ΕΠΑΨΥ Τρικάλων: Η προσφορά και το έργο του-Συνέντευξη τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Στην αποστολή και το έργο της ΕΠΑΨΥ  αναφέρθηκαν οι υπεύθυνοι της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας Τρικάλων σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στα τοπικά ΜΜΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο art cafe ΣΟΥΙΤΑ παρόντων και ωφελουμένων.

Σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο του παραρτήματος του ΕΠΑΨΥ στα Τρίκαλα, ψυχιάτρου Αχιλλέα Οικονόμου “τα προβλήματα των Τρικαλινών δεν διαφέρουν από των άλλων ανά την Ελλάδα και τον κόσμο. Μιλάμε για ανθρώπους που βιώνουν έντονο άγχος στην καθημερινότητά τους ή για περιπτώσεις κατάθλιψης που επηρεάζουν όλο και περισσότερους”.

Από το 1988

Η ΕΠΑΨΥ ιδρύθηκε το 1988 με πρωτοβουλία του καθηγητή Κοινωνικής Ψυχιατρικής Στέλιου Στυλιανίδη, προτείνοντας ένα εναλλακτικό μοντέλο παροχής ψυχιατρικής φροντίδας στην κοινότητα με βάση τις αρχές της Κοινοτικής Ψυχιατρικής και της Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης.

Η ιστορία της ταυτίζεται με την ιστορία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα και τον αγώνα για την κατάργηση των ψυχιατρικών ασύλων, την αποστιγματοποίηση της ψυχικής νόσου και τη φροντίδα των ατόμων που αντιμετωπίζουν ψυχοκοινωνικά προβλήματα με σεβασμό στα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια τους.

Αποστολή είναι

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου όραμα της ΕΠΑΨΥ είναι “Να συμβάλλει στη δημιουργία κοινοτήτων φιλικών και συμπεριληπτικών προς τους ψυχικά ευάλωτους πληθυσμούς και να αποτελέσει φάρο προαγωγής της ψυχικής υγείας στη χώρα μας, εξασφαλίζοντας ολιστική κοινοτική ψυχιατρική φροντίδα σε όλους και παντού, βάσει επιστημονικά τεκμηριωμένων προτύπων και ηθικών κριτηρίων”.

Μονάδες

Στο πλαίσιο αυτό λειτουργούν σε όλη τη χώρα:

Στα Τρίκαλα

Στα Τρίκαλα λειτουργεί το οικοτροφείο της ΕΠΑΨΥ το οποίο ιδρύθηκε το 2003. Πρόκειται για Ψυχογηριατρικό οικοτροφείο που στεγάζεται στην Κανούτα 11. Σε αυτό φιλοξενούνται συνολικά 15 ένοικοι ενώ υπάρχει κι ένα προστατευόμενο Διαμέρισμα με 4 ενοίκους.

Στο οικοτροφείο απασχολούνται 16 Εργαζόμενοι, 7 νοσηλευτές, 7 γενικών καθηκόντων, Διοικητικός υπεύθυνος κι Επιστημονικός Υπεύθυνος.

Εκείνο που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι οι ωφελούμενοι δεν είναι έγκλειστοι αλλά λειτουργούν αυτόνομα κι ελεύθερα επικουρικά με τις υπηρεσίες του ΕΠΑΨΥ.