Αιτήματα των πλημμυροπαθών των Μ. Καλυβίων για επιδότηση ενοικίου και φάρμακα – εξετάσεις

Αιτήματα προς τους αρμόδιους Υπουργούς για τα θέματα της επιδότησης ενοικίου και συγκατοίκησης και της απαλλαγής της συμμετοχής σε φάρμακα και εξετάσεις, κατέθεσε ο Σύλλογος Πλημμυροπαθών Δ.Ε. Μεγάλων Καλυβίων.

Σχετικά με το θέμα της επιδότησης ενοικίου στο αίτημα τονίζεται πως «Με το ΦΕΚ το οποίο υπογράφουν οι Υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΛΙΑΣ, Αναπληρωτής Υπουργός Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ, Ψηφιακής Διακυβέρνησης ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ, Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, προβλέπετε επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης για τους πλημμυροπαθείς του Σεπτεμβρίου του 2023.

Αιτούμαστε την χρονική παράταση του μέτρου διότι κανένας πλημμυροπαθής δεν έχει λάβει ακόμα αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστη το σπίτι του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποκαταστήσει τις ζημιές και να μείνει σε αυτό».

Παράλληλα στο αίτημα για το θέμα φαρμάκων και εξετάσεων σημειώνεται ότι «Όπως ορίζεται στο ΦΕΚ, το οποίο συνυπογράφουν ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και  ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, όπως και οι υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης και Αθανάσιος Πετραλιάς, και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, οι αποδεδειγμένα πληγέντες πλημμυροπαθείς από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023, απαλλάσσονται από τη συμμετοχή τους σε φάρμακα και εξετάσεις έως και τις 31 Μαρτίου 2024.

Αιτούμαστε την παράταση του μέτρου αυτού διότι οι αποδεδειγμένα πληγέντες πλημμυροπαθείς δεν έχουν λάβει ακόμα καμία αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστησαν τα σπίτια τους τα οποία χαρακτηρίστηκαν πράσινα, κίτρινα ή κόκκινα, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να διαμένουν σε κοντέινερ, σε νοικιασμένα σπίτια ή σε σπίτια συγγενών και φίλων.

Αιτούμαστε επίσης την γενίκευση του μέτρου για όλους τους πλημμυροπαθείς για τις περιοχές που χαρακτηρίστηκαν κόκκινες και αυτό διότι το σύστημα δεν αναγνωρίζει πολλούς από αυτούς που έχουν πάρει την πρώτη Αρωγή και τα σπίτια τους έχουν υποστεί ζημιές, αποδεδειγμένα από τους ελέγχους της ΔΑΕΦΚ, όπως επίσης και αυτούς που δεν πήραν την πρώτη Αρωγή παρόλο που πληρούν όλα τα κριτήρια».