Έθιμα και παραδόσεις αναβίωσαν στο 39ο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στο Περτούλι

 

Έθιμα και παραδόσεις αναβίωσαν για άλλη μία χρονιά στο 39ο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στα Περτουλιώτικα Λιβάδια στο νομό Τρικάλων, σε υψόμετρο 1150 μέτρων, από 28 έως 30 Ιουνίου.

Μία εκδήλωση που διοργάνωσε η Πανελληνία Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων, την τίμησαν Σαρακατσάνοι από όλη την Ελλάδα και στέφθηκε και φέτος με απόλυτη επιτυχία.

Το φετινό  Αντάμωμα, ήταν αφιερωμένο στο τρίπτυχο της δημιουργίας και της αναγέννησης «Παιδί – Παιχνίδι – Παιδεία-Πολιτισμός». Κατά την έναρξη των εκδηλώσεων ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων Γεώργιος Μουτσιάνας έκανε την προσφώνηση της ημέρας.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν σήμερα Κυριακή όπου μεταξύ άλλων έγινε αναπαράσταση παραδοσιακών σαρακατσάνικων παιχνιδιών, σαρακατσάνικα αθλήματα (τραβ΄μα γκλίτσας, αμπήδμα τσ’τρεις & απέταμα λ’θαρ), ο Χορός των Γερόντων, παρουσιάστηκαν χοροί από τα χορευτικά τμήματα Συλλόγων Σαρακατσαναίων Ελλάδας, Βουλγαρίας και Σκοπίων και κορυφώθηκαν με τον τρανό χορό με την συμμετοχή όλου του κόσμου.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το αντάμωμα ξεκίνησε την Παρασκευή με το Φεστιβάλ της Νεολαίας, οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν το Σάββατο με αγώνες ποδοσφαίρου (τοπικά) 5χ5 με νέους αλλά και παιδικά τμήματα και βιωματικά δρώμενα από τη ζωή και την ιστορία των Σαρακατσαναίων, ενώ εντυπωσίασε για άλλη μία χρονια το «Σαρακατσάνικο Καραβάνι».