Ευαισθησίες υγείας που μας ταλαιπωρούν και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε

Όλοι μας λίγο-πολύ αντιμετωπίζουμε κάποιο θέμα με την υγεία μας, είτε σοβαρό, είτε όχι και τόσο σοβαρό, το οποίο όμως απαιτεί και πάλι αντιμετώπιση. Άλλες φορές πάλι ίσως έχουμε μία ευαισθησία με την υγεία μας, για την οποία θα πρέπει να κάνουμε κάποιες πολύ απλές προσαρμογές στην καθημερινότητά μας, ώστε αυτή να είναι βιώσιμη. Ας δούμε λοιπόν μερικές από αυτές τις ευαισθησίες και τι μπορούμε να κάνουμε για να τις αντιμετωπίσουμε!

Ευαισθησία στο φως (Φωτοφοβία)

Η φωτοφοβία είναι μία οφθαλμολογική πάθηση, η οποία προκαλεί υπερευαισθησία των ματιών στο φως. Πρόκειται για μία πάθηση πίσω από την οποία κρύβονται διάφορα αίτια, όπως η λήψη ηρεμιστικών, ο υπερθυρεοειδισμός, τραυματισμός του ματιού, κάποια λοίμωξη ή φλεγμονή. Επιπλέον, φωτοφοβία υπάρχουν πολλές πιθανότητες να εμφανίσουν άτομα με ανοιχτόχρωμα μάτια. Όσο για τα συμπτώματα της φωτοφοβίας, αυτά συνήθως περιλαμβάνουν υπερβολικό βλεφαρισμό, κούραση των ματιών, ζάλη, πόνο και αίσθηση δυσφορίας στα μάτια.

Για τη διάγνωση της φωτοφοβίας απαιτείται κλινική εξέταση από οφθαλμίατρο, ενώ για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων χρειάζονται ειδικά γυαλιά για φωτοφοβία. Παράλληλα, θα πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στο φως του ήλιου με γυμνό μάτι!

Κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη είναι μία αυτοάνοση νόσος του λεπτού εντέρου, η οποία προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν γλουτένη. Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη, η οποία περιέχεται στο κριθάρι, το σιτάρι, τη σίκαλη και άλλα σιτηρά. Στην περίπτωση που κάποιος πάσχει από κοιλιοκάκη, η πρωτεΐνη αυτή βλάπτει το βλεννογόνο και τον υποβλεννογόνιο χιτώνα του λεπτού εντέρου, προκαλώντας χρόνια φλεγμονή. Έτσι, καθίσταται δύσκολο για τον οργανισμό να απορροφήσει ορισμένα θρεπτικά συστατικά και προκαλούνται συμπτώματα, όπως φούσκωμα και πόνος στην περιοχή της κοιλιάς, κούραση, διάρροια/δυσκοιλιότητα και δερματικά εξανθήματα.

Για τη θεραπεία της κοιλιοκάκης απαιτείται η εξάλειψη της γλουτένης από τη διατροφή και η αντικατάσταση των τροφών που περιέχουν γλουτένη, με τροφές που δεν την περιέχουν. Η μείωση των συμπτωμάτων είναι άμεση, όμως για την πλήρη αποκατάσταση της φλεγμονής που έχει δημιουργηθεί στο έντερο, μπορεί να χρειαστούν ακόμα και 2 χρόνια!

Ατοπική δερματίτιδα (Έκζεμα)

Η ατοπική δερματίτιδα, η οποία είναι επίσης γνωστή και ως έκζεμα, είναι μία φλεγμονώδης δερματοπάθεια, η οποία προκαλεί συμπτώματα, όπως φαγούρα και δερματική ξηρότητα. Παρόλο που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά, το έκζεμα μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες και πολλές φορές μάλιστα συνοδεύεται από αλλεργική ρινίτιδα ή άσθμα. Πρόκειται για μία χρόνια νόσο, η οποία υποτροπιάζει κατά καιρούς προκαλώντας εξάρσεις των συμπτωμάτων.

Δεδομένου ότι ο πολύ έντονος κνησμός είναι το κυριότερο σύμπτωμα της ατοπικής δερματίτιδας, η θεραπεία της επικεντρώνεται στην ανακούφισή του και την επανόρθωση του διαταραγμένου επιδερμικού φραγμού. Υπάρχουν εξειδικευμένα προϊόντα, όπως κρέμες και ειδικά σαπούνια, τα οποία βοηθούν στην ενυδάτωση του δέρματος και μειώνουν κατά πολύ τα συμπτώματα. Παράλληλα όμως ο ασθενής θα πρέπει να παίρνει κι άλλα μέτρα πρόληψης, όπως τα σύντομα ντους, ο συχνός αερισμός του σπιτιού και η επιλογή φυσικών υφασμάτων στα ρούχα!

Ουλίτιδα

Η ουλίτιδα είναι μία στοματική νόσος, η οποία ταλαιπωρεί μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, προκαλώντας ενοχλητικά συμπτώματα, με το κυριότερο από αυτά να είναι τα διογκωμένα ούλα που ματώνουν εύκολα κατά το βούρτσισμα των δοντιών. Οι αιτίες πίσω από την ουλίτιδα είναι διάφορες, όπως η υπερβολική κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, οι ορμονικές διαταραχές, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, το άγχος και η χρήση ορισμένων φαρμάκων.

Ευτυχώς, η ουλίτιδα είναι μία αναστρέψιμη νόσος, εφόσον φυσικά ληφθούν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα. Η καλή υγιεινή των δοντιών είναι το Α και το Ω για την αντιμετώπιση της ουλίτιδας, επομένως το σωστό βούρτσισμα των δοντιών, η χρήση οδοντικού νήματος, ο τακτικός καθαρισμός στον οδοντίατρο και η σωστή διατροφή είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για την αποκατάσταση και τη διατήρηση της υγείας των ούλων.

Οι ευαισθησίες στην υγεία μάς αφορούν όλους, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό! Το κλειδί όμως για να τις αντιμετωπίσουμε εγκαίρως και να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας είναι η σωστή πρόληψη. Επομένως, προσπάθησε να μην αγνοείς τα συμπτώματα και φρόντισε να επισκέπτεσαι το γιατρό σου όσο συχνά χρειάζεται!