Ευαγγελία Μπουντούρη: Η ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων έχει μια μεγάλη και πολυδιάστατη πολιτιστική κληρονομιά

«Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, τίποτα δεν σε δυσκολεύει» λέει η Υπεύθυνη του Γραφείου του Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων

Εδώ και 14 χρόνια η Ευαγγελία (οι περισσότεροι τη γνωρίζουμε ως Βαγγελιώ) Μπουντούρη είναι η ψυχή των πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Νομό. Ως υπεύθυνη του γραφείου του Αντιπεριφερειάρχη συντονίζει, οργανώνει και προγραμματίζει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται υπό της αιγίδα της Περιφέρειας σε όλη την περιοχή. «Είναι κάτι που με ευχαριστεί και δεν το είδα ποτέ αυστηρά σαν δουλειά με την έννοια του καταναγκαστικού έργου» μας εκμυστηρεύεται κι αυτό αποδεικνύει το γεγονός ότι παρόλο που έχει συνταξιοδοτηθεί εδώ και 3 χρόνια παρέχει εθελοντικά κι αμισθί τις υπηρεσίες της.  «Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, τίποτα δεν σε δυσκολεύει και όταν αυτό είναι αληθινό, τότε βγαίνει αβίαστα και φυσικά. Αντιμετωπίζω τους πάντες με καλή διάθεση και κυρίως διάθεση για συνεργασία και τις περισσότερες φορές  ό,τι προσφέρεις σου επιστρέφει» τονίζει όταν τη ρωτάμε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη


Κατά την ίδια, η ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων έχει μια μεγάλη και πολυδιάστατη πολιτιστική κληρονομιά. Μέσα από την εμπειρία της, που μας καταθέτει, ένα έργο που θεωρεί απαραίτητο είναι η δημιουργία ενός πολυχώρου πολιτισμού, όπως ένα σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο, μία μεγάλη σκηνή, που θα μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλες παραγωγές.

Συνομιλώντας με την κ. Μπουντούρη, ως γυναίκα προς γυναίκα, δεν θα μπορούσα παρά να την ρωτήσω για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μία γυναίκα σε θέσεις όπου εκτίθεται δεδομένου ότι περνάει από το… μικροσκόπιο ενδυματολογικά κ.α

«Όποιος ασχολείται με θέματα πολιτισμού κι εκδηλώσεις, αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες και ειδικά όταν είναι γυναίκα. Ακριβώς επειδή οι εκδηλώσεις απευθύνονται στο κοινό, υποχρεωτικά «εκτίθεται». Κάποιοι επιλέγουν να ασχοληθούν με την «εμφάνιση, το ντύσιμο μου» κι όχι με την ουσία. Το αποτέλεσμα της ομαδικής δουλειάς όμως δικαιώνει κάθε φορά, τόσο εμένα, όσο και τους συνεργάτες μου και κανέναν νομίζω δεν ενδιαφέρει η εμφάνισή μου και το ντύσιμο μου. Σε καμία περίπτωση δεν είναι επιλογή μου αυτού του είδους η δημοσιότητα» μου απαντά.

-κ.  Μπουντούρη, από πότε είστε στο Γραφείο του Αντιπερειφερειάρχη Τρικάλων;

-Στο Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων βρίσκομαι  από το 2003. Δέκα τέσσερα συνολικά  14 χρόνια.   Αποσπάστηκα από την Δ.Ε.Β Τρικάλων με απόφαση του τότε Νομάρχη κ. Βλαχογιάννη. Στην αρχή το αντικείμενό μου ήταν η Διοίκηση του  Γραφείου καθώς και οι Δημόσιες Σχέσεις. Όταν έπαψε να υφίσταται το Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού της Νομαρχίας το Πολιτιστικό κομμάτι εντάχθηκε στο Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη με αποτέλεσμα να ασχολούμαι μέχρι και σήμερα. Και σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να σας αναφέρω ότι εδώ και τρία χρόνια είμαι σε  σύνταξη. Βρίσκομαι όμως στο Γραφείο αυτό και προσφέρω εθελοντική εργασία και άμισθη. Και αν με ρωτάτε γιατί το κάνω θα σας απαντήσω ότι με ευχαριστεί και ποτέ δεν το είδα αυστηρά  σαν δουλειά με την έννοια του καταναγκαστικού έργου. Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Χρήστο Μιχαλάκη, που αναθέτοντάς μου για χρόνια τον Τομέα αυτόν, δείχνει εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου.

«Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, τίποτα δεν σε δυσκολεύει και όταν αυτό είναι αληθινό, τότε βγαίνει αβίαστα και φυσικά. Αντιμετωπίζω τους πάντες με καλή διάθεση και κυρίως διάθεση για συνεργασία και τις περισσότερες φορές  ό,τι προσφέρεις σου επιστρέφει»

 -Ποια είναι ακριβώς τα καθήκοντα σας ;

-Η  οργάνωση συνεδρίων, ημερίδων, συσκέψεων και λοιπές εκδηλώσεις σε συνεργασία με  φορείς και Συλλόγους. Προετοιμασία και Οργάνωση Εορταστικών, Εθνικών και Πολιτιστικών εκδηλώσεων καθώς και η επιμέλεια η οργάνωση και η προβολή όλων των δραστηριοτήτων της Π.Ε προς τους πολίτες.

 -Τα Τρίκαλα είναι μια περιοχή με μεγάλη Πολιτιστική κληρονομιά;

Η ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων έχει μια μεγάλη και πολυδιάστατη πολιτιστική κληρονομιά, η οποία διαμορφώθηκε στο πέρασμα των χρόνων και των αιώνων και η οποία δεν έχει να κάνει μόνο με τις τέχνες. Ας μην ξεχνάμε πως είναι η γενέτειρα του Ασκληπιού, έχει τους βράχους των Μετεώρων όπου άκμασε η μοναστική ζωή, υπήρξε μεγάλο εμπορικό σταυροδρόμι και κατ’ επέκταση πολιτισμικό σταυροδρόμι, είναι η γενέτειρα μεγάλων αθλητών και μεγάλων δημιουργών, ενώ ο πλούτος της λαϊκής παράδοσης είναι ιδιαίτερα μεγάλος λόγω των πολιτισμικών ομάδων που διαμένουν σε αυτή.

 H περιοχή μας σήμερα παράγει πολιτισμό;

-Θεωρώ πως ο πολιτισμός στα Τρίκαλα δεν σταμάτησε ποτέ να παράγεται. Ωστόσο  ο γρήγορος ρυθμός της σύγχρονης ζωής και των εξελίξεων κάποιες φορές δυσχεραίνει την  προβολή αυτής της «παραγωγής».

-Κατά τη γνώμη σας ποιο είναι το σημαντικότερο έργο  Πολιτισμού που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στα Τρίκαλα από την Περιφέρεια;

-Θεωρώ πως είναι:

-Μέσα από την εμπειρία σας ποιο έργο θα έπρεπε να υλοποιηθεί σε αυτή την κατεύθυνση;

Πιστεύω πως ένας πολυχώρος πολιτισμού, όπως ένα σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο όπου μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλες παραγωγές, είναι κάτι απαραίτητο στην περιοχή μας. Και μιλώ για μία – ίσως και περισσότερες – μεγάλη σκηνή, καμαρίνια, υλικοτεχνική υποστήριξη με σύγχρονα ηχητικά, φωτισμούς και οπτικοακουστικά μέσα και βέβαια μεγάλη χωρητικότητα θεατών. Η εμπειρία από τις μέχρι σήμερα εκδηλώσεις δείχνει ότι η περιοχή το έχει ανάγκη.

-Πόσο σημαντική είναι η συμβολή των Πολιτιστικών Συλλόγων στη διατήρηση των πολιτιστικών στοιχείων  και παραδόσεων της περιοχής;

Οι σύλλογοι μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν στη διατήρηση της παράδοσης της περιοχής, αντικαθιστώντας τον «ενδιάμεσο κρίκο», εφόσον έχουν εκλείψει τα στοιχεία εκείνα που δημιουργούσαν το λαϊκό πολιτισμό με κυριότερο εκείνο της παραδοσιακής κοινωνίας και των παραδοσιακών αξιών. Για παράδειγμα ο γάμος δεν γίνεται πλέον με προξενιό, οι γυναίκες δεν μαζεύονται πια στα σπίτια για νυχτέρια και ο θερισμός δεν γίνεται πλέον με τα χέρια. Μια μικρή αναφορά σε συνθήκες και καταστάσεις μέσα στις οποίες ανθούσε η λαϊκή μούσα. Όλα αυτά τα στοιχεία πρέπει να περισώσουν οι σύλλογοι, για να μπορέσουν οι νεώτεροι να κατανοήσουν το πλαίσιο δημιουργίας του λαϊκού πολιτισμού και στη συνέχεια να μπορέσουν να το εξελίξουν.

