«Επιδρομή» αγριογούρουνων σε χωριά των Τρικάλων

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι πολλών περιοχών των Τρικάλων από την εμφάνιση αγριογούρουνων στα χωριά τους και την καταστροφή που προκαλούν στις καλλιέργειές τους.

Αμέτρητα αγριογούρουνα επισκέπτονται τα χωριά καθημερινά, ειδικά τις απογευματινές ώρες, ενώ τα συναντούν και όσοι κινούνται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιοχής, με αποτέλεσμα πολλές φορές να γίνονται ατυχήματα με υλικές ζημιές για τα αυτοκίνητα.

Η κατάσταση έχει δημιουργήσει «πονοκέφαλο» σε γεωργούς και κτηνοτρόφους, καθώς τα άγρια ζώα μπαίνουν στις καλλιέργειες και προξενούν ζημιές, ενώ μέσα σε λίγες ώρες «καθαρίζουν» βοσκοτόπια.

Οι αγριόχοιροι φτάνουν στους οικισμούς, ακόμη και στις αυλές των σπιτιών, αναζητώντας τροφή. Η ξηρασία δεν βοηθά το άγριο ζώο να σκάψει τη γη και να βρει, ως παμφάγο, ρίζες για να καλύψει τις ανάγκες του, εξηγούν οι κυνηγοί και μάλιστα λένε πως όσα θηρεύονται είναι πολύ αδύνατα.

Πολλαπλασιάστηκαν

Οι πληθυσμοί των αγριόχοιρων σε περιοχές της Θεσσαλίας έχουν πολλαπλασιαστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Η ραγδαία αυτή αύξηση των αγριογούρουνων έχει καταστροφικές συνέπειες για τους αγρότες, καθώς βλέπουν τις καλλιέργειες τους να πλήττονται από τις συνεχείς επιδρομές των ζώων, που ψάχνουν τροφή και καταφύγιο. Συγκεκριμένα, εκατοντάδες στρέμματα διαφόρων καλλιεργειών από αραβόσιτο κ.α. μέχρι έχουν πληγεί από τις επιθέσεις των αγριογούρουνων. Πιο ευάλωτες είναι μάλιστα οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις που βρίσκονται κοντά σε δάση.

Οι παραγωγοί πλέον βρίσκονται εκτεθειμένοι όχι μόνο απέναντι στα απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα αλλά και σε έναν ακόμη «κίνδυνο», αυτό της πληθυσμιακής αύξησης του αγριόχοιρου. Οι κάτοικοι των περιοχών όπου παρατηρείται το φαινόμενο προσπαθούν να προφυλάξουν τις καλλιέργειές τους.

Τη λήψη μέτρων ζητά ο Μιχαλάκης

Τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων σε καλλιέργειες από αγριόχοιρους ζητά με επιστολή του στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Τροφίμων ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης.

Ειδικότερα, στην επιστολή αναφέρει τα ακόλουθα:

Η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσει και να ζητήσει τη συνδρομή της κεντρικής διοίκησης, για ένα τεράστιο πρόβλημα που απασχολεί το τελευταίο διάστημα αγρότες των ημιορεινών περιοχών.

Συγκεκριμένα, για ακόμη μια χρονιά, αποτελεί καθημερινότητα το φαινόμενο της επανεμφάνισης μεγάλων πληθυσμών αγριόχοιρων σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, ιδιαίτερα την περίοδο των τελευταίων μηνών της Άνοιξης και όλου του Καλοκαιριού. Τα ευμεγέθη κοπάδια αγριόχοιρων βγαίνουν προς αναζήτηση τροφής από την πυκνή θαμνώδη βλάστηση, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές και ανεπανόρθωτες ζημιές σε καλλιέργειες με αποτέλεσμα την απώλεια της γεωργικής παραγωγής και την εκμηδένιση γεωργικού εισοδήματος.

Αιτίες αύξησης του πληθυσμού των αγριόχοιρων είναι το φαινόμενο της πυκνής θαμνώδους βλάστησης των ημιορεινών κυρίως εκτάσεων με είδη όπως το πουρνάρι, συνέπεια της εγκατάλειψης της εκτατικής κτηνοτροφίας και ειδικότερα της εκτατικής αιγοτροφίας καθώς και οι επιμειξίες με κοπάδια ημιάγριων αγριόχοιρων που είναι αδύνατο να ελεγχθούν από τους ιδιοκτήτες τους.

Οι συνέπειες του προβλήματος για τους γεωργούς είναι μεγάλες καθόσον οι προκαλούμενες ζημιές δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ έτσι ώστε να ελαχιστοποιείται η απώλεια του εισοδήματος των ζημιωθέντων παραγωγών. Επίσης απευχόμαστε μεν αλλά οπωσδήποτε πρέπει να λάβουμε υπόψη την έκρηξη κάποιας ζωονόσου σαν αποτέλεσμα του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων, που μπορεί να επιφέρει ανυπολόγιστες ζημιές στη χοιροτροφία και στην κτηνοτροφία γενικότερα.

Με βάση τα παραπάνω, πρότασή μας είναι η άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος όσον αφορά στο σχεδιασμό και την οργάνωση της αντιμετώπισης του προβλήματος, τις δασικές υπηρεσίες με την εφαρμογή κατασταλτικών μέτρων για τον έλεγχο του πληθυσμού των αγριόχοιρων σε συνεργασία με τις κυνηγετικές οργανώσεις, καθώς και τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ για την κάλυψη των ζημιών της φυτικής παραγωγής από τους αγριόχοιρους με τροποποίηση του κανονισμού ασφάλισης γεωργικής παραγωγής.

Τα τελευταία χρόνια, ως δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης τοπικά αλλά και μέσω της ΕΝΠΕ, πραγματοποιήσαμε παρεμβάσεις σε όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για την πρόληψη και την καταστολή του φαινομένου καθώς και στον ΕΛΓΑ για τη διερεύνηση τρόπου αποζημίωσης».

Το αγριογούρουνο

Το αγριογούρουνο είναι ανάμεσα στα οπληφόρα εκείνο που έχει απασχολήσει περισσότερο τους οργανισμούς και τις υπηρεσίες που διαχειρίζονται τη γεωργική γη, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Είναι το είδος που επιφέρει τις περισσότερες ζημιές στις αγροτικές περιοχές. Η εκτεταμένη παρουσία και η προσαρμοστικότητά του στο περιβάλλον το κάνουν ακόμα πιο… «ζημιάρικο».

Όταν τα αγριογούρουνα βρίσκουν στο δάσος επαρκή ποσότητα τροφής (κάστανα, βελανίδια κλπ.), οι εισβολές στα χωράφια μειώνονται. Τις καλλιέργειες τις βλάπτει με δύο τρόπους: έναν άμεσο, τρώγοντας τα ζαρζαβατικά, τα δημητριακά και το σταφύλι και έναν έμμεσο, με το ποδοπάτημα και το σκάψιμο, όταν ψάχνει να βρει ρίζες, βολβούς και μικρά ασπόνδυλα. Σ αυτό βοηθούν η μορφολογία και η ευκινησία του ρύγχους του, καθώς και οι κοπτήρες του που έχουν σχήμα σκαρπέλου.