Έργο τέχνης, μια μεγάλη ζωγραφιά ο Γεωμετρικός Κήπος της Πηνειάδας

Αν κάποιος επισκεφτεί την Πηνειάδα, αναμφίβολα το βλέμμα του θα στραφεί σ’ ένα καταπράσινο σημείο, το οποίο και θα κεντρίσει την προσοχή του. Θα νιώσει έκπληξη, συνάμα και περιέργεια, μιας και η συγκεκριμένη, φυσική εικόνα, αποτελεί ένα έργο τέχνης, που ίσως δεν χωρά στο καμβά ενός ζωγράφου. Ένα στολίδι που δύσκολα συναντάς στην περιοχή μας, αλλά είναι δυσεύρετο και στο ελλαδικό χώρο.Η εισαγωγή αφορά τον Γεωμετρικό Κήπο Πηνειάδας, ένα σημείο που αν δεν επισκεφτείς δεν μπορείς να «ρουφήξεις» το άρωμα και την ομορφιά του. Κι αν το δεις σαφώς και θα καταλήξεις πως πρόκειται γι ένα ζωντανό έργο τέχνης, που φέρει την σφραγίδα, όχι μόνο του καλλιτέχνη – ζωγράφου, αλλά των ίδιων των κατοίκων του χωριού που συνέβαλαν λίγο ως πολύ και στο μέτρο του δυνατού ο καθένας για τη δημιουργία του. Οραματιστής της προσπάθειας υπήρξε ο καταγόμενος από το χωριό, γιατρός κ. Αχιλλέας Κούμπος. Ένας άνθρωπος που κατέθεσε την ιδέα και μαζί με το σύνολο των συγχωριανών του, προσπάθησε να την κάνει πράξη. Κι από κοινού ο στόχος έγινε πράξη, ο σκοπός επετεύχθη και σήμερα τα αποτελέσματα ικανοποιούν και συναρπάζουν.

Πως λοιπόν ελήφθη η απόφαση για τη δημιουργία του Γεωμετρικού Κήπου Πηνειάδας;

Το 2011 ο κ. Αχιλλέας Κούμπος μαζί με κατοίκους του χωριού, ξεκίνησαν με μία απλή ερώτηση: τι μπορούν να κάνουν για να αξιοποιήσουν έναν εγκαταλελειμμένο και βρώμικο κοινόχρηστο χώρο;

Η απάντηση που δόθηκε ήταν το ίδιο απλή: να τον καθαρίσουν και να τον δενδροφυτεύσουν. Η ιδέα ήταν να φυτέψουν σε τέσσερις γραμμές τα κυπαρίσσια και σε ένα κύκλο τις ελιές. Και την πραγματοποίησαν. Έτσι, σε μια έκταση περίπου 4 στρεμμάτων, δημιούργησαν να ζωντανό έργο τέχνη που μέρα με την μέρα μεγαλώνει και εντυπωσιάζει. Όλα έγιναν ένα σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου του 2011, με μεγάλη συμμετοχή από τους δημότες της κοινότητας. Ο Γιώργος Βολιώτης καθάρισε τον χώρο από τα αγροτικά μηχανήματα και ο Δήμος Φαρκαδόνας βοήθησε στην ισοπέδωση. Έφτασαν ως το Μόδι Θεσσαλονίκης για να βρουν τα 117 κυπαρίσσια (τα οποία και αγόρασαν με προσωπικά έξοδα) καθώς και 10 ελιές. Αφού τα φύτεψαν, περίφραξαν τον Γεωμετρικό Κήπο και τα πότιζαν για 6 χρόνια. Πριν ένα μήνα έβγαλαν την περίφραξη και παρέδωσαν τον χώρο (και) στα πρόβατα της περιοχής, ώστε και να βοσκίσουν αλλά και να κουρεύουν το χορτάρι!

Ο κήπος με τα κυπαρίσσια ήταν το σημείο που συναντήθηκαν, όχι μόνο οι άνθρωποι, αλλά και οι ιδέες τους, η συνεργασία, η ανιδιοτέλεια, ο πολιτισμός, η τέχνη, η οικολογία, το ενδιαφέρον για τα κοινά, η αποτελεσματικότητα. Αν δεν πιστεύετε ακόμα, οι φωτογραφίες αποδεικνύουν ότι η προσπάθεια αντέχει και στο χρόνο. Ήδη οι κάτοικοι και τα παιδιά κάνουν τους περιπάτους μέσα στον μοναδικό τέτοιο κυπαρισσώνα σε όλη την Ελλάδα. Όσοι έχετε όρεξη επισκεφτείτε την Πηνειάδα και θα δείτε το αποτέλεσμα μιας αγαθής αλλά και γενναίας πράξης.

πηγή: krinitrikalon.gr