-Πώς εμπλέκεται η Π.Ε Τρικάλων σε όλη αυτή τη διαδικασία: H Π.Ε ενθαρρύνει τους Συλλόγους να πραγματοποιούν εκδηλώσεις;

-Η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων στο ετήσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεών της πάντα εντάσσει εκδηλώσεις με κεντρικό σημείο αναφοράς το λαϊκό πολιτισμό. Μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, εκδηλώσεις παρουσίασης τοπικής παραδοσιακής γαστρονομίας, λαογραφικές εκθέσεις, φεστιβάλ χορού, παρουσιάσεις παραδοσιακών φορεσιών είναι λίγες από τις εκδηλώσεις που έχει πραγματοποιήσει. Κάθε φορά απευθύνει ανοικτό κάλεσμα σε όλους τους συλλόγους της περιοχής και προσπαθεί να λειτουργεί ως «ομπρέλα» και να συντονίσει τη δράση όλων όσων ανταποκρίνονται. Με αυτό τον τρόπο ακόμη και οι σύλλογοι με μικρό δυναμικό που δεν μπορούν να υλοποιήσουν εξ ολοκλήρου μόνοι τους μια εκδήλωση μπορούν να αναδείξουν τη δουλειά του.

«Η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων αντιμετωπίζει κάθε εκδήλωση με την ίδια σοβαρότητα, δίνοντας μεγάλη σημασία στο θέμα, τον τίτλο, τα σκηνικά, το δημιουργικό, τους συντελεστές, την προβολή, το συντονισμό και την υλοποίηση»

-Ποια θεωρείτε ότι είναι η σημαντικότερη εκδήλωση που διοργανώνει η Π.Ε;

Η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων αντιμετωπίζει κάθε εκδήλωση με την ίδια σοβαρότητα, δίνοντας μεγάλη σημασία στο θέμα, τον τίτλο, τα σκηνικά, το δημιουργικό, τους συντελεστές, την προβολή, το συντονισμό και την υλοποίηση. Ενδεικτικά αναφέρω, «Πήρε ο Μαρτης 12…» με τη συμμετοχή 41 πολιτιστικών συλλόγων, «Τραγουδώντας τη μνήμη», αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα και τα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, «Πάσχα το Τερπνόν», «Με τσάμπουρα και μούστο», αφιέρωμα στην αμπελουργία και την απόσταξη, «Να λουλουδίσουν τα βουνά», αφιέρωμα στην κτηνοτροφία και την παραγωγή γαλακτοκομικών στο Περτούλι, «Της γαλανής το φόρεμα» στην Καλομοίρα, «Χριστός γεννάται χαρά στον κόσμο» στο Γριζάνο, «Να χαμηλώναν τα βουνά» αφιέρωμα στην ξενιτιά στην Ελάτη και πολλές άλλες .Αλλά εκείνη που έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου είναι ο θεσμός των «ΤΣΙΤΣΑΝΕΙΩΝ» και γι’ αυτό είναι μια εκδήλωση που δεν σταματά και που ο κόσμος αγκαλιάζει θερμά κάθε χρόνο.

-Πέραν των Συλλόγων υπάρχει συνεργασία με άλλους φορείς;

Οι σύλλογοι ως φορείς πολιτισμού είναι οι σταθεροί «συνεργάτες» της Περιφερειακής Ενότητας, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η συνεργασία και με άλλους φορείς όταν οι ειδικές περιστάσεις των  εκδηλώσεων  το απαιτούν : όπως με την Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης & Σταγών.Την Ι.Μητρόπολη  Σταγών κ΄Μετεώρων Τον Δήμο Τρικκαίων καθώς και  τους τρεις Περιφερικούς  Δήμους του Νομού. Την Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Τρικάλων, Την Φιλαρμονική του Δήμου ,Την Βυζαντινή Σχολή της  Ι.Μητροπόλεως, την χορωδία του Δήμου και άλλους που πιθανόν μου δια φεύγουν αυτή την στιγμή και τους οποίους και θα ήθελα να ευχαριστήσω.

-Ετοιμάζετε κάποια  εκδήλωση το αμέσως επόμενο διάστημα;

-Τελειώνουμε για το έτος 2017 με την Έθνική  Επέτιο της 28ης Οκτωβρίου.

-Πότε καταρτίζεται το πρόγραμμα εκδηλώσεων της επόμενης χρονιάς;

-Ο προγραμματισμός των εκδηλώσεων γίνεται πάντα νωρίς, προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος για σχεδιασμό και συντονισμό. Επιπλέον, ο προγραμματισμός πρέπει να συμβαδίζει και με τη σύνταξη του προϋπολογισμού του επόμενου έτους.

«Οι σύλλογοι μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν στη διατήρηση της παράδοσης της περιοχής»

-Ποιo  κομμάτι σας δυσκολεύει περισσότερο; Είναι του  πολιτισμού  ή  εκείνο των Δημοσίων Σχέσεων;

Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, τίποτα δεν σε δυσκολεύει και όταν αυτό είναι αληθινό, τότε βγαίνει αβίαστα και φυσικά. Αντιμετωπίζω τους πάντες με καλή διάθεση και κυρίως διάθεση για συνεργασία και τις περισσότερες φορές  ό,τι προσφέρεις σου επιστρέφει.