράμματα και μία υποτροφία 100% για ένα από τα μεταπτυχιακά προγράμματα.  Επιπλέον, σημαντικός αριθμός μερικών υποτροφιών θα απονεμηθεί και σε υποψήφιους που θα συγκεντρώσουν υψηλή βαθμολογία στις εξετάσεις. Όλοι οι υποψήφιοι θα λάβουν μέρος σε μία ηλεκτρονική εξέταση γνώσεων και ικανοτήτων, πολλαπλής επιλογής, η οποία θα διαρκέσει 1 ώρα και 15 λεπτά. Η εξέταση θα είναι στα Ελληνικά και δεν απαιτεί προετοιμασία.

Πότε θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός και ποια η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος;

-Ο διαγωνισμός στα Τρίκαλα θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Τσιτσάνη, την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018, στις 12:00, και οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι και την ημέρα των εξετάσεων.

Έχετε να μας περιγράψετε παράδειγμα παιδιού που φοίτησε με υποτροφία στο Ανατόλια; Ποια ήταν η εξέλιξή του;

-Υπάρχουν πάρα πολλά και ξεχωριστά παραδείγματα παιδιών που σπούδασαν με υποτροφία στο ACT, είτε ολική είτε μερική. Πρόκειται για παιδιά από κάθε περιοχή της Ελλάδας, από τα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και την περιφέρεια, αλλά και από τα Βαλκάνια.. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των φοιτητών, με τη βοήθεια του πολύ δραστήριου Γραφείου Καριέρας, βρήκε εργασία εκεί όπου ήθελε. Και πολλοί απόφοιτοί μας διαπρέπουν σε υψηλές θέσεις σε μεγάλες εταιρίες, πολυεθνικές, διεθνείς οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στην Ελλάδα μπορούμε σήμερα να μιλάμε για «εκπαίδευση υψηλού επιπέδου»;

-Το ACT προσφέρει εκπαίδευση υψηλών προδιαγραφών εδώ και 37 χρόνια. Με καθηγητές με σπουδές διεθνούς κύρους και μεγάλη εμπειρία στον τομέα τους, με ένα πρόγραμμα σπουδών υψηλών προδιαγραφών κατά τα πρότυπα των μεγάλων αμερικανικών πανεπιστημίων και με την εγγύηση εμπειρίας του Κολλεγίου Ανατόλια.

Τα προγράμματα σπουδών του ACT βασίζονται στο αμερικανικό εκπαιδευτικό μοντέλο και προσφέρουν ευελιξία στις επιλογές του φοιτητή. Ο ενεργητικός και βιωματικός τρόπος μάθησης, το εξαιρετικό διδακτικό προσωπικό, οι ευκαιρίες σταδιοδρομίας με αρωγό το Career Services Office, το ισχυρό δίκτυο αποφοίτων, και τα προγράμματα διά βίου μάθησης, συνθέτουν ένα ιδανικό εκπαιδευτικό περιβάλλον που εφοδιάζει τους φοιτητές του με γνώσεις, δεξιότητες, και αρχές.
Η παρουσία των ξένων φοιτητών και η συνύπαρξή τους με τους Έλληνες αποτελεί ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα για το φοιτητικό σώμα. Ο πλούτος των ιδεών, η επαφή με διαφορετικές κουλτούρες και ο γόνιμος διάλογος που αναπτύσσεται εντός και εκτός αίθουσας, θεωρούνται πολύτιμα εφόδια για τους νέους ανθρώπους και για την προσπάθειά τους να διακριθούν σε όποιο περιβάλλον επιλέξουν να ζήσουν και να εργαστούν.